Dit zijn de 6 tips van Snowden om je privacy online te beschermen

Dit zijn de 6 tips van Snowden om je privacy online te beschermen

13-11-2015 17:54 Laatste update: 27-04-2018 19:28

Klokkenluider Edward Snowden geeft zes tips die je kan gebruiken om je online privacy te beschermen.

Snowden woont op dit moment in Rusland, waar hij drie jaar lang politiek asiel heeft gekregen. De klokkenluider schuwt de media niet en sprak zich de afgelopen jaren veelvuldig uit over de afluisterpraktijken van allerlei verschillende geheime diensten, en hoe mensen zich ertegen kunnen verdedigen. Tegenover The Intercept legt Snowden verschillende manieren uit waarop je je privacy kunt beschermen.

1. Gebruik Signal

De eerste stap die iedereen zou moeten zetten, is het versleutelen van telefoongesprekken en berichten. Dat kun je doen met de app Signal", zegt Snowden. Signal is opensource (waardoor de broncode door onafhankelijke experts kan worden gecontroleerd) en maakt gebruik van krachtige end-to-end-encryptie, waardoor berichten alleen voor de ontvanger in te zien zijn. De app ondersteunt het versturen van tekstberichten, foto's en video's, maar laat gebruikers ook bellen via internet − op een soortgelijke manier als WhatsApp. Signal is gratis te downloaden voor Android en iOS.

2. Versleutel je harde schijf

Het is volgens Snowden belangrijk dat je je harde schijf versleutelt. "Als je computer wordt gestolen, kan er geen gevoelige informatie worden buitgemaakt, zoals foto's van je kinderen", zegt Snowden. Het versleutelen van de harde schijf helpt alleen om je bestanden te beveiligen als iemand fysiek toegang krijgt tot jouw computer. Software als DiskCryptor of het inmiddels niet meer bijgehouden TrueCrypt (door onafhankelijke experts nog steeds als veilig gezien) kan worden gebruikt om je harde schijf te versleutelen.

3. Gebruik een wachtwoordbeheerder

Een wachtwoordbeheerder slaat al je wachtwoorden op één plek op. Je hoeft dan nog maar één wachtwoord te onthouden om toegang te krijgen tot al je andere wachtwoorden. Het is belangrijk dat je voor elke dienst een ander wachtwoord gebruikt. Als er één dienst wordt gehackt, kan het buitgemaakte wachtwoord niet voor een andere dienst worden gebruikt.

De bekendste wachtwoordbeheerders zijn LastPass en 1Password. LastPass slaat alle wachtwoorden versleuteld in de cloud op, bij 1Password is die mogelijkheid optioneel. Het is verstandiger om de versleutelde wachtwoorden op je eigen computer te houden en een opensource wachtwoordbeheerder te gebruiken, zoals KeePass.

4. Stel tweestapsverificatie in

Bij veel internetdiensten kun je tweestapsverificatie gebruiken, zoals Gmail, Dropbox en wachtwoordbeheerders. Dit betekent dat je na het inloggen met je e-mailadres en wachtwoord nog een extra code moet invoeren die naar je telefoon wordt verzonden. Mochten je e-mailadres en wachtwoord toch zijn buitgemaakt, dan moet de kwaadwillende ook nog eens fysiek toegang hebben tot je smartphone.

5. Activeer een adblocker en HTTPS Everywhere

Een adblocker en HTTPS Everywhere zijn volgens Snowden belangrijke browser-plugins om te installeren. Met de eerstgenoemde blokkeer je advertenties waarin mogelijk malware is verstopt, met HTTPS Everywhere forceer je bij websites een beveiligde verbinding. "Door HTTPS Everywhere reist je data onderweg niet elektronisch naakt", legt Snowden uit.

6. Gebruik Tor en Tails

Tor en Tails zijn ontwikkeld om je privacy te beschermen, en worden voornamelijk gebruikt door privacy-activisten en dissidenten. Tor is een browser waarmee je vrijwel anoniem kunt internetten, omdat de beveiligde verbinding tussen jouw computer en de website langs verschillende andere computers wordt geleid. Een datastroom via Tor is enorm lastig in de gaten te houden, waardoor je anoniem kunt surfen.

Tails is een besturingssysteem dat is ontwikkeld om je privacy te beschermen. Het is gebaseerd op Linux en maakt gebruik van de Tor-browser om te internetten. Daarnaast maakt het besturingssysteem gebruik van allerlei andere privacytools, zoals de versleutelingsmethoden PGP en OTR, om respectievelijk veilig te mailen en chatten. Tails wordt geïnstalleerd op een usb-stick en kan op elke computer draaien. Zo neem je altijd een veilige computeromgeving met je mee.

Lees ook:

Pirate Bay-oprichter presenteert 'ethisch tribunaal' Snowden

EU-parlement: behandel Snowden als mensenrechtenactivist