Eerste indruk: Inkling

Eerste indruk: Inkling

15-11-2011 13:56 Laatste update: 28-04-2018 20:46

We hebben even moeten wachten op een review-exemplaar van de Inkling, maar hebben hem dan ook grondig getest.

De Inkling is een pen die je analoge tekeningen kan exporteren naar digitale bestanden. Via een import manager kun je naar Photoshop of Illustrator exporteren. Handig? Wij zoeken het uit.

Nu kan ik natuurlijk zelf wat in een boekje zitten krassen, maar beter is het om er een professional voor te vragen. Laat mijn zusje nu net illustrator zijn van beroep. Zij ging aan de slag met de Inkling.

De allereerste indruk is: 'wow'. Een pen waarmee je gewoon kunt schrijven op papier en vervolgens een online bestand van kunt maken zonder scanner of fototoestel. Hoe James Bond is dat? Het kleine zwarte doosje bevat de pen, de ontvanger die je bovenaan de pagina klikt, een usb-snoertje en reservevullingen voor de pen. Leg dat op tafel bij je volgende meeting en je maakt indruk. Zonder twijfel.

En de pen doet wat hij moet doen: je kunt ermee schrijven of tekenen, vervolgens digitaal importeren wat je op papier hebt staan. Enige nadeel voor mij als casual doodlemaker is dat je er dus wel om moet denken dat je de receiver bovenaan de pagina vastzet.

Voor de professional kleven er meer nadelen aan:
'De pen vind ik wat lomp. Toen ik er mee ging tekenen dacht ik dat 'ie veel dikker was dan die van mijn Cintiq (digitaal tekentablet), maar dat blijkt helemaal niet zo te zijn. Ik denk dat het door het gewicht komt. Aan de achterkant is 'ie trouwens wel dikker, misschien ligt het daarom minder fijn in de hand. Persoonlijk vind ik een balpen niet zo lekker tekenen. Ik snap de keuze wel omdat het natuurlijk meer drukgevoelig is dan een fineliner, maar dan nog worden de lijnen al gauw heel dik waardoor ik door de bomen het bos niet meer zie. Een potloodvulling was prettiger geweest.

Bic, Inkling pen, Cintiq pen, Stabilo pen

Op de site van Wacom staat aangegeven dat de pen op 2,5-5 mm nauwkeurig is. Dat zal wel ongeveer kloppen. Het is denk ik afhankelijk van wat je er mee wilt of dat erg is. Voor mij is het wel heel vervelend. Ik teken vrij kleine poppetjes en dan kan het dus zomaar zijn dat een oor ergens in de lucht zweeft of midden in het gezicht geplakt zit. Als je groter tekent of heel grove schetsen maakt is
het wellicht niet zo'n probleem.

De blauwe lijn is de Inkling, de zwarte de scan

Zelf vind ik de voordelen (je hebt het gelijk digitaal) niet opwegen tegen de nadelen (lompe balpen, niet accuraat genoeg voor mij). Ik zou namelijk zo veel moeten nabewerken voor dat ik het naar een klant kan sturen dat ik sneller eventjes kan scannen. Je kunt de schetsen ook exporteren als vectorbestand maar dan heb je zo veel anchorpoints dat het mijns inziens niet een werkbaar bestand is.

Vector, Photoshop document, scan

Andere observaties:
- importeren kost best even wat tijd, vergelijkbaar met scannen.
- de software is onoverzichtelijk, vreemde iconen, complete filetree links.
- De software zet je documentinstellingen in Photoshop op 'inches' iedere keer dat je tekeningen importeert. Echt enorm irritant.
- soms neemt 'ie gewoon helemaal niks op, je moet goed op het lampje letten of die oplicht bij iedere penstroke. Ik let liever op mijn tekening als ik zit te tekenen.
- importeren gaat lang niet altijd probleemloos; ik heb wel eens dat 'ie niets importeert, de verkeerde tekening of maar een deel van de tekening terwijl ik het in de sketch manager wel in zijn geheel zie.'

Dat bracht mij dan ook weer enorm aan het twijfelen. In welke situatie wil ik eigenlijk mijn krabbels digitaliseren? Als ik tijdens een presentatie mijn krabbels live op een beamer zou kunnen krijgen, was het een goede tool. Dat kan helaas niet. Mijn volledige aantekeningenboek in Evernote of Google Docs zou ook handig zijn, maar daarvoor heb ik nog wel erg veel handmatige handelingen nodig.

Ik houd Wacom dan ook goed in de gaten als het gaat om dit soort ontwikkelingen, maar voorlopig is het voor de professional niet accuraat genoeg en voor de casual gebruiker te veel werk. Maar wellicht dat ik een beroepsgroep over het hoofd zie. Waarvoor de nauwkeurigheid niet zo belangrijk is en gewoon met balpen kunnen werken wel. Suggesties?