Eerste indruk: iPad Pro

Eerste indruk: iPad Pro

11-09-2015 09:00 Laatste update: 27-04-2018 21:32

De grootste iPad ooit lijkt nog niet handig genoeg om echt de rol van een laptop te kunnen overnemen.

Tablets raken wat uit de gratie de laatste jaren. Het wordt wel eens tijd voor een nieuwe iPad. De iPad Pro is niet gericht op gewone gebruikers, maar op professionals. Met zijn grote scherm, 12,9 inch, zou hij een alternatief moeten zijn voor een laptop.

Vlak na de presentatie in San Francisco mochten we hem testen en het zag er raar uit: allemaal mensen die aan het worstelen waren met Apple's mega-tablets. Met één hand kan je dit ding nauwelijks vasthouden. Ondanks dat het gewicht wel meevalt (even zwaar als de eerste iPad) en hij best dun is. Je hebt in feite een laptopscherm in je hand, maar dan in het bekende iPad-jasje. De iPad Pro lijkt in alles een 'oversized' versie van de iPad Air.

De iPad Pro is bedoeld als laptopvervanger. Je kan er een toetsenbordje aan klikken en er is een speciale styluspen, de Apple Pencil. Eigenlijk is dit niks nieuws. Microsoft doet al jaren hetzelfde met zijn Surface-tablets, die ook grote schermen combineren met toetsenbord-accessoires. De Surface is overigens geen groot verkoopsucces gebleken. Een tablet die ook is te gebruiken als een soort laptop, het is bij een groot publiek nog niet aangeslagen.



Apple heeft een los toetsenbordje voor de iPad Pro, dat je met een nieuwe connector aan de iPad Pro kan klikken. Dat mechanisme werkt goed en hij zit best stevig vast. Dat toetsenbordje (169 dollar) is ook als standaard te gebruiken. En je hebt geen bluetooth nodig om hem te koppelen.

Het valt te betwijfelen of zo'n mega-tablet met een toetsenbordje eraan daadwerkelijk een goed alternatief is voor een laptop. Wat niet helpt is dat Apple’s toetsenbordje tegenvalt. De toetsen zijn niet lekker in te drukken. Het typt absoluut niet zo goed als het toetsenbord van een Macbook, of andere laptops. Je moet ze te hard indrukken. Ook zijn de toetsjes vrij klein en ontbreekt er een touchpad, zodat je steeds met je vinger van het touchscreen naar het toetsenbord heen en weer moet.



De lichte drukgevoelige stylus Pencil (99 dollar) werkt best prettig, maar is niet veel anders dan andere styluspennen die al beschikbaar zijn. Hij lijkt erg geschikt om mee te tekenen, handig voor designers. Handschriftherkenning is er niet in de iPad Pro.

Het enorme scherm heeft 2732x2048 pixels en ziet er prachtig uit. De nieuwe A9X-chip lijkt geen moeite te hebben met al die extra pixels. Sowieso stelt Apple dat de grafische prestaties van de iPad Pro beter zijn dan die van de meeste nieuwe laptops.

Multitasking

Je kan met de speciale iOS 9-versie voor de iPad Pro meerdere apps tegelijk naast elkaar openen. Dat kan in een sidebar, of een splitscreen waarbij de apps elk een helft van het scherm innemen.Ook kan je bijvoorbeeld een video in een venstertje bovenop andere apps laten afspelen, waarvan je het formaat zelf kan wijzigen.



De eerste indruk van de iPad Pro is nog niet overtuigend. Hij is onhandig groot, en met het toetsenbordje eraan is het nog steeds niet erg ergonomisch werken. De toetsen kunnen nog stukken beter. Om als laptopalternatief te dienen zou hij misschien beter met OS X kunnen werken. Veel OS X-programma’s die de doelgroep van professionals gebruiken zijn op iOS niet beschikbaar, of slechts in uitgeklede versies.

De prijs van 799 euro lijkt in eerste instantie redelijk, maar dit is voor het 32GB-model. Tel daar de hoge prijs van het matige toetsenbordje (169 euro) bij op en je zit al bijna op de prijs van een Macbook Air, waar je tenminste wel lekker op kan typen. Er is maar een hele kleine groep mensen die zulke hoge specs nodig heeft in een tablet met dit onpraktische formaat. Dat maakt de iPad Pro vooral een nicheproduct.