Donorcodicil voor intellectueel eigendom

Donorcodicil voor intellectueel eigendom

08-12-2010 12:37 Laatste update: 29-04-2018 02:27

Behalve je organen zou je ook je auteursrecht na je dood moeten kunnen weggeven, vindt Evan Roth.

Het intellectuele-eigendomsrecht blijft vaak nog jaren na iemands overlijden van kracht. Het auteursrecht blijft bijvoorbeeld zeventig jaar geldig na de dood van de auteur. Al die tijd kan er weinig met het werk worden gedaan zonder dat de nabestaanden hun toestemming hebben gegeven.

Zou het niet veel mooier zijn als auteurs zelf konden beslissen dat hun auteursrecht na hun dood vervalt? Kunstenaar Evan Roth vindt van wel, en bedacht daarom een donorcodicil voor intellectueel eigendom. 'Schenk bij mijn overlijden al mijn intellectuele eigendom aan het publieke domein', staat erop.

Sympathiek plan maar ook niet meer dan dat. Volgens Douwe Linders van het in internet en intellectueel eigendom gespecialiseerde advocatenkantoor SOLV is een dergelijk codicil niet genoeg.

'De enige manier waarop het mogelijk is dat erfgenamen het auteursrecht niet verkrijgen na de dood van de maker, is als die maker de auteursrechten heeft overgedragen voor zijn dood. En juridische ‘overdracht’ impliceert dat er een derde partij is die de overdracht aanvaardt. Nu niemand als vertegenwoordiger van ‘het publieke domein’ kan optreden, lijkt een dergelijke aanvaarding en dus een dergelijke overdracht niet mogelijk', schrijft hij op het SOLV-blog.