Eerste indruk: iA Writer Pro

Eerste indruk: iA Writer Pro

28-12-2013 10:12 Laatste update: 28-04-2018 08:22

Minimalistische en gevierde tekstverwerker iA Writer heeft een opvolger gekregen, Writer Pro. Maar is die wel zo professioneel?

iA Writer, de minimalistische tekstverwerker van Duits/Japanse ontwerpstudio Information Architects, werd door sites gevierd en door Apple bekroond. Terecht, ook ik viel vanaf de eerste dag voor het haast dictatoriaal ontworpen stukje software.

Geen instellingen, geen keuzes; alleen maar schrijven. Ik gebruik de eerste versie sinds de maand dat ’ie uitkwam, mei 2011, en heb geen moment meer wat anders gewild. Het strakke (Hollandse!) lettertype Nitti, de focus-modus, de manier waarop het formaat van de letters zich aan de breedte van het venster aanpassen; prachtig.

Toen Information Architects lead designer Oliver Reichenstein een tijdje geleden begon te teasen met een nieuwe versie was ik dan ook meteen enthousiast. Vorige week was het eindelijk zover en verscheen Writer Pro in de App Store. Gelijktijdig kwam de app voor Mac en iOS uit, de kern is nog steeds onbekommerd schrijven. Maar er zijn wat functies toegevoegd, de meest geadverteerde en in het oog springende zijn de verschillende modi waarin je Writer Pro kan gebruiken.


Een venster met verschillende modi voor een betere workflow

Een nieuw bestand begint zowel op iPhone, iPad als Mac in de notitie-modus, herkenbaar aan een groene cursor en het nieuwe Nitti Grotesk. Met een schakelaar loop je vervolgens je ‘workflow’ door. Na notities kom je in de vertrouwde schrijf-omgeving uit de eerste Writer, met vertrouwd lettertype. Is je tekst klaar en wil je die nalopen dan zet je de schakelaar op ‘edit’. De cursor wordt roze, je letters krijgen een schreef maar dat is het ook wel. Ben je helemaal klaar en wil je geen wijzigingen meer maken dan zet je de schakelaar op ‘read’.

Op de Mac zit de schakelaar rechtsboven, op iOS in de linkerbenedenhoek, de werking is hetzelfde en de apps syncen standaard via iCloud. Maak je een stap voor- of achteruit in de nieuwe workflow verspringt je bestand automatisch van map. Op de Mac een standaard iCloud-map, op iOS zijn de categorieën makkelijk toegankelijk met vier knoppen onderaan het scherm, een vijfde voor een rij van de meest recente bestanden, ongeacht modus. Het standaard ordenen is handig, zeker omdat je met weinig moeite je actieve bestanden scheidt van de rest.

Maar om het nou een workflow te noemen, ik vind het ver gaan. Intelligent schakelen tussen de verschillende modi is het niet bij, je schakelt zelf en het enige dat je verandert is het lettertype en de kleur van de cursor. Misschien ontgaat mij iets, maar feitelijk verschillen de modi niet van elkaar. Daar komt nog bij dat de read-modus Markdown niet omzet naar geformatteerde tekst.

Voor wie het niet kent: Markdown is een handige manier om met een paar normale leestekens makkelijk een webtekst in elkaar te draaien, om die vervolgens om te zetten tot volledige html. Writer Pro biedt net als zijn voorganger wel een weergave waarin Markdown geformatteerd is, die zit echter verstopt en opent nog steeds een los venster.


De filosofie achter de workflow is sterk, de uitwerking minder

De modi zijn maar het halve verhaal. Writer Pro biedt in de nieuwe zijbalk rechts van het scherm op Mac of de nieuwe balk boven het toetsenbord op iOS de zogenoemde Syntax-modus. Daarmee kun je verschillende delen van een tekst highlighten, zoals bijvoeglijke en zelfstandige naamwoorden, werkwoorden en voorzetsels. Erg handig, in een oogopslag zie je of je bijvoorbeeld veel herhalingen gebruikt, veel dezelfde woorden of passieve woorden waar actief beter zou werken.

Writer Pro heeft dat predikaat professioneel wat mij betreft meer te danken aan die syntax-modus dan de workflow, die niet veel meer blijkt dan een aansporen om je werk zelf in het juiste licht te zien. Helaas werkt de syntax-modus vooralsnog alleen in het Engels, Frans, Duits, Italiaans en Spaans, op iOS alleen in het Engels. Dat maakt Writer Pro voor iemand die voornamelijk in het Nederlands schrijft een karige update. Je betaalt dan alleen maar voor de workflow-modus, een functie die meer slaat op het ordenen van bestanden dan het daadwerkelijk bieden van verschillende, optimale werkomgevingen voor noteren, schrijven en bewerken.

Toch is er nog hoop. De ontwikkelaars hebben al aangegeven Writer Pro verder te ontwikkelen, waardoor het onder andere mogelijk moet worden meerdere notities samen te voegen tot één schrijfbestand. Ook aan een syntax-modus voor alle talen wordt gewerkt, wanneer die klaar is kunnen de ontwikkelaars nog niet zeggen. Als ze zover zijn is Writer Pro een uitstekende opvolger die ondanks nieuwe functies toch zijn minimalisme en focus behoudt.

Download Writer Pro voor Mac of voor iOS (beiden €17,99)