Dit is de mooiste woonboot van Nederland

Dit is de mooiste woonboot van Nederland

14-02-2015 21:55 Laatste update: 28-04-2018 01:39

Dit is ‘m, de winnaar van de VLOT- verkiezing Woonboot van het jaar. Een oranjerie die bol staat van natuur en techniek. 

Architectuurprijzen zijn er voldoende. Maar geen van de bestaande prijzen biedt een podium voor de woonboot, hoewel die heel specifieke mogelijkheden biedt die om een eigen waardering vragen. Zoals de inzet van wind, water en beweging, een vrijstaande woning waar je vaak moet woekeren met ruimte en/of geld, waar je huis verandert met de seizoenen, met bijzondere mogelijkheden voor technische installaties zoals de energievoorziening.

Architect voor land en water Bob Ronday nam het initiatief tot de Woonboot van het Jaar-verkiezing, als stimulans voor meer goede architectuur op het water. Hij vond in VLOTmagazine (de glossy die iedere woonbootbewoner kosteloos aan boord bezorgd krijgt) het mooiste medium om deze prijs mee op te richten.

Afgelopen weken was de jury - waar ik als bouwkundig ingenieur en bewoner van een woonschip ook aan deel mocht nemen - druk met alle online inzendingen en het bezoeken van de 4 geselecteerde woonboten. Vrijdag ontving de winnaar de prijs: een fotoreportage in VLOTmagazine, een trofee en een timmerman voor een dag (waarmee hij de entree die wegens rugklachten is blijven liggen, kan laten afmaken).

De woonboot van het jaar is de ark van Jeroen B. en Sandra van D. te Wilnis, ontworpen door architect John Kusters en gebouwd door de bewoners zelf. Waarom? Hier zijn doorzetters aan de gang gegaan die de moed niet lieten zakken, toen vakmanschap dat je normaal gesproken inkoopt, het liet afweten. Het oranjerie-idee is in de ogen van de jury prachtig uitgewerkt en het uitzicht rondom is magnifiek.

"Natuur en techniek zijn met een scherp oog voor detail ingezet, met als resultaat een woonark die niet alleen goed scoort in architectonische zin, maar ook hoge ogen gooit op het vlak van indeling, functionaliteit, uitstraling, originaliteit, inpassing in de omgeving en connectie met het water." Het werd een nek-aan-nekrace waarbij de compleetheid van aanpak, architectuur en woongenot van de ark in Wilnis de doorslag gaf.

In het juryrapport lees je over de bijzondere aspecten als hoe de glasvlakken een panoramisch uitzicht bieden, terwijl ze van buitenaf wolkenluchten spiegelen waardoor de ark wegvalt tegen achtergrond, de geavanceerde technische installatie met warmtepomp en open haard die de kruipruimte droog zuigt, hoe de betonvloer doorloopt in de vensterbank of het spiekraam dat vanuit bad een breed uitzicht op lucht en landschap biedt. Dat bad heb ik hoogstpersoonlijk uitgeprobeerd.