De Nieuwe Pers start maandag met betaalde app

De Nieuwe Pers start maandag met betaalde app

08-02-2013 11:43 Laatste update: 28-04-2018 13:32

Dagblad De Pers krijgt een mobiele doorstart via een app waarbij je je kan abonneren op journalisten.

De Nieuwe Pers gaat komende week van start. De doorstart van de wijlen gratis ov-krant wordt wel iets totaal anders dan een normale krant. De Nieuwe Pers is voorlopig alleen beschikbaar via een iOS-app, waarvan iPhoneclub een preview heeft. De app biedt de artikelen van elf journalisten aan, sommigen zijn ex-redactieleden van De Pers. Gebruikers van de app kunnen zich abonneren op een of meerdere journalisten of op alle artikelen. Elke journalist heeft een eigen specialisme waar hij over schrijft, van politiek tot games.

De Nieuwe Pers experimenteert daarmee met het verdienen van geld met journalistiek via internet. Een abonnement op een auteur kost 1,79 euro per maand of 16,99 euro per jaar, een abonnement op alle artikelen kost 4,49 per maand of 37,99 euro per jaar. Daarvan gaat uiteraard 30 procent naar Apple, van de rest houdt De Nieuwe Pers 25 procent en gaat 75 procent gaat naar de journalist.

Via crowdfunding haalde De Nieuwe Pers een kleine 25 duizend euro op. Dat geld is gestoken in de ontwikkeling van de app. Een doorstart op papier was financieel onhaalbaar bij gebrek aan adverteerders. De Nieuwe Pers wil zich onderscheiden van andere internetuitgaven met lange artikelen. Ook wordt er wekelijks een actueel onderwerp uitgediept via een liveblog dat de hele week wordt aangevuld.

Later komen er ook andere abonneevormen en losse verkoop van artikelen, maar voorlopig is er dus het unieke model van abonneren per journalist. Of dat gaat werken is de vraag. Opvallend is dat niet alle journalisten exclusief voor De Pers werken. Het gevolg is dat sommige artikelen ook elders op papier of online worden gepubliceerd. Soms zijn ze op andere sites gratis te lezen. Hoofdredacteur Jan-Jaap Heij zegt tegen iPhoneclub geen probleem te hebben met doorplaatsingen: "Bij ons volgen mensen journalisten als persoonlijk merk, niet als onderdeel van een krant of medium in de klassieke zin van het woord. Zo gaan we dat ook vermarkten. Ze mogen dus gerust naar hun publicaties elders verwijzen. Of ze herpubliceren. Of ze samenvatten. Graag zelfs, zo krijgen lezers het beste aanbod in het kanaal."

Overigens is De Nieuwe Pers zeker niet de enige Nederlandse 'krant' waarvoor je voor online artikelen moet betalen. Ook het Nederlands Dagblad en het FD werken met dat model. NRC wil later dit jaar ook zo'n gehekelde paywall optuigen en internetters laten betalen voor toegang tot artikelen.