Dit materiaal is overdag zonnepaneel en geeft 's nachts licht

Dit materiaal is overdag zonnepaneel en geeft 's nachts licht

25-03-2014 07:51 Laatste update: 28-04-2018 06:49

Een nieuw, beter materiaal voor zonnepanelen blijkt ook nog zeer helder te schijnen op stroom. Binnenkort in winkelruiten?

Vorig jaar ontdekten wetenschappers Perovskite, een nieuw, superefficient en goedkoop materiaal voor zonnepanelen. Bij toeval ontdekten ze ook dat het materiaal ook licht kan geven als je elektriciteit in stopt.

Het materiaal Perovskite was een doorbraak. Wetenschappers ontdekte dat Perovskite nagenoeg even efficient was in het omzetten van zonne-energie als de huidige thin-film flexibelel zonnepanelen maar tegelijkertijd een factor vijf goedkoper is om tot eindproduct te fabriceren.

Nog een toevalstreffer

Bij toeval ontdekten ze later dat het materiaal bovendien heel helder bleek te schijnen als ze er een laserstraal op richtten. Dat was opvallend, omdat de meeste materialen die gebruikt worden voor het omzetten van zonne-energie naar elektriciteit meestal goed zijn in het absorberen van licht maar juist niet in het genereren van licht.

Deze toevalstreffer bleek nog meer in petto te hebben. Perovskite zet niet alleen goed zonneenergie om naar elektriciteit maar het proces werkt ook andersom. Stop er elektriciteit in en het materiaal begint als een lamp te schijnen.

Gebruiken in ramen?

De wetenschappers zien een hoop mogelijkheden voor het materiaal, met name in de groene bouw. Door de compositie van het materiaal te veranderen, kunnen ze de kleur van het licht veranderen waardoor het geschikt is voor flat screen schermen. De ramen in grote kantoorpanden zouden bijvoorbeeld als getint glas overdag de felle zon binnen kunnen weren en tegelijkertijd als zonnepanelen kunnen werken. Winkelruiten zouden zo bijvoorbeeld overdag de zonne-energie kunnen opslaan om ’s avonds de etalage vervolgens te verlichten.

Het materiaal blijkt ook uiterst geschikt voor laser toepassingen. De wetenschappers waren al bezig om de materialen op te schalen voor grote schaal zonnepanelen maar zeggen dat het niet moeilijk is om het fabricageproces zo te modificeren dat de panelen ook licht kunnen geven.