Eerste indruk: HTC Sensation XL

Eerste indruk: HTC Sensation XL

06-11-2011 16:01 Laatste update: 28-04-2018 20:15

Het draait bij de HTC Sensation XL meer om stijl en identiteit dan om kracht en kwaliteit.

Na het succes van het grote 4,3 inch scherm van de Desire HD in 2010 en Sensation in 2010 brengt HTC met de Sensation XL een groter toestel op de markt. De XL heeft een 4,7 inch scherm en is met zijn 13,2 bij 7 centimeter een flinke hand vol.

Uiterlijk en hardware
De producten van HTC voelen, in tegenstelling tot sommige plastic Samsung-toestellen, erg robuust aan door het gebruik van aluminium. Dit maakt de smartphone wel wat zwaarder dan normaal, want met 162,5 gram weegt hij beduidend meer dan de Galaxy Nexus (129 gram) of de Galaxy SII (116 gram). Maar hoewel dat misschien als een min wordt gezien, ligt de Sensation XL een stuk steviger in de hand dan andere smartphones. Dit is voornamelijk te danken aan het formaat, dat net niet té groot is voor de gemiddelde gebruiker.

De hardware komt er een beetje karig vanaf. De Sensation XL heeft een singlecore-processor van 1,5 Gigahertz en beschikt over 768 MB aan werkgeheugen. Dit zijn absoluut niet de standaarden voor een nieuw toestel in de al overvolle smartphonemarkt. De mindere specificaties merk je overigens niet echt als je het toestel bedient, want de Sense 3.5-interface van HTC draait soepel en heeft weinig moeite met verschillende taken tegelijkertijd uitvoeren. Ook het in 3d wisselen tussen verschillende homescreens, een leuke functie in Sense, kan de Sensation XL met gemak aan.

Scherm
Op het Super LCD-scherm van de Sensation XL worden kleuren fris en realistisch weergegeven. Het knaagt alleen wel dat Super Amoled (met name Samsung) en Retina (iPhone 4) grotere voordelen hebben dan het meer allround Super LCD. Dat maakt het Super LCD-scherm niet slecht, maar ook niet bijzonder. Op Super Amoled zijn de kleuren dieper en is het contrast beter, het Retina-scherm laat meer detail zien.

Software
Waar HTC in uitblinkt is de gebruiksvriendelijke interface. Door Sense wordt het ingewikkelde besturingssysteem Android 2.3 (4.0 Ice Cream Sandwich komt later dit jaar) een stuk gemakkelijker voor de gemiddelde gebruiker, waarbij het aanpassen van de homescreens centraal staat. Met name de widgets van HTC zijn uitstekend gemaakt, die variëren van vrouwelijk en schattig tot mannelijk en stoer. Ook de widget Friend Stream is een fijne toevoeging: hier kun je al je sociale netwerken in één scherm bijhouden.

Het besturingssysteem wordt opgeslagen op het interne geheugen van 16 gigabyte. Het geheugen is niet uit te breiden, waardoor consumenten die films en series willen kijken mogelijk te weinig opslagruimte zullen hebben. Na de installatie van het besturingssysteem blijft 13 gigabyte over voor overige data. Misschien heeft HTC daarom wel een deal met Dropbox gesloten: bij elk nieuw toestel met Sense 3.5 waar een Dropbox-account aan wordt gekoppeld, krijgt gratis 3 gigabyte extra opslagruimte voor een jaar.

Beats
Met het Beats by Dr. Dre-logo op de achterkant en de marketing eromheen wil HTC graag een jong publiek aanspreken. Het hippe audiomerk van rapper Dr. Dre is op de Sensation XL niet meer dan een leuk verkooppraatje. De enige toevoeging van Beats by Dr. Dre op de smartphone is een speciale equalizer die tijdens het afspelen van muziek wordt geactiveerd en werkt met alle verschillende type koptelefoons. Door de equalizer worden het geluid en de bas harder, voordelig voor liefhebbers van hiphop, r&b en elektronische muziek. Mensen die graag naar klassiek, jazz, blues of folk luisteren zullen zich kapot ergeren aan de muzikale aanpassingen van Dr. Dre.

De gelimiteerde koptelefoon van Beats by Dr. Dre is over-the-ear en heeft een waarde van ongeveer 200 euro. Het spierwitte plastic design met rode tinten past goed bij de Sensation XL. De koptelefoon ziet er niet alleen goed uit, het geluid is ook nog meer dan degelijk. Hoewel de harde bas vrijwel altijd overheerst, klinken de muziekgenres die hier gebruik van maken erg aangenaam.

Camera
De 8 megapixelcamera van de Sensation XL neemt dichtbij vrij goede foto’s. De details zijn scherp, het kleurcontrast goed. Wanneer je minder focust op detail en gewoon een overzichtsfoto maakt, gaat de camera drastisch achteruit. Met name foto’s die je buiten maakt, zijn op onlogische plekken onscherp.

Ook het opnemen van 720p-video gaat niet zonder problemen. De lichtbalans verandert constant, waardoor een goed filmpje opnemen in ietwat slecht belichte kamers absoluut niet is aan te raden. Maar in tegenstelling tot de fotocamera presteert de Sensation XL het wel om in de buitenlucht redelijk beeld op te nemen. Daar staat tegenover dat opgenomen geluid, met name de wind buiten, gewoon niet om aan te horen is als je de video’s bekijkt. Daarmee valt de Sensation XL toch wel door de mand, aangezien de gemiddelde high-end smartphone een camera van betere kwaliteit bezit.

Batterij
Het 4,7 inch scherm is de grootste batterijverbruiker van de Sensation XL, maar met een volle batterij haal je met gemiddeld gebruik gemakkelijk anderhalve dag. Dit komt voornamelijk door de processor die niet veel verbruikt en zuinig omgaat met het Android-systeem. Als je veel apps laat synchroniseren, een aantal spelletjes speelt, een video kijkt en houdt van browsen, kun je één werkdag op een volle batterij waarschijnlijk nog wel halen.

Meer stijl dan kracht
Dat de Sensation XL het meer van stijl en identiteit dan van kracht en kwaliteit moet hebben, wordt met de flink gepromote Beats by Dr. Dre-toevoeging al snel duidelijk. Het is wel opmerkelijk dat de Sensation XL, die bekend staat als een muzieksmartphone, niet meer dan 13 gigabyte aan opslagruimte heeft. Voor de gemiddelde muziekliefhebber is dit namelijk echt te weinig.

Een echte aanrader is de Sensation XL dus niet. Op het moment zijn er voor dezelfde prijs betere smartphones te verkrijgen. En dat de Beats by Dr. Dre-koptelefoon één van de grootste redenen is om de Sensation XL aan te schaffen, zegt helaas al genoeg.