Definitief einde voor Britse Teletekst

tags:
Userpica

Teletekst is in Nederland nog volop in gebruik, maar elders nauwelijks. De Britse publieke omroep is er nu mee gestopt.

BBC's Teletekst-tegenhanger CeeFax staakt woensdag voor altijd zijn uitzendingen. De Britse publieke omroep stopt met de informatiedienst vanwege het stopzetten van analoge tv in geheel Groot-Brittannië. Alleen in een klein deel van het land is nog analoge tv te ontvangen, tot woensdag. Als een soort vervanger via digitale tv is er de interactieve informatiedienst BBC Red Button.

In Nederland heeft de populariteit van NOS Teletekst lange tijd weinig te lijden gehad van de overgang van analoge naar digitale tv. Sterker nog: ook via het web en mobiele apps blijft het korte koppenoverzicht van pagina 101 bijvoorbeeld een geliefde manier om even snel het laatste nieuws te checken, en is het cijfer 818 voor altijd verbonden met de uitslagen van de Eredivisie voetbal.

BBC Ceefax was in 1974 de eerste teletekstdienst ter wereld. Het werd ontwikkeld door BBC-techneuten die werkten aan nieuwe manieren voor ondertiteling bedoeld voor doven en slechthorenden. In de tijd voor het web was Ceefax vaak een van de eerste plekken om over groot nieuws te lezen. In de jaren tachtig zond Ceefax zelfs computerprogramma's uit voor de Britse pc BBC Micro.

De BBC heeft als afscheid een overzicht gemaakt van bijzondere Ceefax-pagina's uit het archief uitgezonden op BBC 2.


Juliet van Ree, 3 jaren geleden
afbeelding van Juliet van Ree

Ik gebruikte de BBC ceefax vaak voor ondertiteling van Engelse programma's om mijn Engels te verbeteren. Jammer dat ze ermee stoppen :(

vargo, 3 jaren geleden
afbeelding van vargo

Jammer geen vertaling meer, was altijd fijn, vooral met Britse komedies, waar de teksten soms heel snel gaan :-(

Trab-78, 3 jaren geleden
afbeelding van Trab-78

Goed zo, uitfaseren dat hopeloos ouderwetse gedoe. Zouden ze in NL ook moeten doen. Ik snap niet dat er mensen zijn die een teletekst-app op hun smartphone installeren...

Eric de Bruin, 3 jaren geleden
afbeelding van Eric de Bruin

@Trab
dan snap je waarschijnlijk heel veel niet!


NB: Om te kunnen reageren dien je aangemeld en ingelogd te zijn op de Bright Bunch, het gratis lidmaatschap van Bright. Je bekijkt dan de site bovendien advertentie-vrij.

The Bright Bunch
inloggen aanmelden

Wie is nu Hier?

Er zijn momenteel 1 Bright Bunch lid en 50 bezoekers online.

Reacties

   

   

Gebouwd en onderhouden door joep-i.nl