Dit niet kijken als je net een iPhone 6 hebt gekocht...

Dit niet kijken als je net een iPhone 6 hebt gekocht...

19-12-2014 11:01 Laatste update: 28-04-2018 02:41

BBC-docu onthult dat Apple-fabrieken zich nog altijd niet houden aan de regels over de werkomstandigheden.

De BBC heeft in een documentaire donderdagavond aangetoond dat de leveranciers van Apple nog altijd regels over arbeidsomstandigheden aan hun laars lappen. Een verslaggever ging undercover in een Pegatron-fabriek. Te jonge mensen zetten tijdens te lange dagen je iPhone in elkaar. Meerdere regels worden structureel genegeerd. Ook wordt tin uit een illegale mijn gebruikt.

In de docu is te zien hoe medewerkers tijdens ploegendiensten van 12 uur op hun werkplek in slaap vallen, waarna er wordt geschreeuwd dat ze moeten oppassen: "Als je tegen een machine in slaap valt, kan je onder stroom komen te staan." Bij Pegatron is 18 dagen op rij werken zonder een dagje vrij ook niet vreemd.

De reactie van Apple is dat 'het meer dan andere bedrijven doet' en nauw samenwerkt met de leveranciers om problemen aan te pakken. Dat medewerkers een dutje doen op de werkplek is volgens Apple ook 'niet ongebruikelijk'. Conclusie van de BBC is echter dat Apple eerder gemaakte beloftes over werkomstandigheden breekt. Die beloftes werden gemaakt nadat een paar jaar geleden meerdere fabrieksmedewerkers zelfmoord pleegden.

"Ja, maar bij andere bedrijven gaat het ook zo"

Een veelgehoorde reactie van Apple-fans, ook in Nederland, is dat het niet eerlijk is dat journalisten altijd maar gaan kijken in de fabrieken van Apple-leveranciers. En niet in de productieketen van Samsung, LG, Sony, etc. duiken, want daar zou het niet beter zijn, of zelfs nog slechter.

Toch is het begrijpelijk dat de BBC juist Apple aanpakt. Apple houdt meer dan andere bedrijven de schijn op van maatschappelijke betrokkenheid, bijvoorbeeld over mensenrechtenkwesties. En: was Apple niet het bedrijf dat altijd claimt de lat hoger te leggen dan de concurrenten?

Apple is financieel gezien ook als een van de weinige bedrijven wel degelijk in staat om medewerkers beter te behandelen. Het bedrijf heeft immers meer cash op de bank staan dan Dagobert Duck in zijn pakhuis. En Apple hanteert veel hogere winstmarges dan de meeste concurrenten.

Jouw iPhone hoeft echt niet zoveel duurder te worden als die fabrieken bepaalde simpele regels wél in acht nemen. Maar ja, dan moeten Apple's aandeelhouders heel misschien een keertje met minder genoegen nemen. Die moeten misschien bedenken dat steeds weer dit soort documentaires niet goed voor het imago van het bedrijf kan zijn.

Niet alleen in China zijn er klachten

Toegegeven: Apple kan de gigantische sociaal-economische problemen in China natuurlijk niet oplossen. Maar zelfs in het Westen wordt er regelmatig geklaagd door mensen die direct of indirect voor Apple werken. Zo waren de werkomstandigheden in Pegatrons iPhone-reparatiefabriek in het Brabantse Breda deze zomer ook al erbarmelijk.

In de VS loopt er een rechtszaak van Apple Store-medewerkers die te weinig pauzes mochten nemen. En vorige week demonstreerden ruim honderd servicemedewerkers van de Apple-kantoren in Cupertino tegen hun lage lonen (slogan "Act different!"). Inderdaad, zelfs de schoonmakers op de Apple Campus vinden dat het bedrijf hen beter moet behandelen...

Lees ook:

Special: de Fairphone als goed begin