Eerste Indruk: ASUS Eee Pad Transformer Prime

Eerste Indruk: ASUS Eee Pad Transformer Prime

10-01-2012 08:19 Laatste update: 28-04-2018 20:15

Asus heeft een update uitgebracht van zijn 'tablet met toetsenbord'.

Amper een jaar na de release van de eerste Eee Pad brengt ASUS een nieuwe versie uit van de 'tablet met toetsenbord'. Deze omschrijving is kenmerkend voor de Eee Pad-reeks, die een tablet met een toetsenbord en touchpad combineert. Met een schuifknop trek je de tablet uit het keyboarddock en is de Transformer Prime ook als een losse tablet te gebruiken. De Transformer Prime voelt ondanks wat speling tussen het dock en de tablet zeer stabiel aan en met het kliksysteem ben je binnen de kortste keren vertrouwd.

Keyboarddock
De keyboarddock heeft naast een toetsenbord nog een aantal extra functionaliteiten. Het heeft een usb-poort, sd-kaartlezer en functioneert als extra batterij waardoor je ongeveer 18 uur aan accuduur hebt in tegenstelling tot de 12 uur zonder keyboarddock. Als de Transformer Prime is dichtgeklapt, is het verschil met een netbook bijna niet te zien. Het toetsenbord tikt erg fijn en heeft geen invoerlag, waardoor je gerust langere teksten in een tekstverwerker kunt tikken.

De Transformer Prime is verkrijgbaar in de 32GB- en 64GB-versie, heeft 1GB aan geheugen en wordt geleverd in de kleuren amethist grijs en champagne goud. Hoewel niet iedereen dol zal zijn op deze kleuren, is de afwerking van de aluminium bouw erg stevig en oogt zelfs een beetje chique.

De Transformer Prime is met zijn 8,3 millimeter dikte één van de dunste tablets van dit moment en weegt 586 gram, waardoor hij fijn in de handen of op schoot ligt. Het 10,1 inch LED-scherm is vanuit veel hoeken goed te bekijken en het lezen van tekst is rustig voor het oog. Ook heeft de Transformer Prime het befaamde Gorilla Glass, dat bekend staat om zijn krasbestendigheid maar nog steeds als een vingerafdrukmagneet werkt.

Ice Cream Sandwich
De Transformer Prime draait op dit moment nog op Honeycomb, maar krijgt sinds maandag een update naar Ice Cream Sandwich. Na beide besturingssystemen op de tablet geprobeerd te hebben, is één van de grootste voordelen van de tablet het nieuwe besturingssysteem van Android. Het navigeren gaat soepel, zelfs met tientallen apps open. Zo was het heel gemakkelijk om tijdens het spelen van een veeleisende game zonder haperingen te switchen naar het afspelen van een 720p-video.

Met name de browser en multitasking zijn verbeterd, waardoor het werken op Android 4.0 gezien kan worden als de ‘officiële Honeycomb’, die voornamelijk met haast was uitgebracht. De toevoegingen van ASUS aan Ice Cream Sandwich zijn handig. De widgets voor de tijd, datum, plaats, weer en nieuwe e-mails zien er smaakvol uit en lijken alsof ze door Google zelf zijn ontworpen. ASUS heeft ook een speciaal menu gemaakt dat via een swipe rechtsonder verschijnt. Hier zijn verschillende instellingen snel te bereiken, vergelijkbaar met het menu dat Samsung aan zijn Galaxy-lijn toevoegt.

Quadcore
De prestaties van de quadcore-processor merk je met name tijdens het spelen van 1080p-videobestanden. De vorige Eee Pad had daar nogal wat moeite mee, maar op de Transformer Prime gaat het vrijwel vlekkeloos. Hierdoor wordt het mogelijk dat je dergelijke videobestanden via de micro HDMI-poort vlekkeloos op je tv kunt afspelen. De Tegra 3-processor beschikt tevens over een zuinigere companion core die wordt ingezet als de Transformer Prime lichte taken verricht, zoals surfen en muziek luisteren.

De 8 megapixelcamera van de Transformer Prime is niet beter dan de gemiddelde smartphonecamera met dezelfde specificaties. Naast een aantal nieuwe functies (snelle sluitertijd, panorama-foto’s, fotobewerking) van Android 4.0 is de camera degelijk, maar gaat deze niet je gebruikelijke camera vervangen. Het is wel mogelijk om 1080p-video te filmen, maar door de donkere omgeving was het resultaat niet denderend te noemen.

Een leuke toevoeging is de usb-poort, die naast een aantal handige functies (foto’s van camera importeren, opladen, usb-stick etc.) ook gamecontrollers ondersteunen. Tijdens het spelen van een waterski-spel bleek de controller echt een toegevoegde waarde te hebben ten opzichte van de (vaak vervelende) schermbesturing. Dit maakt het mogelijk dat veeleisende games niet langer via het scherm gespeeld worden, maar dat je de Transformer Prime ook een klein beetje als console kunt gaan zien.

Nadelen
De Transformer Prime kent wel twee nadelen. De eerste is de GPS-ontvangst, die door ASUS niet eens in de specificaties wordt genoemd. Het bedrijf vindt dat de GPS niet aan de standaarden van ASUS voldoet, maar heeft de GPS ook niet naar zijn eigen eisen verbeterd. Het is een beetje een vreemde actie van ASUS, die zelf ook wel weten dat GPS een belangrijk onderdeel van een tablet is. Als je het niet voor Google Maps gebruikt, heeft Facebook of een andere app het wel nodig.

Het tweede nadeel is de plaatsing van de speaker. Als je de Transformer Prime horizontaal vasthoudt, bedekt je rechter hand grotendeels de speaker. Je bent dus tijdens het kijken naar een film bezig om je rechter hand wat vreemd te manoeuvreren om niet al het geluid kwijt te zijn. Het geluid uit de speaker is overigens prima te noemen en kan vrij hard, maar de ligging is absoluut niet optimaal.

Conclusie
De Transformer Prime is op dit moment de beste Android-tablet op de markt. Dit komt met name door de quadcore-processor en Ice Cream Sandwich, maar het unieke aspect is de toevoeging van het toetsenbord. Het tikken van statusupdates of juist lange artikelen wordt plotseling geen moeizaam proces meer en de Transformer Prime is met het keyboarddock gemakkelijk op je schoot of op een bureau te positioneren. Hierdoor wordt de Transformer Prime wel wat zwaarder en dikker, maar de tablet is natuurlijk ook afzonderlijk te gebruiken.

Met een prijs van 599 euro voor de 32GB met multimedia-dock of 64Gb zonder multimedia-dock is de Transformer Prime een geduchte concurrent voor de iPad 2 of Samungs Galaxy Tab. Tot nu toe is de Transformer Prime alleen in een WiFi-versie beschikbaar, de 3G-versies komen over ongeveer twee maanden. Of de Transformer Prime ook echt iets voor jou is, blijkt voornamelijk uit je voorkeur voor Android en het gebruik van de tablet. De samensmelting van zakelijk (toetsenbord, netbook-variant) en thuisgebruik (op de schoot zonder toetsenbord) is namelijk echt iets unieks.