De computer die nooit crasht

De computer die nooit crasht

17-02-2013 08:14 Laatste update: 28-04-2018 13:32

Wetenschappers hebben een computer ontwikkeld die nooit een blauw scherm of andere vervelende vastloper krijgt.

Een wereld zonder blauwe schermen of beach balls of death: wat zou dat fijn zijn. Die computerutopie delen de wetenschappers van University College London en daarom ontwikkelden ze een computer die niet vast kan lopen. Het geheim? De computer bootst de willekeur van het leven na en herstelt zijn eigen beschadigde gegevens - net als de natuur in vrijwel alle gevallen zichzelf heelt.

De computer koppelt instructies aan data en verdeelt dit in kleine systemen met elk hun eigen geheugen. Deze systemen kunnen met elkaar communiceren, maar blijven altijd van andere instructies en data gescheiden. De computer kiest dan semi-willekeurig de volgorde waarin deze programma's worden uitgevoerd. "Natuurlijke processen zijn gedistribueerd, gedecentraliseerd en probabilistisch", aldus Peter Bentley, één van de wetenschappers. "En ze tolereren fouten omdat ze zichzelf kunnen genezen. Een computer moet ook in staat zijn om dat te doen."

De genezing is belangrijk voor de oncrashbare computer. Omdat verschillende systemen in hun eigen geheugen draaien, worden ook dubbele systemen uitgevoerd. Als er één crasht, kan de computer de data altijd uit een ander systeem halen. Dit verschilt van huidige computers die maar één systeem (of proces) per keer draaien. "Zelfs wanneer het lijkt alsof je computer alle software op hetzelfde moment draait, schakelt de computer heel snel tussen programma's", zegt Bentley.

De supercomputer komt niet op de markt, maar de wetenschappers gaan het systeem verder ontwikkelen om computers te leren hoe ze hun eigen code kunnen herschrijven en daarmee zichzelf ook voor vastlopers kunnen behoeden. Tot die tijd moeten we het nog (hopelijk niet te vaak) met een sip kijkende smiley van Windows of Apple's regenboogwiel doen.