DRM maakt ebooks onleesbaar

DRM maakt ebooks onleesbaar

21-12-2009 14:54 Laatste update: 29-04-2018 07:35

Ebooks beschermd met drm kun je niet uitwisselen tussen verschillende readers. Maar is drm eigenlijk wel nodig?

Vooral in Amerika zijn readers sterk in opkomst. Nu Barnes & Noble met de Nook de strijd is aangegaan met Amazons Kindle begint het geneuzel weer over bestanden beschermd met een kopieerbeveiliging (drm). Net zoals in de muziekindustrie lijkt het drm-debacle zich te herhalen. Had je eerst een iPod vol muziek gekocht in de iTunes Music Store en wilde je toch liever een Zune, dan zat je met de gebakken peren. Je eerder aangeschafte muziek kon je dan niet op de Zune afspelen. Tegenwoordig kan je echter drm-vrije muziek kopen en de muziekindustrie is er niet kapot aan gegaan.

Uitgevers moeten kennelijk het wiel opnieuw uitvinden. Hetzelfde is nu namelijk aan de hand met boeken die je via Amazon koopt. Die kan je niet op de nieuwe Nook reader van Barnes & Noble lezen en andersom ook niet.

David Poque van de The New York Times schreef er vorige week een blog over. Hij had dit probleem een jaar eerder namelijk ook al aangekaart. Als auteur was hij ook bang voor piraterij van zijn computerboeken. Volgens een lezer zouden illegale kopiën alleen maar dienen als reclame voor Poque's boeken. 'Mensen zullen ze downloaden, uitproberen en vervolgens het boek in de winkel kopen.' De lezer daagde Poque uit om het als gecontroleerd experiment uit te proberen.

Dat is precies wat Poque deed. Een van zijn Windows boeken verkocht hij zonder drm om te ontdekken wat de mogelijke gevolgen voor de verkoop zouden zijn. Volgens Poque werd het boek massaal illegaal verspreid en 'idioot gemakkelijk te downloaden zonder er voor te betalen'. Een jaar later verteld Poque dat de verkoop van het boek niet is gekelderd maar zelfs licht is toegenomen. Hoewel hij duidelijk aangeeft dat een dergelijke experiment geen keihard bewijs is dat illegale kopiën van boeken de verkoop stimuleren, was hij verrast dat het niet de verkoop-ramp werd die hij vreesde.

Poque is als auteur echter nog niet helemaal overtuigd dat drm op ebooks helemaal moet verdwijnen. Hij stelt dan ook voor dat uitgevers zijn experiment mondjesmaat uitproberen om te zien wat het effect van drm-vrije boeken is op boekverkoop.

In Nederland startte Ivo Victoria een soortgelijk experiment.