DRM-gedoe na switch BeBook naar epub

tags:
Userpica

Wie zijn BeBook-reader upgrade met de laatste software die epub ondersteunt, raakt gekochte Mobipocket-boeken kwijt.

BeBook zette vorige week zijn nieuwe firmware online. De Nederlandse reader ondersteunt nu ook het epub-formaat, dat de Nederlandse uitgeefwereld nu lijkt te omarmen als standaard. Sites als Bol.com, Selexyz.nl en Ebook.nl verkopen sinds kort ebooks in epub-formaat en Google maakte honderdduizenden boeken via Google Books beschikbaar in epub. Het bestandsformaat moet digitale boeken een nieuwe stimulans geven.

Maar wie zijn huidige BeBook upgradet verliest zijn eerder gekochte boeken in het Mobipocket-formaat. Die kan het apparaat niet meer lezen. Daarvoor waarschuwt BeBook overigens zelf ook op de firmware-pagina: 'Removes the ability to read Mobipocket DRM protected files. (non DRM Mobipocket files can still be read)'

Dat stuit sommige BeBook-gebruikers tegen de borst: 'Ik heb al een keer betaald voor de content dus waarom zou drm me weerhouden van het lezen ervan', mailt Bright-lezer Johan. De nieuwe BeBook Mini is trouwens deze vrijdag te zien op de eerste Bright Night.

Iets anders merkwaardigs rond ebooks doet zich voor bij Bol.com. De webshop verkoopt sommige digitale boeken voor 3 euro die gratis op Google Books staan te lezen, zo ontdekte Henk van Ess.


madjo(@work), 6 jaren geleden
afbeelding van madjo(@work)

het enige dat ik zou verliezen zou de digitale versie van een ouwe bright zijn. (wordt daar nog wat mee gedaan? electronische bright's?)
Dus ik denk dat ik wel ga upgraden.

Maarten, 6 jaren geleden
afbeelding van Maarten

Dit laat nogmaals zien dat je DRM besmette bestanden niet moet kopen. Je koopt het namelijk NIET, het is betaalde bruikleen. De kat-in-dezak voorbeelden zijn er in veelvoud en deze kan in het rijtje.Orwell & Kindle, je HD-DVD onderzetter collectie, het plays for Sure en FairPlay.

KOOPT GEEN DRM WAAR

Pierre Gorissen, 6 jaren geleden
afbeelding van Pierre Gorissen

Gewoon even de DRM van de gekochte boeken verwijderen voor de upgrade. Dat kan ook voor je nieuw aan te schaffen BOL.com boeken.

DRM is gezeur en wat extra werk, maar niet onoverkomelijk.

Ina Garming, 6 jaren geleden
afbeelding van Ina Garming

En hoe doe je dat????

MT, 5 jaren geleden
afbeelding van MT

DRM verwijderen - uiteraard alleen voor eigen gebruik - van aangeschafte epub boeken is inderdaad mogelijk en misschien zelfs toegestaan. Ik heb het met succes gedaan met de boeken waarvoor ik heb betaald. Zo ben ik er zeker van dat ik mijn aangeschafte boeken ook in de toekomst nog kan lezen.

Ik ga het hier niet precies uitlegggen. Maar je hebt om te beginnen Adobe Digital Editions nodig ( maar die heeft iedere epub lezer uiteraard al ).

Google vervolgens naar "ineptepub.pyw". En lees de bijbehorende instructies goed, zeker als je bij "Python" alleen aan gevaarlijke slangen denkt.

Succes!

Wiebe, 6 jaren geleden
afbeelding van Wiebe

Ik had me hier ook al kwaad over gemaakt en spreek zelfs van DRM maffia.

Het mooiste is nog dat ik op mijn stuk een reactie kreeg van ene 'BeBook' (ik neem aan het bedrijf), die stellen dat ik de ebooks niet kwijt ben, omdat ik altijd de oude firmware terug kan zetten.

Yeah right, alsof ik voor elk ebook even een andere firmware ga installeren. Sorry hoor, dat noem ik geen oplossing.

Atheistus, 6 jaren geleden
afbeelding van Atheistus

DRM is prima. Net als bij de muziek, is het een enorme stimulans voor de illegale markt. Hoe meer DRM hoe beter. :-)

Edtax, 6 jaren geleden
afbeelding van Edtax

Dat is heel leuk hoor dat DRM, Ik heb een week geleden boeken bij Bol gekocht en betaald waarbij ik de melding krijgt dat ik geen autorisatie krijg om ze op mijn e-reader te plaatsen. Inmiddels al 2x gebeld en 3x een mailtje gestuurd naar Bol. Telkens krijg ik een onduidelijk antwoord, en als ik Bel geven ze het wel door aan de afdeling die er over gaat.

Mijn vraag is nu, "wie moet er nu beschermd worden ?"

Het kan toch niet zo zijn dat illegaal downloaden uit nieuwsgroepen veel makkelijker gaat dan het orgineel kopen van digitale boeken.

Ik heb nu pakweg 50 boeken op mijn pas aangeschafte E-reader staan, maar mijn vorige week aangeschafte e-reader is wel waardeloos geworden. Ook als je de e-reader door verkoopt is de autorisatie niet ongedaan te maken.

Ik vraag me nu af wie nu eigenlijk de dieven zijn.

Martha, 6 jaren geleden
afbeelding van Martha

De gratis ebooks op Google zijn publiek domein. Het gelinkte ebook op Google is uit 1757, het gelinkte ebook op bol.com is uit 2005. Dat zal een hertaling zijn of een modernere versie van het boek. De auteur is nog niet dood, dus er moet geld voor betalen.

Netty, 6 jaren geleden
afbeelding van Netty

Ik ben dit weekend bezig geweest om boeken via Adobe Digital Editions en Mobipocket op mijn bebook te krijgen, maar helaas. Na veel gezoek op het internet stond er op de mybebook-site een bebook firmware programmatje. Dit heb ik op een SD kaart gedownload en vervolgens volgen de beschrijving op mijn bebook geinstalleerd, tot het installatieprogramma bij het 3e item zei dat de SD invalid was. Daarna is de bebook doodgevallen en krijg hem met geen mogelijkheid meer aan. Hij reageerd echt nergens meer op.
Wie kan mij helpen om dat ding weer aan de praat te krijgen, wat moet ik doen?

Didier, 6 jaren geleden
afbeelding van Didier

Hi,

Ik weet niet of je intussen je bebook al kunnen redden hebt, maar ik had zowat hetzelfde voor en bij Bebook raden ze aan om je flashkaartje te formateren naar FAT ipv FAT32 en het hielp bij mij, intussen is ie dus terug in gang geraakt.

Groet,
Didier


NB: Om te kunnen reageren dien je aangemeld en ingelogd te zijn op de Bright Bunch, het gratis lidmaatschap van Bright. Je bekijkt dan de site bovendien advertentie-vrij.

The Bright Bunch
inloggen aanmelden

Wie is nu Hier?

Er zijn momenteel 4 Bright Bunch leden en 132 bezoekers online.

Reacties

   

   

Gebouwd en onderhouden door joep-i.nl