Duurtest Viking MA443-accumaaier deel 2: alles in één keer

Duurtest Viking MA443-accumaaier deel 2: alles in één keer

24-09-2015 10:42 Laatste update: 27-04-2018 21:01

Het eerste gras is er af. De Viking-accumaaier heeft zijn vuurdoop gehad. Wat is de eerste indruk?

Mijn eigen Klippo-maaier is een zogenaamde Mulchmachine. Dat betekent dat hij het gras fijn snijdt en laat liggen als "mest". Voordeel daarvan is dat de machine een stuk kleiner en wendbaarder is (zonder opvangbak) en dat je nooit hoeft te legen. Het grote nadeel is dat iedereen die in de tuin is geweest een half voetbalveld aan gras mee naar binnen sjouwt.

De Viking is een traditionele maaier met een opvangbak. Daardoor is het even wat meer manoeuvreren in het tuinschuurtje. De duwstang is dubbel te klappen, waardoor hij minder ruimte inneemt, maar een compact machientje wordt het niet.

De accu druk je onder een klepje in de machine, vervolgens druk je een knop in, waarna je een hendel aan kunt trekken, waarna je die knop weer los kunt laten. Dat klinkt ingewikkelder dan het is. Je hoeft echter ook niet bang te zijn dat een kind per ongeluk je messen aan het draaien krijgt.

Als dit dingetje niet meer omhooggedrukt wordt door lucht, moet je de bak legen. Low tech werkt.

Indrukken, overhalen, loslaten. Het is net breien.

Op één plek trek je de hele maaier op de juiste hoogte.

Het geluid is vergelijkbaar met een elektrische grasmaaier met een snoertje. Je hoort dat er een boel lucht verplaatst wordt. Hij is nogal wat stiller dan een benzinemaaier dus. Hoogteverstelling gaat met een hendel die alle vier de wielen in één keer verstelt. Heel eenvoudig. De bak heeft een indicator die aangeeft of je hem al moet legen.

Mijn hele gazon kon ik doen zonder de bak tussendoor te moeten legen. Maar ik vermoed dat als je regelmatig maait, de hoeveelheid vierkante meters die je kunt doen tot je 'm moet leeghalen ongeveer 60 vierkante meter is.

We maaien nog tot de winterstop met de Viking. Stel je vragen in de comments.

Lees ook onze andere duurtests