Dit is OxygenOS, de Android van OnePlus

Dit is OxygenOS, de Android van OnePlus

09-04-2015 11:20 Laatste update: 28-04-2018 00:38

OxygenOS, de nieuwe Android-versie van OnePlus, laat zien op welke punten Googles Android nog kan worden verbeterd.

Het uitbrengen van een eigen Android-versie is een gewaagde stap van de Chinese startup OnePlus. De goedkope smartphone One, die we bij Bright gewoonweg top vinden, was juist zo aantrekkelijk door CyanogenMod, de populaire alternatieve Android-versie. CyanogenMod wil zich echter de komende jaren gaan lostrekken van Google en heeft met veel bedrijven de confrontatie hierover opgezocht, waaronder met OnePlus. Om zich alvast voor te bereiden op de breuk met CyanogenMod, heeft OnePlus nu zijn eigen Android-versie uitgebracht. En dat belooft veel goeds.

Geen bloatware

Hoewel OnePlus een beetje pathetisch doet met de naam van de software - "zuurstof hebben we allemaal nodig en is altijd om ons heen, net als OxygenOS" -, is de software een flink stap in de juiste richting. OxygenOS is namelijk grotendeels Vanilla Android, de Android-versie die met Nexus-toestellen wordt geleverd en volgens de kenners de beste versie van Googles mobiele besturingssyteem is. Zo heeft OxygenOS hetzelfde uiterlijk, geen bloatware en enkele functies waar Google nog flink wat van kan leren.


De tofste feature van OxygenOS is zonder twijfel de mogelijkheid om de snelkoppelingen in het instellingenpaneel aan te passen. Zo kun je knoppen toevoegen, verwijderen en de volgorde aanpassen. Sinds Jelly Bean vragen Android-gebruikers al om de mogelijkheid om de snelkoppelingen aan te passen, maar Google heeft het tot op heden nog steeds niet doorgevoerd. Daarnaast is er een handige bestandsbeheerder aanwezig, waarmee je door de mappen op je smartphone kan bladeren.


Verder is het in OxygenOS mogelijk om de knoppen aan de onderkant van de OnePlus te gebruiken, of juist de softwarematige knoppen in te schakelen. Laatstgenoemde vind ik mooier en fijner, en het is fijn dat OnePlus gebruikers de keuze geeft. Ook is er de mogelijkheid om een speciale oplaadmodus in te schakelen waarmee je de One sneller oplaadt, en om figuren te tekenen op het lockscreen om acties uit te voeren. Bij het vegen van een V wordt bijvoorbeeld de flitser aan de achterzijde geactiveerd. Zo heb je altijd een zaklamp bij je. Bij een O start de camera direct op.

App-guru Bart Breij merkt via Twitter terecht op dat er wel één groot nadeel is aan de switch van CyanogenMod naar OxygenOS: naast dat je veel aanpassingsopties mist, is ook het fijne Privacy Guard verdwenen. Deze dienst maakt het mogelijk dat je per app instelt welke rechten het krijgt, waardoor je de baas blijft over jouw toestel. Het is onduidelijk of OnePlus een soortgelijke dienst in OxygenOS gaat integreren.