Deze wearable meet waar de lucht het schoonst is

Deze wearable meet waar de lucht het schoonst is

18-08-2014 14:50 Laatste update: 28-04-2018 04:45

Startup Chemisense ontwikkelt een armband die de luchtkwaliteit registreert.

Patiënten met aandoeningen aan de luchtwegen zijn uiteraard gebaat bij schone lucht. Het kan dan handig of zelfs noodzakelijk zijn voor bijvoorbeeld astmapatiënten om te weten waar de luchtkwaliteit slecht is. Er zijn genoeg initiatieven, zoals AiREAS die in de stad Eindhoven airboxes plaatste, om lokaal de luchtkwaliteit te meten. En dan is er nog het project ISPEX die duizenden Nederlanders een optisch instrumentje toestuurde die je over de camera van een smartphone plaatst om de luchtkwaliteit te meten.

Armband met sensoren

Een Amerikaanse startup wil het echter nog makkelijker maken. Het bedrijf Chemisense wil een Filtbit-achtige armbandje ontwikkelen dat is uitgerust met goedkope sensoren die de luchtkwaliteit kunnen meten. Via een smartphone app zou de data verzameld worden. Die data kun je vervolgens via crowdsourcing met iedereen delen.

Nog lang niet af

Het bedrijf hoopt binnen zes maanden de eerste prototypes klaar te hebben. Het doel is een armband die om en nabij de 150 dollar kost. De technologie die het bedrijf nu in huis heeft, detecteert ongeveer 12 stoffen, waaronder stikstof dioxide, koolmonoxide, hexeen en benzeen. De sensoren zouden nog 19 stoffen meer moeten kunnen registreren. Bovendien is de technologie nog niet nauwkeurig genoeg. Het meet tiende deeltjes per miljoen (ppm), terwijl honderdsten ppm het doel is.

Nauwkeuriger

Zelfs al lukt het om een dergelijke nauwkeurigheid te halen, dan nog valt te bezien of de armbandjes daadwerkelijk nuttige info over de luchtkwaliteit kunnen leveren. Het voordeel van de bandjes mag dan zijn dat ze overal waar de drager komt een meting doen, maar als je het vergelijkt met de 'serieuze' luchtmonitoren dan valt de meetgevoeligheid tegen. De betere monitoren meten immers deeltjes per miljard.