Eerste indruk: HTC One Mini

Eerste indruk: HTC One Mini

21-08-2013 20:23 Laatste update: 28-04-2018 10:26

De HTC One Mini maakt indruk met zijn design en scherm, maar vertoont dezelfde tekortkomingen als zijn grotere broer.

Na Samsung komt ook HTC met een mini-variant van zijn vlaggenschip. Een logische keuze, want grote smartphones zijn er in overvloed. Een goede smartphone met een scherm van tussen de 4 en 4,5 inch zie je echter niet zo vaak. Daar wil de HTC One Mini verandering in brengen, met dezelfde eigenschappen die van de HTC One (review) ook tot zo'n eigenzinnige en indrukwekkende smartphone maken.

Opnieuw aluminium
De gelijkenissen tussen de twee toestellen vallen meteen op. De HTC One Mini heeft dezelfde voorkant als zijn grotere broer, met speakers aan de boven en onderkant. De twee speakers vormen een krachtig stereogeluid dat bij de HTC One ook al indruk maakte. Als het toestel in landschapsmodus wordt gehouden, komt het stereogeluid direct op je af en dat zorgt ervoor dat het bekijken van YouTube-video's een aangenamere ervaring wordt. De speakers zijn door hun kleinere formaat wel iets minder krachtig dan die van de HTC One.

Ook de aluminium behuizing, één van de beste aspecten van de HTC One, is grotendeels gebleven. Dit geeft het toestel een fijn gevoel in de hand, want aluminium is ruwer en stroever dan plastic. Het grote uiterlijke verschil tussen beide toestellen is, afgezien van het formaat, de plastic rand van de HTC One Mini die het scherm met de behuizing verbindt. De plastic rand geeft het toestel een ietwat goedkoper uiterlijk en doet ook een beetje af aan het algehele design van de HTC One Mini. De powerknop en volumeknoppen zijn gelukkig nog wel van metaal gemaakt.

Uitstekend scherm
De HTC One Mini beschikt over een 4,3 inch-scherm met een hd-resolutie van 1280 bij 720 pixels. Het scherm is één van de beste schermen dat op een toestel van dergelijk formaat te vinden is. De kleurweergave is duidelijk en natuurgetrouw, de helderheid is dik in orde en ook de pixeldichtheid van 342 pixels per inch (ppi) zorgt ervoor dat het scherm enorm scherp is. Daarbij is de automatische schermhelderheid van HTC altijd erg nauwkeurig waardoor het scherm ook in het zonlicht nog redelijk goed te bekijken is.

Een 4,3 inch-scherm blijkt in de praktijk ook enorm fijn te werken. Zo kun je met je duim nog overal op het scherm tikken, zelfs in de bovenste hoeken van het toch wel redelijk hoge scherm. Apps als Facebook en Twitter laten door de hoogte van het scherm genoeg content zien en ook websites zien er prima uit. De enige keer dat ik mijn 4,7 inch-scherm - tevens een heel fijn formaat - miste, was bij het bekijken van YouTube-video's. Daar is het smalle scherm toch iets minder voor geschikt.

Het kleine toestel van HTC huisvest een 1,4GHz dualcore-processor van Qualcomm, 1 gb aan werkgeheugen en 16 gb aan opslagruimte dat niet uitbreidbaar is. De smartphone krijgt zijn energie van een vrij kleine accu van 1800 mAh en draait vanuit de doos op Android 4.2.2 (Jelly Bean) en HTC's eigen softwarelaag Sense 5.0. Daarmee beschikt de HTC One Mini over het nieuwe sociale homescreen BlinkFeed.

BlinkFeed
BlinkFeed geeft je een handig overzicht van de tijd, het weer, de laatste nieuwsberichten en sociale media-updates. Dit wordt door middel van grote interactieve blokken weergegeven waar je vrij snel en gemakkelijk doorheen kunt scrollen. Als je van rechts naar links veegt, kom je bij het 'normale' homescreen uit. De mogelijkheden die BlinkFeed biedt zijn interessant, maar je moet er echt van houden om elke keer als je het toestel ontgrendelt die stroom aan informatie te zien. Voor social media-fanaten is BlinkFeed echter wel hét homescreen waar ze al jaren op hebben gewacht.

Hoewel BlinkFeed grotendeels is geslaagd, blijft het moeilijk om echt van Sense 5.0 te houden. De nieuwe softwarelaag moet hipper en gemakkelijker zijn, maar werkt lang niet altijd even simpel als HTC doet vermoeden. Het aanpassen van de homescreens en app-drawer is bijvoorbeeld enorm omslachtig. Waarom zou je maar standaard zes apps in de app-drawer willen hebben? En waarom moet je in de app-drawer verticaal scrollen terwijl horizontaal voor apps veel logischer is? En waarom kun je niet eens een app vanuit de app-drawer naar je homescreen slepen?

Zorgenkindjes
Dit soort gekke softwarematige keuzes zie je constant in Sense 5.0. Het blijft vreemd dat HTC zich zo genoodzaakt voelt om Android 4.2, dat toch een vrij volwassen versie van Googles mobiele besturingssysteem is, op vrijwel elk punt aan te passen. Het lijkt alsof het Taiwanese bedrijf veel van die overbodige veranderingen alleen maar doorvoert om uit pure wanhoop zijn stempel op Android te drukken. Daarmee blijft Sense opnieuw een zorgenkindje voor HTC.

Een ander zorgenkindje van HTC is het gebruik van ultrapixels. Deze technologie, die samen met de HTC One werd geïntroduceerd, zorgt ervoor dat elke pixel een groene, rode en blauwe laag heeft. Volgens HTC vangt de camerasensor hierdoor tot wel 300 procent meer licht. In de praktijk blijkt de camera van de HTC One Mini zoals beloofd meer licht op te vangen waardoor foto's in donkere omgevingen iets gemakkelijker te schieten zijn.

Het gebruik van ultrapixels heeft echter wel een groot nadeel: het aantal daadwerkelijk gebruikte megapixels is maar 4. Dit zorgt ervoor dat de kwaliteit van de foto's ondermaats is. Veel foto's vertonen ruis en op grotere schermen van bijvoorbeeld een computer is het verlies van kwaliteit goed te zien. Dat betekent niet dat de 4 megapixelcamera van HTC One Mini ronduit slechte foto's maakt, maar wel dat je van een toestel van dergelijk hoge kwaliteit een betere camera zou verwachten.

De batterijduur van de HTC One Mini is wel naar behoren. Door het gebruik van een energiezuinige dualcore-processor en een relatief klein scherm maakt het niet uit dat de accu van het toestel minder mAh's bevat dan wenselijk is. Bij normaal gebruik gaat de HTC One Mini met een dag mee, bij zwaar gebruik is de kans groot dat je rond het avondeten het toestel weer met de oplader moet verbinden.

Te weinig concurrentie
De twee tekortkomingen - Sense 5.0 en de camera - van de HTC One zijn ook bij mini-variant weer aanwezig. En dat is zonde, want de HTC One Mini laat verder vooral de goede eigenschappen zien die we al een geruime tijd van zijn grotere broer gewend waren. Eén van de grootste voordelen van de HTC One Mini is het 4,3 inch-scherm dat met zijn formaat en resolutie voor veel gebruikers de beste balans vormt tussen schermgrootte en gebruiksgemak.

De HTC One Mini is met zijn adviesprijs van 449 euro ook een paar honderd euro goedkoper dan het huidige vlaggenschip van HTC. Ook is de smartphone enkele tientjes goedkoper dan zijn directe concurrent, de Samsung Galaxy S4 Mini. En in de strijd voor de beste kleine smartphone, heeft de HTC One Mini op dit moment gewonnen. Maar dat komt voornamelijk omdat er binnen dit marktsegment nog maar heel weinig echte tegenstanders zijn.