Eerste indruk: Eee Top

Eerste indruk: Eee Top

05-02-2009 14:58 Laatste update: 29-04-2018 12:45

Asus maakt in de Eee-serie ook goedkope desktops. De Eee Top is Asus' eerste 'all-one-pc' met een touchscreen. Eee Top of Eee Flop?

Het eerste model van de Eee Top van Asus, de ET1602, is sinds eind december in Nederland verkrijgbaar (circa 590 euro). Dit is een all-in-one-pc: net als bij Apple's iMacs zit de computer ingebouwd in het scherm. Dat scherm is bij de Eee Top een touchscreen, dat zowel met de vingers als met de bijgevoegde styluspen is te bedienen.

De Eee Top wordt geleverd met een stijlvol toetsenbordje, met een design dat is afgekeken van Apple, en een usb-muis met paarse ledverlichting aan de onderkant. Ondanks de lage prijs en de plastic buitenkant valt het ontwerp van de Eee Top best mee. De witte versie paste het best bij m'n bureau en staat niet slecht. Hij steunt op zijn transparante plastic onderkant, bol gevormd met ronde hoeken, en op een ijzeren pootje aan de onderkant waar ook een soort hendel aan zit.

De alles-in-één van 15,6 inch is ook geschikt om op te pakken en elders in huis neer te zetten. De Eee Top is muisstil. Maar hij had nog wel wat lichter en dunner gemogen.

Over de hardware kan ik kort zijn: het is een slapjanus. Met zijn Atom-processor (1,6 Ghz) en 1 gb RAM lijkt ie net een netbook. Hij heeft een harde schijf van 160 gb en wordt geleverd met het aloude Windows XP. Toch werkt de Eee Top wel stukken sneller dan mijn Eee PC 1000H, die qua specificaties weinig verschilt.

Je kunt met de Eee Top prima werken als je, zoals ik, niet veel meer gebruikt dan een webbrowser en tekstverwerker. Voor zware programma's als Photoshop en iTunes heb ik lichtgewicht opensource-varianten in gebruik (Paint.NET en Foobar2000). De maximale schermresolutie is vrij klein (1366x768), dat is nog maar net voldoende.

Het geluid van de ingebouwde speakers is redelijk, maar erg hard kunnen ze niet. USB-apparaten en geheugenkaartjes kan je makkelijk aan de zijkant van het scherm inpluggen. Een dvd-drive ontbreekt.

Dan dat touchscreen, toch het speciale aan dit ding. Asus levert standaard enkele programma's mee die het werken met het touchscreen moeten vergemakkelijken. De zogeheten Eee Bar is een balk die je altijd kan aanklikken en die toegang geeft tot enkele meegeleverde programma's, zoals Skype, Eee Memo (notities maken), Eee Cinema (multimedia) en Eee Cam (webcam).

Ik gebruik deze programma's trouwens bijna niet. Ze zien er lelijk uit. Alleen de mediacenter Eee Cinema en Eee Cam zijn handig om in sommige situaties met de vingers te kunnen bedienen. Maar het touchscreen werkt ook gewoon in alle andere programma's in XP, maar dat moet je wel goed opletten waar je klikt. Het aanraakscherm reageert redelijk, tot nu toe geen problemen. Tekenen kan hier echter niet mee.

Wat is de toegevoegde waarde van het touchscreen? Zo op het eerste gezicht weinig, zeker als je de Eee Top alleen op je bureau laat staat. Maar de hendel aan de standaard zit er niet voor niks aan. De computer is bedoeld om mee te nemen naar andere kamers. Ik heb hem al gebruikt om tijdens het afwassen naar mp3'tjes te luisteren en voor het zappen tussen digitale kanalen in die nieuwe Silverlight-player van de omroep. Ik gebruikte toen de styluspen en natuurlijk niet mijn natte vingers. Ook als mediacenter in de slaapkamer kan hij misschien dienst doen, maar bij normaal bureaugebruik is het touchscreen overbodig.

Onder Windows 7 biedt het aanraakgedeelte straks standaard ingebouwde mogelijkheden, voor bijvoorbeeld tekstinvoer en handschriftherkenning. Windows 7 zal ook wel goed draaien op de Eee Top, nu zelfs mindere netbooks dat lukt.

De Eee Top is een 'no-go' voor wie veel doet met multimedia en games. Is ie niet voor bedoeld. Dit is een goedkoop alternatief voor all-in-one-computers a la iMac, zoals de veel snellere en duurdere modellen van Sony, Lenovo of Dell.

Twee verschillende groepen kunnen vallen voor de Eee Top. De eerste bestaat uit weinig eisende computergebruikers, die vooral mailen, internetten, chatten, webcammen, downloaden en die geen games spelen of bezig zijn met designen en bewerken van foto's of video's. Veel van die mensen werken nog met een oude brommende computer in een grote kast. De Eee Top is een fraaie en lekker stille vervanger.

Voor een tweede groep gebruikers kan dit een 'desktop voor erbij' zijn, net zoals de Eee Pc ook vaak als extra laptop wordt verkocht. De Eee Top kan dan in slaap- of kinderkamer, de garage of de keuken zijn dienst doen. Het touchscreen biedt in die kamers voor snel gebruik voordelen ten opzichte van laptops. Dat is een belofte voor de toekomst, want tekstinvoer moet bijvoorbeeld nog makkelijker, net als de draagbaarheid.

Wie de Eee Top vaak wil oppakken en ergens anders in huis wil neerzetten, kan beter even wachten op het volgende model, de ET1603, die nog niet te koop is. Deze krijgt een ingebouwde batterij aan de achterkant, waardoor je geen stekker meer nodig hebt. Dat model past echt in een nieuwe categorie computers: nettop voor plekken in huis waar een laptop niet handig is. What's next? Een waterproof all-in-one-pc voor in de badkamer, of een tablet-laptop met een standaard?