Downloaden kost muziekbranche Nederland 100 miljoen

Downloaden kost muziekbranche Nederland 100 miljoen

06-06-2011 15:15 Laatste update: 28-04-2018 23:21

Bijna 5 miljoen Nederlanders downloaden uit illegale bron, waardoor de muziekindustrie in Nederland 100 miljoen euro per jaar misloopt.

Ter vergelijking: in 2010 haalde de muziekindustrie in Nederland een omzet van 218 miljoen euro. De 4,7 miljoen Nederlandse consumenten die regelmatig downloaden zouden daarmee zeker 200 miljoen euro per jaar 'winst maken', waarvan de helft ten koste van de entertainmentindustrie gaat. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek (PDF) door het adviesbureau Considerati. Hoeveel muziek Nederlanders kopen doordat ze het eerst via gratis downloads leerden kennen, is niet becijferd.

Considerati heeft zo veel mogelijk internationale onderzoeken naast elkaar gelegd en vergeleken met de Nederlandse situatie. Het rapport dient als materiaal voor de discussie over de invloed van downloaden op de entertainmentindustrie in Nederland.
Maar het rapport is gemaakt op verzoek van branche-organisatie NVPI, die voorstander is van het omstreden wettelijke downloadverbod.

Een speciale begeleidingscommissie met critici als internetjurist Arnoud Engelfriet en SP-Kamerlid Arda Gerkens heeft samen met voorstanders als Buma/Stemra en Universal gecontroleerd of het onderzoek neutraal bleef. Met het rapport kan de Tweede Kamer binnenkort weer de discussie aan over of er wel of geen wettelijk downloadverbod moet komen. Zie daarover ook onze recente uitlegparty.

Van de Nederlandse muziekdownloaders is volgens de onderzoekers zo'n 28 procent van 15 tot 24 jaar oud. Onder filmdownloaders is dat 30 procent en onder gamedownloaders 40 procent. Het aanpakken van downloaden uit illegale bron blijft een heikel punt. In Frankrijk kunnen internetters sinds een tijdje bij wet worden afgesloten van internet als ze drie keer op downloaden van auteursrechtelijk materiaal worden betrapt. Ook de Vodafone-directie vindt dat een goede aanpak. Maar afsluiten van internet vindt de Verenigde Naties in dat geval een schending van mensenrechten.