Eerste indruk: Fitbit Flex

Eerste indruk: Fitbit Flex

15-07-2013 13:35 Laatste update: 28-04-2018 10:57

Fitbit brengt al een jaar of vier bewegingstrackers op de markt. De Fitbit Flex is de eerste die je om je pols kan dragen.

Fitbit heeft naast de Fitbit Ultra, Zip en de One nu de Fit Flex bewegingstracker uitgebracht. In een notendop breng je met deze bewegingstrackers je dagelijkse activiteiten in kaart; hoeveel stappen en trappen nam je, je slaappatroon en de hoeveelheid calorieën die je hebt verbrand. Via een app of online dashboard kan je dat bijhouden.

De Fitbit Flex is Fitbits eerste model dat je om je pols kan dragen. Je draagt hem dan ook 24/7. De andere modellen clip je aan broek of bh. De Fitbit Flex wordt geleverd met twee verschillende maten rubberen polsbandjes die je in verschillende kleuren kan krijgen. De Flex zelf heeft wel iets weg van een gestroomlijnde usb-dongle en klik je in de rubber armband. Hij is ook waterdicht. De Fitbit Flex-armband is simpel van ontwerp en wat minder een tech-juweel dan concurrent Jawbone UP, maar hij is zeker niet lelijk. Het is wel overduidelijk een mannending, wat betreft design.

Er zitten geen knoppen op maar een vijftal kleine ledjes die eventjes blinken als je bijvoorbeeld een ingesteld doel van 10.000 stappen op een dag hebt bereikt en ze geven tevens aan hoe lang je nog met de batterij kan doen. Opladen doe je via de meegeleverde usb-dongle. Wil je je slaappatroon bijhouden, dan moet je voor het slapen gaan een paar maal met je vingers op de Flex tikken om de slaapmodus op te roepen. Dat wordt wederom via ledjes bevestigd.

De Fitbit Flex is in essentie niet veel uitgebreider dan het andere topmodel, de Fitbit One. Beide zijnenergiezuinige Bluetooth 4 apparaatjes. Dat betekent dat je de Flex een dag of zes kan dragen voordat je hem moet opladen. Het betekent ook dat als je een smartphone met Bluetooth 4 hebt je stappen in real-time in de Fitbit-app getoond worden. Handig en ook leuk. De Flex wordt ook geleverd met een usb-dongle voor je Mac of pc, om te synchroniseren. De smartphone-app doet dat geheel automatisch. Het werkt allemaal intuïtief en vlekkeloos.

Net zoals de Fitbit One kan je de Flex als trilwekker gebruiken. Dat werkt met de Flex-armband een stuk beter dan bij de One die je ergens aan je ondergoed moet clippen. Sowieso zou voor sommige mensen de trilwekkerfunctie alleen al een reden kunnen zijn om er een aan te schaffen. Als je ploegendiensten draait en je gewekt wilt worden zonder dat je partner van een alarm wakker wordt, biedt de Flex uitkomst. Het verschil in features tussen de One en de Flex is minimaal. De Flex kan je wel onder de douche dragen, de One niet. De One telt ook het aantal trappen dat je loopt. De Flex ondersteunt dat niet. De Flex kan wel zoals gezegd je attenderen op een bereikt doel door te trillen. Dat kan de One weer niet.

Deze bewegingstrackers zijn in feite niet meer dan stappentellers die je stappen meten via ingebouwde versnellingsmeters. De data wordt in de app of via je dashboard via slimme algoritmes omgezet naar de hoeveelheid stappen die je die dag nam, hoeveel kilometer je dus zou hebben gelopen, hoe vaak je in diepe slaap zat en hoeveel calorieën je ongeveer verbrand hebt. Volgens Fitbit zijn die algoritmes slim genoeg om armbewegingen tijdens het eten of typen niet als stappen te zien.

Je kan ook andere Quantified Self-apparaten zoals de Aria-weegschaal aan het dashboard koppelen om een completer beeld van je lichaam en activiteiten te krijgen. Fitbit legt ook de nadruk op gamification door badges uit te delen als je bepaalde doelen haalt. Je kan ook de strijd met collega’s op kantoor aangaan wie de meeste stappen zet.

Dat werkt allemaal prima, maar ik twijfel aan de betrouwbaarheid van de data. Een stappenteller aan je pols is al niet ideaal om stappen te tellen, maar veel erger: fietsen, zwemmen of andere sporten ‘meet’ hij niet of juist verkeerd. Ik doe aan escrima, een vechtsport met stokken waarbij er flink met de armen gewerkt wordt. Volgens de Flex had ik 10 kilometer gelopen terwijl die specifieke avond de meeste oefeningen statisch op een plek waren met weinig voetenwerk.

En fietsen meet hij al helemaal niet. Je kan dat wel allemaal handmatig invullen via je Fitbit-profiel. Maar dat is wel het laatste wat je wi,l want juist daar koop je een bewegingstracker voor. Fitbit prentendeert overigens niet dat zijn apparaten allesomvattend zijn en wetenschappelijk al je activiteiten in kaart brengen. Het is meer quantified self speelgoed dat je met name als beoefenaar van een zittend beroep inzicht kan geven in hoe weinig je eigenlijk beweegt en je vervolgens stimuleert om toch maar de trap te nemen of een bushalte eerder uit te stappen om een stukje te lopen.

Voor 99,95 euro doet de Fitbit Flex dat uitstekend zolang je maar geen keiharde wetenschappelijk verantwoorde bewegingsdata verwacht.