Duurtest: Fiat 500S cabrio (week 3)

Duurtest: Fiat 500S cabrio (week 3)

03-12-2013 11:32 Laatste update: 28-04-2018 08:53

Deze week in de zoektocht naar de Brightste familieauto vergelijken we de 500S met zijn broer: de Panda.

Italiaanse families zijn ondoorgrondelijk voor buitenstaanders. De mannen mogen zich dan als macho's gedragen, de meeste zitten onder de plak. Niet van hun vrouw of maîtresse, maar van hun moeder. De Fiat 500 heeft ook flinke concurrentie vanuit het eigen nest. De kleine Italiaan heeft hetzelfde DNA (in ieder geval in het onderstel) als de Panda. Die auto is praktischer én goedkoper. We vergelijken de twee.

Onze 500S Cabrio kost (schrik niet) dik 22 duizend euro. 19K voor de kale auto en drieduizend hele euro's erbovenop voor onder andere leren bekleding, xenon verlichting, TomTom voorbereiding, zwarte lak en het Interscope geluidssysteem (ja, de platenmaatschappij waar het Shady label van Eminem en het G-Unit label van 50 cent onder vallen).

Voor dat bedrag koop je bijna drie Panda's. In volledig uitgeklede versie, dat wel. Dan nemen we een beetje een pittige met een leuk interieur en een paar opties. En vergelijken we die met een 500S zonder het cabriodak, dan zitten we al dichter bij elkaar. Voor 14.000 euro heb je een knappe Panda met hetzelfde motorblok. Vergelijk dat met een 500 Twinair met leren interieur voor 16,5 en het wordt al lastiger kiezen.

De 500 is niet alleen van buiten een leuker autootje om te zien, binnen is ook meer aandacht besteed aan het interieur. Niet alleen om naar te kijken. Je hebt daadwerkelijk het gevoel dat je in een wat duurdere auto zit. Minder glimmend plastic, meer detaillering. "Meer beleving", zullen ze in de brochure zeggen.

Waar de Panda het met twee vingers in de neus wint: als je een kinderstoel of (erger nog) een Maxi Cosi kwijt moet. Dan wordt het passen en meten in de 500, terwijl je met de Panda nog een eind komt. Met name het gebrek aan achterdeuren zorgt ervoor dat je Houdini-skills op niveau moeten zijn om een Maxi-Cosi op de achterbank te zetten.

"Wie mooi wil gaan, moet pijn doorstaan", zegt mijn moeder altijd. Bovendien kost het in dit geval ook nog eens 2.500 euro extra.