In de toekomst lost overbodige elektronica op in het niets

In de toekomst lost overbodige elektronica op in het niets

29-09-2012 09:58 Laatste update: 28-04-2018 15:36

Wetenschappers hebben flinterdunne elektronica ontwikkeld die in je lichaam oplost zodra het zijn werk heeft gedaan.

Mijn kast ligt vol met allerlei antieke elektronische gadgets waar ik niks meer mee doen. Uiteindelijk zullen die belanden bij een vuilverwerkingsbedrijf dat met ingewikkelde methodes de waardevolle materialen zoals edel metalen van het pure afval scheiden. Het zou in de toekomst een stuk makkelijker kunnen worden om elektronica te recyclen.

Wetenschappers hebben namelijk werkende elektronica ontwikkeld die na verloop van tijd volledig oplost. De eerste prototype oplosbare elektronica richt zich echter op medische toepassingen. De wetenschappers ontwikkelden minuscule chip-achtige apparaatjes om warmte te genereren om bacteriën te doden. Deze apparaatjes werden in muizen aangebracht en deden hun werk een week lang voordat lichaams vloeistoffen in de muis de elektronica begon op te lossen.

Na drie weken was er geen spoor van de elektronica in de lichamen van de muizen te vinden. De apparaatjes bestaan uit een flinterdun elektronisch circuit van magnesiumoxide en silicium die omwikkeld zijn met een beschermende laag van zijde die makkelijk oplost. Het lichaam kan bijvoorbeeld silicium onschadelijk afbreken mits het kleine hoeveelheden zijn. Het geheim achter de oplosbare elektronica is dan ook om de elektronica flinter te dun te maken zodat de hoeveelheid die door het lichaam geabsorbeerd wordt onschadelijk is.

De wetenschappers hadden eerder al niet oplosbare ‘lichaams’ elektronica ontwikkeld zoals een beeldsysteem dat in een muis weefsel kon waarnemen, zonnepaneeltjes en temperatuur- en spanningssensoren. De wetenschappers zeggen dat ze nu vrijwel alle elektronica oplosbaar kunnen maken. Volgens de wetenschappers (pdf) zou dit compleet nieuwe concept ook toegepast kunnen worden in allerlei gadgets die na een aantal jaren oplossen en in het niets verdwijnen.

Deze technologie zou in de toekomst ook kunnen worden toegepast om oplosbare sensoren te maken die bijvoorbeeld een olievlek op zee kunnen monitoren en na verloop van tijd oplossen. Het onderzoek staat echter nog in de kinderschoenen en het zal nog jaren duren voordat deze technologie op grote schaal ingezet kan worden.