Een zonnepaneel als raam dankzij deze nieuwe techniek

Een zonnepaneel als raam dankzij deze nieuwe techniek

26-08-2014 09:19 Laatste update: 28-04-2018 04:14

Een nieuw type zonnecel is volledig transparant en kan gebruikt worden als raam of smartphone-scherm.

Wetenschappers waren eerder al in staat transparante zonnepanelen te ontwikkelen, maar echt helder waren die niet. "Niemand wil achter gekleurd glas zitten", aldus Richard Lunt, assistent-professor chemische technologie aan Michigan State University. "Dat zorgt voor een heel kleurrijke omgeving, alsof je in een discotheek zit." De Amerikaanse wetenschappers werken daarom aan een methode waarbij lichtopvangende deel van het zonnepaneel volledig helder transparant is.

Dat maakt dat hun zonnepanelen er precies zo uit zien als normaal glas, maar eigenlijk gevoelig zijn voor onzichtbaar ultraviolet en bijna infrarood licht. In het glas zitten speciaal behandelde moleculen die enkel die golflengtes licht absorberen. Dat onzichtbare licht wordt vervolgens omgezet naar infrarood licht, dat vervolgens weer door lichtgevoelige strips aan de randen van het glas wordt opgevangen.

Veel toepassingen mogelijk

Omdat er voor mensen alleen maar onzichtbaar licht wordt geabsorbeerd, oogt het glas volledig helder transparant. Al het licht dat wij kunnen waarnemen komt probleemloos door het glas heen. Dat maakt het op termijn heel geschikt voor allerlei toepassingen: hang een wolkenkrabber vol met speciaal glas, installeer ze in een elektrische auto of maak er een smartphone-scherm van.

Zo ver zijn we nog niet: het transparante paneel heeft momenteel een rendement van 1 procent. Bij traditionele zwarte panelen zit dat rendement tussen de 5 en 15 procent, gekleurd transparante panelen halen maximaal 7 procent. Helemaal geoptimaliseerd kunnen de volledig transparante panelen een rendement van 5 procent behalen, denkt Lunt.

Lees ook:

Dit materiaal is overdag zonnepaneel en geeft 's nachts licht

Uitlegparty: Zonnepanelen