Eerste indruk: AOL Alto mail

Userpica

Alto neemt de e-mail van verschillende adressen bij elkaar, sorteert het slim en maakt het makkelijk via je browser beschikbaar.

Voor veel mensen van mijn generatie was Hotmail het eerste e-mailadres dat ze aanmaakten. Maar vooral in de VS was het internetaanbieder AOL die in de late jaren ’90 de bekendste aanbieder van e-mail was. ‘You’ve got mail’, zei een computerstem wanneer je nieuwe e-mail had, een zin die zo bekend was dat er zelfs een film naar is vernoemd. Maar het succes van Hotmail en vooral Gmail heeft AOL naar de achtergrond doen verdwijnen. Met Alto zijn ze terug om onze steeds rommeliger inbox op te ruimen. 

Je kunt vier veelgebruikte IMAP-mail-diensten koppelen aan Alto: Gmail, iCloud, Yahoo Mail en AOL Mail. Het eerste voordeel is meteen duidelijk, je hoeft nog maar naar een adres om je mail te checken, mocht je meerdere adressen hebben. Je kunt zelfs meerdere accounts van dezelfde soort toevoegen, helemaal handig. Maar het grote voordeel van Alto zit ’m in het sorteren. 


Links een inbox voor al je accounts, rechts de overzichtelijke stacks

Alto kan de rommel uit je inbox weghalen zodat alleen de belangrijke mail overblijft. De meeste quasi-spam is namelijk onder te verdelen in een paar categorieën: mailtjes van sociale netwerken, mailtjes van bedrijven en zogenaamde ‘daily deals’; mailtjes van Groupon, Fab.com etc. Alto haalt die mailtjes uit je inbox en sorteert ze netjes in verschillende stacks. Wil je ze bekijken, geeft Alto ze weer als ware het reclamefolders. 


Een overzicht van je 'daily deals', beschikbaar maar niet in de weg

Ook maakt Alto stacks van alle foto’s en bijlagen die je toegestuurd krijgt, wat het vinden van dat ene bestand net wat makkelijker maakt. Ga je met je cursor over een stack, zie je een preview van wat er in zit. Klik je bijvoorbeeld op je stack met sociale meldingen, krijg je een mooie taartdiagram te zien met welke netwerken je hoe vaak mailen. Ook het zoeken in Alto bevalt heel goed: net zo snel en betrouwbaar als Gmail, maar voor al je accounts tegelijk. 

Maar Alto is nog in beta en dat is hier en daar wel te merken. Zo is er geen conversatie-weergave zoals Gmail die al jaren aanbiedt; ieder mailtje moet je apart aanklikken om het te lezen. Dat moet er wel in zitten wanneer Alto begin volgend jaar voor iedereen beschikbaar wordt. Qua touch is het ook nog niet tip-top, al zag ik dag na dag wel verbeteringen. Ook het adresboek heeft nog de aardige verbetering nodig. Nu kun je de contacten van al je mail-accounts en Facebook, LinkedIn en Twitter op een grote hoop gooien. Kan handig zijn, nu is het nog vooral een rommeltje. 


Weten waar al die mail vandaan komt: Alto geeft een handig overzicht

Wel leuk: naast het adresboek zie je een Twitter-stream, zodat je nog meer sociaal gedoe in een keer gehad hebt. Na een paar dagen gebruik denk ik dat de kracht van Alto vooral daar ligt: tijdsbesparing. Veel mensen hebben minstens twee mail-accounts, wil je die bijvoorbeeld op je werk bekijken bespaar je je met Alto veel tijd en moeite. Maar ook voor mensen die gewoon liever hun mail via de browser bekijken is Alto veelbelovend. 

Meedoen kan op uitnodiging, nadat je je adres hebt achtergelaten. Het kan daarna een paar dagen duren voordat je de uitnodiging binnen hebt. 

door Floris Poort, 25-10-2012 1 reactie, 9101 views

deNick, 3 jaren geleden
afbeelding van deNick

Ziet er goed uit.


NB: Om te kunnen reageren dien je aangemeld en ingelogd te zijn op de Bright Bunch, het gratis lidmaatschap van Bright. Je bekijkt dan de site bovendien advertentie-vrij.

The Bright Bunch
inloggen aanmelden

Wie is nu Hier?

Er zijn momenteel 4 Bright Bunch leden en 117 bezoekers online.

   

   

Gebouwd en onderhouden door joep-i.nl