Eerste indruk: iPad-apps maken met Layergloss

Eerste indruk: iPad-apps maken met Layergloss

27-06-2013 05:13 Laatste update: 28-04-2018 11:28

Layergloss pakt het maken van iPad-apps ongeveer zo aan als het maken van papieren tijdschriften.

We probeerden een paar weken terug de Nederlandse dienst AppMachine, die het voor leken makkelijk maakt apps voor iPhone en Android te maken. Het eveneens Nederlandse Layergloss richt zich op grofweg hetzelfde publiek dat van programmeren geen kaas heeft gegeten. Groot verschil met AppMachine is dat je bij Layergloss waarschijnlijk veel meer hebt aan enige kennis van vormgeven.

Waar je bij AppMachine namelijk uitgaat van standaardtemplates die je vervolgens kunt aanpassen, krijg je in Layergloss wat meer vrij spel. AppMachine is zeg maar de Tumblr waar Layergloss de Wordpress is, al loopt die metafoor eigenlijk een beetje spaak. Hoe dan ook, de diensten liggen te ver uit elkaar om één op één te vergelijken. Bovendien maak je met Layergloss apps voor de iPad. Apps voor iPhone en Android worden in de toekomst waarschijnlijk mogelijk.

De apps die je nu met Layergloss maakt zijn dus enkel voor de iPad en alleen in horizontale modus te gebruiken. In Layergloss gebruik je ook templates, al dienen die hier meer als leidraad. Je gebruikt Layergloss vanuit de browser. Maak je een nieuwe app aan, kun je die met lege template-pagina's vullen. Er zijn geen placeholders, je krijgt echt zelf vrij spel de lege sjablonen in te vullen.

De sjablonen zijn opgedeeld in acht categorieën, gebaseerd op wat je met de betreffende pagina van de app wilt doen. Zo zijn er pagina's speciaal voor video, audio en animatie. Ook zijn er pagina's voor fotogalerieën en pagina's waarop scroll-acties mogelijk zijn.


Een van de templates: afbeeldingen zijn groen, knoppen grijs

Je gaat bij iedere pagina dus steeds uit van het soort inhoud die je aan de pagina wil geven. Vervolgens kies je het sjabloon uit de betreffende categorie die het beste bij je inhoud past. Daarbij zie je steeds duidelijk waar je aan toe bent: een tekstvak geeft aan welke onderdelen de pagina bevat, een afbeelding laat zien hoe grofweg de layout is.

Die verschillende onderdelen van de pagina geef je inhoud en functie door er afbeeldingen in te slepen. Zo kun je helemaal zelf knoppen ontwerpen, om ze daarna in een knop-onderdeel te slepen. Daarna link je zo'n knop bijvoorbeeld aan een videopagina. Dat geldt voor heel Layergloss: je hebt een geraamte dat je zelf zo creatief als je wil kan invullen. Knoppen kunnen ook transparant zijn, op die manier kun je een achtergrondafbeelding een interactief gevoel geven.

Het is overigens jammer dat je geen selecteerbare tekst in Layergloss kan gebruiken. Wil je tekst toevoegen, moet je daar een afbeeldingen van maken. Daardoor is tekst direct niet meer doorzoekbaar en is de app uiteindelijk ook groter dan strikt noodzakelijk. Dat heeft Layergloss deels opgelost: pagina's worden per stuk geladen zodat je ondanks het formaat toch direct aan het lezen kan. Het toevoegen van tekst als tekst zou in de toekomst alsnog mogelijk worden.


De verschilende onderdelen hebben verschillende eigenschappen

Terwijl je een app maakt kun je de voortgang steeds controleren met de bijbehorende iPad-app. Die app maakt ook dat je zeker in het begin een stuk sneller doorhebt welke actie welk gevolg heeft. Heb je het eenmaal onder de knie, zet je gemakkelijk pagina na pagina in elkaar, om ze daarna door middel van knoppen aan elkaar te verbinden.

Het gebruik van Layergloss kost geld. Je bent een tientje per maand kwijt aan de ontwerpfase van je project. Je kan dan met maximaal vijf mensen aan de app werken, meer gebruikers kost meer geld. Wil je je app gaan publiceren in de App Store heb je enkele keuzes. Eenmalig publiceren zonder de mogelijkheid tot updaten kost duizend euro voor een jaar. Wil je wel de beschikking over bijvoorbeeld updates, pushberichten en meerdere edities, neem je het Flex App of Editions App-plan. Die kosten respectievelijk driehonderd en vierhonderd euro per maand.

Wie graag een voorbeeld van een app gemaakt met Layergloss wil zien, kan eens naar Dots Magazine kijken. Dat Nederlandse iPad-magazine is gemaakt met Layergloss. Kijk ook vooral naar de rest van de showcase van Layergloss. Die apps geven een goed beeld van het soort resultaat je kunt verwachten en welke mogelijkheden je hebt.

Layergloss is waarschijnlijk net een stapje minder toegankelijk dan AppMachine. Layergloss lijkt zich dan ook vooral te richten op mensen die precies weten wat ze willen en daar wel de vormgevende vaardigheden voor hebben, maar niet kunnen programmeren. Het opmaken van apps in Layergloss voelt namelijk een beetje aan als het opmaken van een tijdschrift.