Eerste EU-certificaten biobrandstof

Eerste EU-certificaten biobrandstof

20-07-2011 08:59 Laatste update: 28-04-2018 22:50

Sjoerd Arends

Brussel deelt de eerste certificaten voor biobrandstof uit. Biofuel is vaak schadelijker dan fossiele brandstof.

Wat ooit de perfecte brandstof leek in de strijd tegen emissies, veranderde later in een ramp. Er is veel land, arbeid, en productie nodig om de biobrandstof tot stand te brengen. Voor de productie worden vaak machines aan het werk gezet, die uitstoot veroorzaken en er worden tropische bossen gekapt om ruimt te maken voor plantages.

En zo kunnen we verder gaan met bemesting, vervoer en nog een aantal andere zaken. Doordat ook nog vaak palmolie, soja en raapzaad door biobrandstof wordt gemengd is het volgens Greenpeace schadelijker voor het klimaat dan fossiele brandstof.

Om die reden heeft de Europese Commissie jaren geleden een certificaat in het leven geroepen dat een goede productie van biobrandstof garandeert. Het proces moet transparant zijn van de boer tot in de tank. Dinsdag werden de eerste zeven projecten goedgekeurd na onafhankelijk onderzoek.

De certificaten moeten ervoor zorgen dat plekken met een grote biodiversiteit niet worden gebruikt voor productie van gewassen voor biobrandstof en de emissies die tot stand komen tijdens het productieproces mogen niet meer bedragen dan 35 procent dan die bij fossiele brandstoffen. Dit percentage wordt de komende jaren nog aangescherpt, laat de EC weten.

Onder de zeven projecten zitten een aantal die gericht zijn op grote Europese landen zoals Engeland, Duitsland en Frankrijk. Zij hebben het certificaat nu vijf jaar. Daarna wordt er een nieuwe controle uitgevoerd. Ook kan het certificaat tussentijds worden ingetrokken als blijkt dat een partij zich niet aan de regels houdt.

Naast de zeven uitverkorenen waren er nog 18 partijen die niet door de test zijn heen gekomen. Die zijn nu in gesprek met de EC om te kijken hoe ze de gewenste status toch kunnen bereiken. Of daar ook grote Nederlandse partijen tussen zitten, is nog niet duidelijk.