Deze luchthaven leeft van de wind

Deze luchthaven leeft van de wind

12-08-2015 07:19 Laatste update: 27-04-2018 22:03

De Galapagos-eilanden hebben het 'groenste' vliegveld ter wereld.

De Galapagos-eilanden behoren tot de meest kwetsbare natuurgebieden op aarde. Op de unieke diersoorten die aanwezig zijn op de geisoleerde eilanden baseerde Darwin zijn evolutieleer. De luchthaven - meestal een bron van vervuiling - maakt op Galapagos zo min mogelijk impact. Vliegveld Galapagos loopt op wind.

Galapagos Ecological Airport (voorheen Seymour Airport) ontvangt vooral eco-toeristen die de bijzondere bio-diversiteit komen bekijken. De luchthaven zelf staat als een futuristisch ruimteschip in een maanlandschap en is nu zelf ook de moeite van een bezoek waard.

De luchthaven functioneert volledig op zonne- en windenergie. De enorm grote plakken asfalt bestaan voor 80 procent uit materiaal uit het oude luchthavengebouw. Uit zeewater wordt in een eigen fabriek drinkwater gemaakt. Zo kan het vliegveld letterlijk leven van de wind. En de zon en de zee.

Het gebouw kreeg voor haar duurzame status een platinum LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) award. Toevalligerwijs werd zo’n zelfde certificaat in 2010 voor het eerst in Nederland uitgedeeld aan ook een luchtvaartbedrijf. Het gaat om het hoofdkantoor van Transavia genaamd TransPort op Schiphol-Oost.