Documentaire met interactieve spinoff

Documentaire met interactieve spinoff

18-03-2010 11:35 Laatste update: 29-04-2018 06:02

Annemiek van Grondel

Een co-productie van VPRO's Tegenlicht en SubmarineChannel laat je interactief nadenken over het milieuvraagstuk.

Dat het met het milieu bergafwaarts gaat, is bekend. Olie, kolen en gas: als we zo doorgaan hebben we er binnen twintig jaar al onze voorraden fossiele brandstoffen doorheen gejast. Actie! dacht de VPRO. Of beter gezegd: interactie. Voor de binnenkort te vertonen documentaire Energy Risk bij het programma Tegenlicht, zocht de omroep een tegenhanger op internet.

Hiervoor riep het programma de hulp in van SubmarineChannel, die Collapsus: de Energy Risk Conspiracy ontwikkelde, een 'energiethriller' gebaseerd op de inhoud van de documentaire. Collapsus duurt 40 minuten en is een combinatie van animatie, video, film en game-elementen. Een online interactieve thriller over de zoektocht naar nieuwe energiebronnen.

Zowel de docu als de interactieve thriller voert ons naar de scenario's die kunnen ontstaan als wereldwijde geopolitieke conflicten ontaarden in een energiecrisis. In Collapsus kun je deze gevolgen online aan den lijve ondervinden door in de nabije toekomst te stappen aan de hand van fictieve personages. Onder wie journalist Vera, haar moeder, de Europarlementariër Marianne, de Chinees Chen, de Iraanse broers Amir & Ali, de Texaan Jack en nog een aantal karakters. Met hen kun je, onder meer in games met keuzemogelijkheden, zoeken naar oplossingen voor de energiecrisis.

Waarom dit initiatief? ‘De VPRO maakt graag documentaires, maar erkent dat we in dit veranderende medialandschap over tien jaar niet meer kunnen komen aanzetten met een 50 minuten durende documentaire met voornamelijk talking heads', zegt uitvoerend producent Matthijs Vermoten van SubmarineChanne. 'Tv is een platte ervaring. De toekomst is interactiviteit. Mensen hebben meer de behoefte om online relevante informatie te zoeken.'

Collapsus is een pilot om te onderzoeken of de VPRO in samenwerking met Submarine in de toekomst meer van dergelijke fictieve, gedramatiseerde verhalen op internet kan combineren met haar tv-uitzendingen. 'In Collapsus vragen we veel van de gebruiker', vindt Vermoten. 'Het concept is gebaseerd op de toekomstige energietransitie. De energiepolitiek is voor velen een ver-van-mijn-bedshow. Maar er gaan wezenlijke dingen veranderen, voor iedereen. Ik wil niet spreken van een doemscenario, maar in de documentaire wordt door diverse deskundigen wel een grote energiecrisis voorspeld. Daarop hebben wij ingespeeld. Zo refereren de fictieve personages in de thriller aan clips met de experts uit de docu.'

Collapsus is geregisseerd door Tommy Pallotta. Deze Amerikaanse regisseur/producent is onder meer bekend van de documentaire American Prince en de productie van de scifi-thriller A Scanner Darkly. De kenmerkende, stripachtige tekenstijl (Rotoscope) die gebruikt is in A Scanner Darkly is door hetzelfde animatieteam uitgevoerd in Collapsus. Ruim vijftig mensen, verspreid over verschillende werelddelen, werkten mee aan het project.
De interactieve thriller heeft een hybride verhaalvorm, met diverse lagen. Realiteit, fictie, film, animatie, interactieve elementen en documentairemateriaal lopen in elkaar over. De film schetst een beeld van onze toekomst ten tijde van de zogenaamde peak oil: het moment dat de olieproductie niet meer aan de vraag kan voldoen. De kijker heeft verschillende keuzemogelijkheden: de informatieve energieproductiegame te spelen, puzzeltjes op te lossen en clips te bekijken, alle geïntegreerd in animatie. Daarbij stuit hij op verschillende mogelijke probleemoplossingen, die bijna nooit zaligmakend zijn. Vermoten: 'We willen niet moraliseren, maar mensen op interactieve wijze ervan bewust maken dat het energievraagstuk complexe materie is, waarbij elk land andere belangen heeft. Maar Collapsus sluit hoopvol af, waarin diverse alternatieve energiebronnen worden aangeboord.'

Het eerste deel van Collapsus: de Energy Risk Conspiracy is vanaf aanstaande zaterdag online. Het tweede deel is een week later te zien. De documentaire Energy Risk wordt maandag 22 maart uitgezonden bij VPRO's Tegenlicht op Nederland 2 (20.55 uur) en is op 24 en 31 maart te bekijken op het Movies that Matter Festival in Den Haag, in ZAAL5. Daar is op de opening van het festival, zondag 21 maart, ook SubmarineChannel te gast.