Eerste indruk: Bamboo stylus

Eerste indruk: Bamboo stylus

17-06-2011 12:45 Laatste update: 28-04-2018 23:21

Corrie Gerritsma

Wacom heeft zijn reeks tekentablets en pennen uitgebreid met een pen voor tablets.

Wacom staat bekend om zijn tablets en (muis)pennen. Vroeger voornamelijk gebruikt door illustrators en vormgevers, maar met de Bamboo-lijn richtte Wacom zich ook steeds meer op de creative massa. In die reeks is nu ook een stylus voor tablets als de iPad verschenen. Wacom is niet de eerste die een dergelijke pen uitbrengt, ze zijn er ook van merken als Kenstington, Griffin, Hama en Trust. Waar het om gaat bij dergelijke pennen is hoe ze in je hand voelen en de precisie waarmee je ze kunt gebruiken.

De Bamboo stylus is 12 cm lang, heeft een dikte van 9 millimeter en weegt 20 gram. De buitenkant is deels metaal en deels zwart kunststof (satijn volgens het persbericht) en dat voelt prettig. Het clipje aan achterkant van de pen is er eenvoudig af te halen. En dan natuurlijk de punt: deze is in tegenstelling tot de pennetjes die je van telefoons gewend bent niet van hard plastic maar zacht. Je hoort hem dus niet op je tablet tikken, en dat is prettig. De punt lijkt vrij fors, maar is veel smaller dan het topje van je eigen vingers. De doorsnede is 6 mm en dat is volgens Wacom 25 procent smaller dan van de concurerende pennen (8 mm).

Heb je eenmaal een stylus in je ene hand en je tablet in de andere, dan merk je dat je daar best makkelijk veel mee doet. Navigeren, swipen, en zelfs korte stukjes tekst typen. Het klinkt tegenstrijdig voor een tablet waarbij je alles met touch kunt doen, maar het voelt vrij natuurlijk om hem met een pennetje te bedienen. Je scherm blijft er in ieder geval lekker schoon van. Typen met verscheidene vingers gaat natuurlijk veel sneller dan één voor één een letter aantikken met de stylus. Die is dan ook vooral bedoeld voor notities maken en tekenen.

We vroegen voormalig Bright-artdirector en illustrator Luis Mendo naar zijn ervaringen met de pen. 'Ik gebruik al een tijdje een andere pen om op mijn iPad te tekenen, dus was erg benieuwd naar die van Wacom. Het eerste wat me opvalt is dat het zwaartepunt van de pen aan de achterkant van de pen zit. Hierdoor trekt de pen wat naar achter bij het tekenen. Dat voelt wat raar, want je wilt juist druk naar onderen bij de punt.' Die ervaring van Luis herken ik niet, het zwaartepunt voelt juist iets naar voren in mijn hand. Als je de pen balanceert in het midden, zie je ook dat het zwaartepunt iets naar voren zit. In vergelijking met een normale balpen, voelt hij wel redelijk zwaar in de hand.

Mendo: 'Voor tekenen heeft deze pen wel mijn voorkeur. Het gaat natuurlijk om precisie. Ik vind wel dat de punt heel zacht is, waardoor je toch nog redelijk wat druk moet geven. Maar de pen pakt vrijwel altijd. Heel soms even niet, dan moet je een lijn opnieuw trekken of iets harder duwen.' Een veel voorkomend euvel bij dergelijke pennen. De pen is overigens niet druk-afhankelijk. Dat betekent dat of je nou zacht of hard drukt, de lijnen die je zet even dik zijn.

Maar Wacom is nog niet klaar met de stylus: het plan is om verschillende penpunten uit te brengen, zodat je bijvoorbeeld kunt wisselen tussen punten voor schrijven of tekenen. Ook komt Wacom met eigen apps voor de iPad. De eerste is deze week gelanceerd: Bamboo Paper. Het is een schetsboek waarin je kunt kiezen uit blanco papier, lijntjes of ruitjes en een aantal settings voor de pen hebt (dikte van de lijn en kleur). Het schrijven van notities gaat redelijk. Je kun je letters niet heel klein maken, maar het blijft leesbaar terwijl je toch aardig snel met de pen over het scherm zwiert.

In de toekomst volgen meer apps, onder andere voor schetsen en tekenen. Bamboo Paper is tot eind juni gratis te downloaden, daarna kost de app 1,59 euro.

Oh ja, nog een tip van Luis voor Wacom: lever een hoesje bij de pen! 'Ik wil hem steeds in de sleeve bij mijn iPad doen maar ben toch bang dat er dan krassen op komen. En uiteindelijk neem ik de pen dan niet mee.'