Dutch Design Week tip: werk mee in de sweatshop van Bart Hess

Dutch Design Week tip: werk mee in de sweatshop van Bart Hess

24-10-2012 07:16 Laatste update: 28-04-2018 15:36

Dewi Pinatih

Ontwerper is op zoek naar 10 duizend enthousiaste werknemers. Werk jij mee aan de nieuwe outfit van Lady Gaga?

Sinds Bart Hess in 2007 afstudeerde, houdt Bright zijn werk in de gaten. Hess verenigt in zijn werk mode, textiel, design, fotografie en animatie en creëert nieuwe materialen. Die hebben vaak een onwereldse of futuristische uitstraling, maar zijn meestal vervaardigd uit allerhande huis-tuin-en-keuken materiaal. Alledaagse materialen die anderen laten liggen veranderen in zijn handen in nieuwe huiden voor de mens van de toekomst. En misschien ook wel in die van jou, wanneer je de Dutch Design Week bezoekt.

Op het Strijp-terrein richtte Hess een ruimte in als sweatshop. Bij de ingang hangen schorten, op de werkbanken liggen veiligheidsbrillen en Arbeidsvitaminen schalt door de ruimte. Wie binnenkomt moet meehelpen. Dat aantal bezoekers kan tijdens de DDW behoorlijk oplopen.

Hess probeert hier een aantal ‘onmogelijke’ projecten te realiseren, stoffen die zo bewerkelijk zijn dat hij ze alleen nooit zou kunnen produceren. Door 10 meter gaas moeten duizenden naalden door het raster van de stof gestoken worden. Wanneer dit gedaan is, zal Hess de achterkant van de stof met een laag siliconen bedekken om de naalden op hun plek te houden. De goede kant van de stof lijkt op futuristisch metallic bont. Hes geeft aan 3 uur te hebben gewerkt aan een voorbeeld stukje stof van 20 centimeter, die extra hulp is dus wel nodig.

Op een andere tafel worden zilveren repen papier ingeknipt tot dunne franjes; door een siliconenpak op een mannequin moeten dunnen naaldjes worden geprikt. Over een andere tafel is zwart latex gespannen. Hier drukken vrijwilligers druppels vloeibare latex op. Wanneer de stof droog is en de klemmen worden losgemaakt, krimpt de latex ineen tot wat op reptielenhuid lijkt.

De vrolijke Hess geeft toe geen strenge baas te zijn, maar wel op te letten of zijn tijdelijke helpers nauwkeurig zijn: “Mensen met twee linkerhanden mogen de makkelijke dingen doen, harde en precieze werkers krijgen een moeilijkere klus.” Het eindresultaat zal dan ook echt gebruikt worden voor projecten van Hess’ opdrachtgevers en dat zou zomaar Lady Gaga kunnen zijn.

Hieronder vind je de ‘vacature’. Bright filmde ook in de sweatshop voor het videoverslag van de DDW dat deze week online verschijnt.
Work With Me People, Bart Hess op uitnodiging van MU, is tijdens DDW te zien in het Klokgebouw.

GEZOCHT: 10.000 ENTHOUSIASTE WERKNEMERS

Bart Hess is tijdens de DDW 2012 op zoek naar extra handen om nieuwe ontwerpen te realiseren. Ben je hardwerkend en volgzaam dan is dit de functie voor jou! Als proces operator werk je onder begeleiding van Bart Hess en zijn team aan de uitvoering van enkele opdrachten. Kerntaken zijn het produceren conform de gestelde eisen van kwaliteit en kwantiteit. Het is van belang dat de bedrijfsveiligheidsvoorschriften en procedures in acht worden genomen.