De Holodeck uit Star Trek heb je over 10 jaar thuis

De Holodeck uit Star Trek heb je over 10 jaar thuis

27-01-2014 07:32 Laatste update: 28-04-2018 07:51

De Holodeck, de virtualreality-kamer uit Star Trek, is binnenkort in simpele vorm werkelijkheid, stelt chipfabrikant AMD.

Het is een beroemde scène uit Star Trek: The Next Generation: de kamer met een gesimuleerde realiteit, de holodeck. Iets soortgelijks is binnen 10 jaar betaalbaar voor de consument, voorspelt chipfabrikant AMD in The New York Times. In plaats van naar een film te kijken, zit je straks midden in een geprojecteerde film, waarbij je mensen en dingen op de muren, plafond en vloer om je heen ziet bewegen.

AMD werkt al een paar jaar aan technieken om de holodeck mogelijk te maken. Op het AMD-hoofdkantoor in het Californische Sunnyvale is nu een kamer als holodeck ingericht. De projectie over alle muren heeft de vorm van een koepel en er wordt gebruik gemaakt surround-sound en technieken voor augmented reality. Tijdens de CES-beurs in Las Vegas eerder deze maand werden de 36-graden projecties ook tentoongesteld: 14 miljoen pixels afkomstig van 6 projectoren en een 32.4 audiosysteem.

Uiteindelijk worden muren of behang 'slim' en kunnen we onszelf omringen met 3D-beelden, aldus AMD-medewerker Michio Kaku. "Veel van de benodigde technologie bestaat al, maar nog wel in rudimentaire vorm." Holodecks zouden voor een deel de functie van tv en videoconferencing kunnen overnemen.

Behalve AMD werken er allerlei andere bedrijven ook al jaren aan versies van 'holodecks', waaronder Microsoft met zijn IllumiRoom. Daarin zie je illusies rond een tv en kan je bijvoorbeeld met projecties meubels 'wegtoveren'. Het Microsoft-project Lightspace werkt met een digitale kandelaar die projecties vanaf het plafond kan showen op muren en de vloer.

In Star Trek verkiest Lt. Reginald Barclay op een gegeven moment virtuele vriendschappen boven die in het echte leven, waardoor hij uiteindelijk naar een therapeut moet. Dat is een reëel gevaar van de opmars van virtual reality, aldus Kaku van AMD: "Op een dag leven mensen misschien liever in de virtuele wereld dan in de echte."

Ook Intel-futurist Brian Johnson sprak eind 2011 met Bright over de komst van 3d-hologrammen. "Er komen ook matten waarbij je op de mat zelf kan staan en de hologram creëert zichzelf om je heen. Over tien jaar heb je een holodeck die je overal kan uitrollen", zei hij toen. "Het is een nieuwe manier om elkaar nog levensechter te zien op afstand. Verder denk ik aan bijvoorbeeld trainingen, gaming en medische toepassingen waarbij het 3d-beeld belangrijk is. We zijn het nog volop aan het onderzoeken."

Lees ook:

Microsofts IllumiRoom projecteert games buiten je scherm

Ons interview met Intel-futurist Brian David Johnson