Eerste indruk: iPhone 3GS

Eerste indruk: iPhone 3GS

29-06-2009 12:07 Laatste update: 29-04-2018 10:41

Corrie Gerritsma

Een jaar na de iPhone 3G introduceert Apple een nieuwe, snellere versie. Zijn de grootste gemissen nu goedgemaakt?

Tijdens de keynote van Phil Schiller werd snel duidelijk waar de ontwikkelaars deze periode mee bezig zijn geweest, namelijk het oplossen van de grootste pijnpunten van de iPhone 3G: een betere camera, langere batterijduur en snellere software. We kregen het toestel woensdag van Apple voor een review en testen of de grootste gemissen zijn opgelost.

Wie de iPhone 3G en 3GS naast elkaar legt ziet in eerste instantie geen verschil. Het scherm van de 3GS heeft wel een nieuwe coating gekregen waardoor je minder last zou hebben van vingerafdrukken. In praktijk zie ik dat verschil niet echt en laat ik net zoveel vieze vingerafdrukken achter als op de 3G (volgens Apple is dit trouwens vooral een vrouwenkwaal, omdat we meer moisturizers en crèmes gebruiken). Wel zijn ze makkelijker van de 3GS te verwijderen, met een veeg langs een kledingstuk.

De S van de 3GS staat voor Speed. Volgens Apple is de telefoon twee keer sneller dan zijn voorganger. Een deel van die snelheid komt door de nieuwe software 3.0 die je ook op je iPhone 3G kunt draaien. Wie zijn iPhone 3G update naar 3.0 merkt dat bijvoorbeeld al aan de camera. Die start sneller op waardoor je vlotter een foto kunt maken, en slaat de foto ook sneller op dan voorheen. Maar leg je de 3GS naast de 3G dan zie je meer snelheidsverschillen. Applicaties als games, Google Maps en sms starten sneller op en pagina's in Safari komen rapper in beeld. Ik heb er geen stopwatch voor gebruikt, maar je merkt het onmiddellijk. Door de reactiesnelheid voelt de hele handeling van de telefoon een stuk soepeler aan. Verschillende applicaties tegelijk draaien kan nog steeds niet, maar switchen tussen verschillende applicaties gaat nu wel zonder moeite. Hierdoor is het niet erg van safari even te switchen naar bijvoorbeeld mail. Als gebruiker van de allereerste iPhone heb ik me vaak geërgerd aan de opstarttijd van bijvoorbeeld het sms-programma, die ergernissen zijn zeker verleden tijd.

Een van de belangrijkste pluspunten is de nieuwe camera. Deze is niet alleen geüpgraded naar 3 megapixel, maar heeft ook touch-focus gekregen. Je kunt op het scherm aangeven op welk deel van de foto de camera moet scherpstellen. Hierdoor kun je spelen met diepte, en bijvoorbeeld scherpstellen op iets in de voorgrond of juist op de achtergrond. Nadeel hiervan is dat je, als je geen handmatige keuze maakt en de camera licht beweegt, steeds het focuskader ziet verspringen waardoor de kans op onscherpe foto's best groot is. Erg handige toevoeging vind ik de macro-stand. Houd je de camera op zo'n tien centimeter afstand van een onderwerp, of bijvoorbeeld een tekst, dan stelt de camera daar automatisch op scherp. Hierdoor kun je eindelijk foto's maken van bijvoorbeeld afgedrukte artikelen of etiketten. Het formaat van de foto's is van 1600x1200 pixels naar 2048x1536 gegaan.

Links een close-up met de iPhone 3G, rechts een leesbare foto van de iPhone 3GS.

De camera van de iPhone 3GS kan eindelijk ook video opnemen. In 30 fps, in zowel liggend (640x480) als staand formaat. De kwaliteit van het beeld op zowel het scherm van de iPhone als op je computer is prima. Extra toevoeging is dat je de filmpjes op de iPhone zelf eenvoudig kunt inkorten door frames te selecteren. Vanuit de 'filmrol' verstuur je ze handig naar YouTube en MobileMe of met mms of e-mail.

Nieuw is ook de stembediening. Door de Home-knop twee seconden in te drukken, switch je naar voice-control. De telefoon herkent simpele commando's als 'bel', 'speel af', 'volgend nummer' en 'pauzeren'. 'Bel Bright', wordt gevolgd door de vraag of je het mobiele of vaste nummer wilt bellen. Heb je een aantal mensen met dezelfde voornaam in je adresboek staan, dan vraagt hij bijvoorbeeld welke Erwin je bedoelt en leest de namen op. Bij muziek kun je commando's inspreken als 'Speel Amy Winehouse'. Grappig is dat de Nederlandse spraakcomputer dat commando wel begrijpt, maar de artiest zelf fonetisch uitspreekt als 'aami wienehauze'. De voice control gaat nog niet altijd goed. Zo wordt 'bel Paul' zomaar vertaald als 'bel Talpa' en ook artiesten worden niet altijd in een keer herkend. Deze feature maakt het wel mogelijk je iPhone zonder handen te bedienen in de auto of op de fiets in combinatie met de koptelefoon, al gaat het nog niet altijd in een keer goed.

Links voice control, rechts Google Maps met kompas-functie.

Het kompas in de iPhone 3GS maakt het mogelijk te zien welke kan je op gaat. In Google Maps kun je switchen tussen de kompas-view en de standaardview. In de standaardview zie je een blauwe punt waar je bent, bij de kompas-view is daar een richtingsveld aan toegevoegd. Draai je de iPhone, dan draait de kaart automatisch mee. Hiermee is navigeren een stuk makkelijker voor types zoals ik die de kaart omdraaien als ze richting het zuiden gaan. Collega Rutger geeft binnenkort een review van de echte navigatieapps voor de iPhone 3GS.

De iPhone 3GS is een goede stap vooruit. Snellere software en bediening, betere camera met meer mogelijkheden, en tel daarbij ook nog de nieuwe features van OS 3.0 zoals copy-paste, mms en het landscape toetsenbord op. Fijne verbeteringen dus, afgezien van de vraag of Apple die verbeteringen niet al veel eerder had kunnen doorvoeren. Maar dan de grote vraag: is de 3GS het waard om je oude iPhone voor in te ruilen?

Voor mij zeker, want ik belde tot deze week nog met de allereerste versie van de iPhone. Die is zoveel trager en ondersteunde geen 3G. Maar als je al een 3G iPhone hebt? Dan is het eerlijk gezegd een kwestie van geld en fanatisme. Hardcore gebruikers zullen genieten van de snellere reactietijd van de iPhone 3GS, autorijders kunnen van hun iPhone ineens een TomTom maken, en fanatieke twitteraars en bloggers hebben een betere camera en video-mogelijkheden aan boord.

Zo'n 200 duizend gebruikers van de iPhone 3G zitten nog aan een vast contract met T-mobile vast en zullen het komend jaar nog niet zomaar over kunnen stappen. Neem je geen genoegen met de software-upgrade van 3.0, dan wordt het extra geld uitgeven dus. Heb je 600 euro over voor goede nieuwe toevoegingen, dan kun je bijvoorbeeld in België terecht voor een simlockvrij toestel. Voor nieuwe iPhone-klanten is de 3GS de beste iPhone tot nu toe.

Oja, de batterijtijd nog. Voor internetten op 3GS heb je nu zo'n 5 uur, en op wifi 9 uur. Dat is beter dan bij de iPhone 3G, maar nog steeds wil je liever niet zonder stekker op stap.