Eerste indruk: Asus Transformer Pad TF103C

Eerste indruk: Asus Transformer Pad TF103C

22-07-2014 11:30 Laatste update: 28-04-2018 04:45

De goedkope tablet-met-toetsenbord van Asus is niet spannend, maar wel heel functioneel.

Asus was één van de eerste die het durfde om een tablet met toetsenborddock uit te brengen. Het eerste geslaagde product in deze reeks was de Asus Eee Pad Transformer Prime, die ik in januari van 2012 voor Bright aan de tand voelde. De combinatie van een high-end tablet en een toetsenbord met accu was enorm geslaagd, maar kwam met een flink prijskaartje: 599 euro.

De nieuwe Asus Transformer Pad TF103C is Asus' nieuwe instapmodel die vasthoudt aan dezelfde succesformule, alleen dan voor een adviesprijs van 279 euro, en zonder extra accu in het toetsenborddock.

Met toetsenbord

Het toetsenborddock is de meest unieke eigenschap van de Transformer Pad. Het toetsenbord is voorzien van chiclet-toetsen en een rij functietoetsen om onder andere wifi in- en uit te schakelen en het volume of schermhelderheid te beheren. Ook zijn er mediatoetsen en specifieke Android-toesten aanwezig, waarmee je bijvoorbeeld direct naar de instellingen gaat, de zoekfunctie oproept of de optiefunctie activeert. Aan de onderkant is een touchpad aanwezig waarmee je de tablet op dezelfde manier kunt besturen als een laptop.

Typen op het toetsenbord gaat vlot en ook het (los)koppelen van de tablet in het dock gaat soepel. Je steekt 'm in de connector, hoort een klik en je hebt van je Android-tablet een kleine laptop gemaakt. Hoewel de koppeling tussen het dock en de tablet niet heel stevig is, heb ik de afgelopen week nooit het idee gehad dat 'ie plotseling eruit zou vallen of af zou breken. Het toetsenborddock biedt ook nog ruimte voor een usb 2.0-poort en weegt maar 550 gram door het ontbreken van een extra accu.

Geen extra accu

De Transformer Pad moet het dus zonder extra accu in het dock doen. En dat merk je. De accu van 5070 mAh is genoeg om flink wat uren met de tablet te werken, maar je zult niet meer dan een flinke acht uur uit de tablet persen. Ter vergelijking: de Eee Pad Transformer Prime kon door de extra accu in het dock gemakkelijk zo'n 12 tot 14 uur halen. En dat is zonde, want een lange accuduur door een extra batterij in het dock had een uniek voordeel voor de Transformer Pad kunnen zijn. Nu is de accuduur grotendeels gelijk aan die van zijn concurrenten.


Het uiterlijk van de Transformer Pad is vooral saai. De witte tablet - hij komt ook in het zwart - heeft brede bezels en is gemaakt van plastic. Ook het dock is van plastic, hoewel het geborstelde design anders wil doen vermoeden. En dat is zonde, want de oude Eee Pad Transformer Prime had wél een fraai design. Dit budgetmodel oogt voornamelijk erg praktisch.

Lichtgewicht

Voor 279 euro krijg je een 10,1 inch-scherm met een resolutie van 1280 bij 800 pixels, Intel Z3745 1,33GHz quadcore-processor en 1GB aan werkgeheugen. Bestanden kun je opslaan op de 16GB opslagruimte. Dit kan met een microSD-kaart worden uitgebreid tot maximaal 64GB. Verder is er een 2 en 0,3 megapixel-camera aanwezig en kun je de tablet met een tv verbinden via de micro-hdmi-poort.


De afmetingen van de Transformer Pad zijn 257,4x178,4x9,9 millimeter en als het dock is bevestigd is het apparaat 19,8 millimeter dik. De covertible kun je wel gemakkelijk in je tas meenemen: met een gewicht van 1,1 kilo zul je het Android-laptopje niet zo snel in je tas voelen. Dat maakt de Transformer Pad uitstekend geschikt voor werk in de trein, mee op reis of als simpelere versie van je laptop.

KitKat

De Transformer Pad draait op Android 4.4 KitKat met Asus' eigen softwareschil. Die schil oogt 'flat' en een beetje iOS 7-achtig, met veel felle kleuren en enkele wonderschone apps als de fotogalerij. Ook staat er wat bloatware van Asus, maar die apps zijn allemaal uit te schakelen. Het moet wel gezegd worden dat Asus enorm veel features biedt aan zijn klanten: van cloudopslag, een notitie-app of een app waarmee je fotoverhalen maakt tot een handige app om de kleurweergave van de tablet aan te passen. Helaas is er geen knopje om alle actieve apps in één keer te sluiten, waardoor je dus heel vreemd alle apps één voor één van het scherm moet vegen om zo te sluiten.


KitKat werkt vlot op Intels quadcore-processor en 1GB aan werkgeheugen. Dat komt mede door het hd-scherm, want de resolutie is niet zo hoog dat er veel processorkracht nodig is. Het scherm is echter wel voldoende de meeste taken (en de prijs die je betaalt), maar het verschil met een full-hd-scherm is wel duidelijk te zien.

Het scherm reageert wel goed op je vingers, want voor sommige handelingen is het nog wel noodzakelijk dat je je handen gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan de notificatiebalk naar beneden swipen. Dat gezegd hebbende: ik merkte dat ik zo'n 80 procent van de tijd gewoon het touchpad en toetsenbord gebruikte en de Transformer Pad als een Android-laptop behandelde.

Laptop? Tablet?

In de week dat ik de Transformer Pad gebruikte, heb ik de tablet nooit zonder het dock gebruikt. De landschapsmodus werkt prima voor de meeste apps en de mogelijkheid om de tablet rechtop te zetten is ideaal. Daarnaast ben ik - net als in 2012 - in een korte tijd enorm gewend geraakt aan het toetsenbord. Als ik in de trein wil typen, video wil kijken of browsen, gebruikte ik liever de Transformer Pad dan mijn 13 inch Macbook Pro. De tablet-met-toetsenbord is voor die taken net zo geschikt als mijn Macbook, en nog handzamer ook.

Voor het eerst merk ik dat het gebruik van een tablet weer in mijn leefpatroon voorkomt. Mijn iPad en Nexus 7 verstoffen in de kast, maar de Asus-tablet ging wél mijn tas in. Ik behoor precies tot de doelgroep van de Transformer-lijn. De powerusers die keuze en vrijheid willen hebben. Die vlot willen werken op een tablet. En degenen die 'een groot scherm' geen reden vinden om naast een smartphone ook een tablet in hun tas te stoppen.

Ondanks enkele nadelen - matige accuduur, vrij lage resolutie en ongeïnspireerd design - verkies ik de Transformer Pad boven mijn andere tablets.

De Transformer Pad TF103C van Asus is te koop voor een prijs van 279 euro. Wie een high-end-model van de Transformer wil, kan beter kijken naar de Transformer Pad TF701T met een full-hd-scherm (2560 x 1600 pixels) en Tegra 4-chip.

Het is 'tabletweek' op Bright.nl, lees ook:

Eerste indruk van de Surface Pro 3

Een eerste indruk van Samsungs Tab S volgt later deze week.