Eerste Indruk: Asus Chromebox

Eerste Indruk: Asus Chromebox

02-06-2014 11:06 Laatste update: 28-04-2018 05:16

David twijfelt tussen een Chromebook en een Asus Chromebox.

Er is toch iets vreemds aan de hand met Google's Chrome OS en Chromebooks. Ik ken niemand in mijn persoonlijke vriendenkring die een Chromebook heeft of er überhaupt over praat. Dat is merkwaardig, want vorig jaar was volgens één onderzoek maar liefst 21 procent van alle laptopaankopen een Chromebook. Amazon bevestigde dat. Tijdens de eindejaars verkopen waren 2 van de 3 bestverkochte laptops een Chromebook.

Daarentegen lijkt het hier in Nederland niet aan te slaan. Althans, ik zie in elk geval geen enkele Chromebook in de top tien verkoopcijfers van Bol.com.

Chrome OS op desktop

Net zo opvallend is dat je nog minder over de Chromebox hoort. In 2012 introduceerde Google de Chromebox, een desktopcomputer met Chrome OS. Samsung was de enige fabrikant zover als ik weet die sindsdien twee Chromebox modellen heeft uitgebracht die wat betreft vorm wat weghebben van de Mac Mini.

Nu heeft Asus ook een a la Mac Mini een Bring-Your-Own keyboard-mice-screen Chromebox uitgebracht in de VS voor... 177 dollar! Is dat een deal of is dat geen deal? Dat ligt er aan hoe je er naar kijkt. Eerst nog even de voordelen van Chrome OS.

Chrome OS: alleen de browser

De essentie van Chrome OS is dat al je apps en documenten grotendeels in de cloud zijn opgeslagen en dat het hele besturingssysteem de Chrome-browser is. Je hoeft nooit meer iets te updaten en je bent beschermd tegen virussen en andere ellende. Hij start bovendien in secondes op. Het nadeel is dat je voor veel zaken online moet zijn en je niet dat ene stukje speciale software kan draaien.

De Asus Chromebox heeft overigens 16gb SSD interne opslag dus je kunt het een en ander offline opslaan en beperkt offline bewerken. Het is ook geen gaming device of een hardcore video montage monster. Toch kan je op Chrome OS apparaten in het algemeen zo’n beetje alles doen van mail, tekstverwerken etc tot sociaal netwerken en zelfs wat lichte games spelen.

Monitor en toetsenbord erbij kopen

Het 177 euro kostende doosje draait op een vierde generatie 1.4 GHz Intel Celeron 2955U processor, heeft 2GB aan werkgeheugen, 4 USB 3.0 aansluitingen, een SD kaartlezer, ethernet, wifi en bluetooth, een displayport en HDMI. De graphics zijn krachtig genoeg om 4K Ultra HD af te spelen. Je kan hem ook op meerdere displays aansluiten.

Mijn eerste indruk was vooral hoe goedkoop hij is. Maar na enig nadenken is dat toch een tikje misleidend. Je moet namelijk je eigen toetsenbord, muis en beeldscherm kopen. ASUS biedt in de VS een draadloos bluetooth toetsenbord en muis speciaal voor de Chromebox voor 50 dollar. Laat ik er even vanuit gaan dat de Asus Chromobox in Nederland 177 euro gaat kosten en het toetsenbord-muis combo 50 euro. Dan ben je nog niet klaar. je hebt nog een beeldscherm nodig. De goedkoopste 19 inch beeldschermen kosten rond de 90 euro.

Dan zit je opgeteld op 307 euro. Dat is nog steeds een hele nette deal maar een HP 14 inch Chromebook heb je voor 330 euro. Ok, het scherm is dan kleiner maar je hebt nagenoeg de zelfde specs en een duur onderdeel van een Chromebook is de accu die natuurlijk niet in de Chromebox zit. Het lijkt me dan ook dat er nog wel een paar tientjes van de Chromebox afmag. Kortom, laat je niet misleiden door het prijskaartje.

Conclusie

Ik zou vooral voor de Asus Chromebox kiezen als een grotere monitor een vereiste is. Is dat niet het geval dan gaat mijn voorkeur uit naar een Chromebook. Heb je echter nog een display, een toetsenbord en een muis rondslingeren dan is de Asus Chromebox wel een uitstekende deal. Voor een heel zacht prijsje heb je dan een extra computer voor de kids of je helpt opa en oma aan hun eerste toegankelijke computer.