Deze robothavik verjaagt vervelende vogels

Deze robothavik verjaagt vervelende vogels

27-08-2014 11:14 Laatste update: 28-04-2018 04:14

Nederlander bouwt Robirds als vogelverschrikkers 2.0.

Een huismus in je tuin is gewoon gezellig, maar op andere plekken zijn vogels een plaag. Denk aan akkers of vliegvelden. Vogelverschrikkers zijn eigenlijk geen oplossing. Oke, vogels schrikken, maar dat is tijdelijk. Met de robothavik van Nico Nijenhuis' bedrijf Clear Flight Solutions die door de lucht cirkelt, "hebben de vogels een natuurlijke reden om weg te blijven". Van een roofvogel moeten ze namelijk niets hebben, want die jagen ook op andere vogels.

Vleugels nabootsen

De 27-jarige Nijenhuis maakt zogeheten Robirds, een aantal robotvogels die lastige, echte vogels verjagen. Het knappe aan deze Robirds is dat ze vliegen als echte robots, met flapperende vleugels. "Wetenschappelijk gezien weten we nog steeds niet hoe vliegen door te fladderen precies werkt", vertelt Nijenhuis aan Wired. Vaste vleugels kunnen we nabootsen (kijk maar naar vliegtuigen) maar bewegende vleugels is een ander verhaal. "Wat een vogel precies doet is zo complex dat het ongelooflijk lastig is om na te bootsen."

Net echt

De crux zit 'm in flexibiliteit. Vogels bewegen hun vleugels niet alleen op en neer; tijdens het fladderen is de volledige vleugel constant in beweging. Dat namaken is ongeveer gelukt in de Robirds. Belangrijk, want vleugelbeweging is cruciaal om vogels voor de gek te houden, net als het silhouet van de vogel. "Als het er niet uitziet als een roofvogel en niet als zodanig beweegt, kan het andere vogels niet schelen."

Autonoom

De vogel komt volledig in kleur uit de 3d-printer, gemaakt van door glasvezel versterkt nylon. Dat is licht en kan tegen een stootje. Bij het crashen van de vogels gaat er dus weinig stuk, volgens Nijenhuis. Momenteel worden de vogels bestuurd met een afstandsbediening, maar eind dit jaar hoopt Nijenhuis dat de vogels zelfstandig kunnen vliegen. De testen met de Robirds lijken te werken: in één testgebied komen al 75 procent minder vogels dan eerst.

bekijk op YouTube