De muren krijgen oren (en ogen)

De muren krijgen oren (en ogen)

07-05-2013 06:00 Laatste update: 28-04-2018 12:30

Jeroen Buiter

Drones die als een vlieg aan plafonds en muren kleven. Ultiem spionnenspeelgoed?

De universiteiten van Stanford en Maryland hebben samen een drone ontwikkeld die aan plafonds en muren kan kleven. De AVL Microquad kan op commando gebruik maken van droge kleefkracht, vergelijkbaar met die van een gekko of een vlieg. De techniek werd eerder al toegepast in andere projecten, zoals de StickyBot III van de universiteit van Stanford.

De technologie die hier achter zit wordt biomimicry genoemd, ofwel het nabootsen van de natuur. Zoals bij een echte gekko kleeft het materiaal wat er voor zorgt dat de Microquad blijft plakken van zichzelf niet. Het is geen lijmstof, maar een serie van minuscule groefjes die ervoor zorgen dat de drone blijft plakken. Door een elektrisch signaaltje door die groefjes te laten gaan laat het materiaal weer los zodat de drone weer van de muur af valt en verder kan vliegen. In het plaatje hieronder zie je deze groefjes, duizend keer vergroot.

De drone verbruikt, terwijl hij aan de wand gekleefd zit, weinig tot geen stroom. Dat is een groot voordeel, zeker omdat de batterijen net als de drones steeds kleiner moeten zijn. Hoe kleiner de batterij, hoe minder capaciteit en hoe nuttiger energiebesparing is. Een drone met deze technologie kan dus veel langer ingezet worden zonder dat de batterij leeg gaat. Een ander voordeel van de technologie is dat een drone op deze manier bijna onopvallend een plek in de gaten kan houden. Vliegend maakt zo'n ding nu eenmaal een hoop kabaal. Dat feit zou vooral in het spionagevak een flinke plus zijn.

Combineer deze technologie met het elektronische insectenoog waar we eerder al over schreven, dan heb je het ultieme spionnenspeeltje. Benieuwd geworden? Kijk hier voor een indruk van de Microquad.