Doe het licht aan met je gedachten

tags:
Userpica

Carebro maakte een breinaansturinghelmpje ter bevordering van de zelfontplooiing van mensen met een beperking.

Het kleine meisje Matilda kon in haar film alles om haar heen bedienen door er alleen maar aan te denken. In een uitgeklede vorm doet de software van Carebro dat ook. De technologie maakt het mogelijk om de omgeving aan te sturen met je gedachten, zoals het aanzetten van lampen, het openen van deuren en het besturen van de computer.

Carebro is ontwikkeld voor mensen met een lichamelijke beperking zoals aangeboren hersenletsel, dwarslaesie en spasticiteit. Het apparaat wordt als een lauwerkrans om het hoofd geschoven en zet hersengolven om in signalen.

Het project wordt getest bij drie clienten van pensiontehuis De Noorderbrug. Een daarvan is Laura, RTV Noord maakte een korte reportage van haar ontwikkeling. Deze uitvinding van technisch ontwikkelingsbureau Negotica is genomineerd voor Support Innovatieprijs 2012 van de Supportbeurs, tot zondag kan er gestemd worden.

Het aansturen van de omgeving met hersengolven is een gegeven waar al jaren onderzoek naar gedaan wordt. Eind vorige maand lukte het Zwitserse onderzoekers om met een badmuts-achtig hoofddeksel een robot te besturen. De verlamde patiënt zat zelf 100 kilometer verderop.

door Bram van Dijk, 04-05-2012 2 reacties, 4174 views

papero, 3 jaren geleden
afbeelding van papero

Correctie: Het is een Emotiv Epoc met software van Carebro.

bmwbert, 3 jaren geleden


NB: Om te kunnen reageren dien je aangemeld en ingelogd te zijn op de Bright Bunch, het gratis lidmaatschap van Bright. Je bekijkt dan de site bovendien advertentie-vrij.

The Bright Bunch
inloggen aanmelden

Wie is nu Hier?

Er zijn momenteel 0 Bright Bunch leden en 27 bezoekers online.

Reacties

   

   

Gebouwd en onderhouden door joep-i.nl