Dolby wil ook je tv-beeld verbeteren

Dolby wil ook je tv-beeld verbeteren

06-01-2014 15:03 Laatste update: 28-04-2018 08:22

Dolby vindt de beeldkwaliteit van tv's teleurstellend. Dolby Vision moet de Dolby Surround-standaard voor beeldschermen worden.

Dolby heeft met Dolby Surround een behoorlijke standaard op zijn naam staan. Staat het logo op de doos van je nieuwe audioset dan weet je dat het geluid van zo'n beetje elke film, serie en game uitsprekend gaat klinken. Op het gebied van beeld hebben we niet zo'n bekende standaard. Als we Dolby moeten geloven hebben we zelfs helemaal geen standaard; we zijn eigenlijk tevreden met niks.

Terwijl de race om de meeste en meest kleurrijke pixels met tal van nieuwe oled- en 4k-tv's momenteel in volle gang is op CES, kijken we volgens Dolby totaal verkeerd. Het materiaal waar we op onze lcd's en plasma's naar kijken is namelijk nog steeds geijkt op de beeldbuis van weleer. Huidige tv's hebben een vier tot vijf keer hogere lichtopbrengst, waardoor kleuren en contrasten opgepompt worden. Dat kunnen we steeds beter, vergeleken met oudere tv's in ieder geval.

Vergelijk je het beeld van welke tv dan ook met een blik uit het raam op een zonnige dag, zie het verschil direct. Je oog is in staat contrasten te zien die een tv niet kan tonen. Om er zeker van te zijn dat feller inderdaad beter is, bouwde Dolby een scherm met een backlight van 18.000 RGB-ledjes, waar een doorsneescherm er maar 4500 heeft.

De lichtopbrengst was zo'n tien keer hoger dan normaal, waardoor Dolby het contrast en dynamisch bereik flink kon opkrikken. En met dat opkrikken ontstaat die nieuwe standaard, Dolby Vision. Felle onderdelen kunnen getoond worden naast nog fellere dingen, terwijl detail in de schaduwen tegelijkertijd ook behouden blijft.

Om te kunnen profiteren van de nieuwe standaard heb je in de eerste plaats materiaal nodig dat met Dolby Vision gecodeerd is. In potentie zouden Bluray-films de standaard kunnen ondersteunen, het eerste Dolby Vision-materiaal wordt gebracht door streamingdiensten als Netflix, die al hebben toegezegd mee te doen. Ook tv-makers Vizio, TCL en Sharp gaat Dolby Vision ondersteunen, met tv's die al dit jaar op de markt moeten komen.

Het Dolby Vision-signaal zou ook al compatibel zijn met huidige full hd- en 4K-tv's. Die onaangepaste tv's missen een zogenaamde verbeteringslaag die geschikte tv's binnenkrijgen via een signaal met een twintig procent hogere bitrate dan gewoonlijk. Of we te maken hebben met slimme marketing van Dolby of een daadwerkelijke verbetering van het signaal en de beeldkwaliteit van films en series moet nog blijken, benieuwd zijn we in ieder geval wel.