Dineren aan vijf tafels

Dineren aan vijf tafels

04-01-2011 10:06 Laatste update: 29-04-2018 01:56

Five Tables is gemaakt voor een uitgebreid diner. Is de eerste gang achter de kiezen, dan kan de tafel het vuur in.

Op 6 januari is het Driekoningen. Op een aantal plekken in Nederland is dat de dag waarop de kerstbomen op een grote hoop verbrand worden. De parallelen met de Five Tables van het Eindhovense La Bolleur zijn snel gevonden, daarbij gaan geen bomen maar tafels het vuur in.

De Five Tables zijn gemaakt voor een uitgebreid (kerst)diner. Bovenop de bestaande eigen eettafel van designduo Miriam van der Lubbe en Niels van Eijk bedacht La Bolleur voor iedere gang een opzettafel. Het diner begint aan de hoogste van vijf trapsgewijs aflopende tafelbladen. Is het aperitief opgedronken, dan gaat die tafel van de stapel. In de tuin wordt de boel met de kettingzaag klein gemaakt en gaat de haard in. Op dat vuur kun je vervolgens de volgende gang klaar stoven.

Bijkomende dynamiek bij dit diner is de overgang van staan naar zitten. Zoals je aan het begin van de avond zin hebt om rond te lopen zodat je iedereen kan spreken, zakt in de loop van de avond het tafelblad naar beneden zodat je de laatst gang onderuithangend tot je kan nemen. Nu nog een bedje onder de tafel om van het diner bij te komen.

Het collectief La Bolleur startte vijf jaar geleden in de gelijknamige voormalige hoerentent in Eindhoven. Op de meubelbeurs in Milaan trok hun houten minigolfbaan veel bekijks.