Eerste indruk: iRex Digital Reader 800GS

Eerste indruk: iRex Digital Reader 800GS

25-09-2009 10:26 Laatste update: 29-04-2018 09:08

De 800SG van iRex is niet de mooiste reader van de klas maar wel een goed Kindle-alternatief.

Met de 800SG maakt iRex eindelijk de stap naar het massapubliek. Zijn vorige readers bleven beperkt tot een kleine groep 'early adopters' en wat bedrijven, overheden en onderwijsinstellingen. Ze waren technisch het verst, maar te duur voor het grote publiek. Wat ontbrak was precies dat wat de Kindle in de VS tot een succes maakte: een permanente mobiele internetverbinding waardoor je altijd direct in een ebookwebshop digitale boeken kon kopen.

Dat heeft iRex nu voor elkaar, een prestatie op zich voor een Nederlands bedrijf. De reader is trouwens een echt Nederlands product: hij wordt grotendeels gemaakt in de fabriek van Prodrive in Eindhoven.

In de 800SG zit een module voor snel mobiel internet, HSDPA, die wereldwijd moet werken. Door een deal met Verizon en boekhandel Barnes & Noble kan de 800SG altijd online, bijvoorbeeld om via de mobiele versie van de webshop van Barnes & Noble ebooks te downloaden, of om een woord op te zoeken in Wikipedia, want ook die functie zit er in.

Een webbrowser ontbreekt nog wel. Volgens medewerkers van iRex is de e-inktechniek niet geschikt voor het bezoeken van websites, te vaak zou een site niet goed werken. Wat wel kan via de 3G-verbinding is het kopen van de digitale pdf-edities van meer dan duizend internationale kranten, waaronder enkele Nederlandse. Maar helaas zijn er nog geen aangepaste versies van de kranten, het doorlopen van zo'n digitale editie die er hetzelfde uitziet als op papier is nog niet erg makkelijk. Maar het is goed dat het kan.

Een paar dingen zitten niet meer in deze reader. Wifi ontbreekt, net als een afspeelfunctie voor mp3-bestanden en een koptelefoon-ingang. Muziek afspelen op een reader vreet volgens iRex te veel stroom. De batterij van de 800SG is leeg na ongeveer zesduizend omgeslagen bladzijdes. Bij de Sony Reader Touch ligt dat aantal rond de achtduizend. Wat ook opvalt: de ververstijd van de pagina's - die je bij e-inktschermen echt ziet - lijkt flink sneller dan bij de concurrentie.

De 800SG is alleen te bedienen met een stylus, niet met je vinger zoals bij de Sony Reader Touch. Het voordeel is dat het scherm minder spiegelt dan dat van de Sony Reader Touch, doordat deze een aanraaktechniek gebruikt die een extra laagje over het scherm vergt. Dat gaat in daglicht ten koste van de leesbaarheid. Op dit punt wint de 800SG overigens ook van de Kindle met een resolutie van 768 bij 1024 en 16 grijstinten (tegenover 8 of 4 bij de concurrentie). De eerste kleurenversie komt volgens iRex in 2011.

De verticale bladerbalk waarmee pagina's zijn om te slaan is even wennen, maar werkt eigenlijk best natuurlijk. Jammer dat hij niet ook aan de rechterkant zit. De interface is sober maar helder en linksonder kan je altijd via een openklappend venstertje naar de belangrijkste functies. De zoekfunctie werkt snel en het virtuele toetsenbordje is goed te gebruiken.

Notities maken met de stylus is in eerste instantie nog niet mogelijk. Volgens iRex wordt die functie met een software-update later nog toegevoegd. Het apparaat wordt gewoon herkend als een Mass Storage Device onder alle besturingssystemen. De software waarmee iRex werkt is open source: ontwikkelaars kunnen dus hun eigen applicaties maken voor de 800SG. Er zijn nog geen plannen voor een App Store op het apparaat zelf. De 800SG heeft 2 gb intern geheugen, voldoende voor zeker 1500 ebooks. Dat is meer dan het dubbele dan de Sony Readers. De Kindle 2 heeft 2 gb en de Kindle DX 4 gb.

Pas in het tweede kwartaal van 2010 verwacht iRex de 800SG in Europa op de markt te brengen. Gesprekken met telecombedrijven en boekverkopers lopen nog. Volgende maand maakt het Eindhovense bedrijf op de Frankfurter Buchmesse meer bekend over de Europese plannen. Uiteindelijk is de reader ook online te verkrijgen na aanschaf van een prepaid simkaart voor mobiel internet. De provider moet de 800SG dan alleen goedkeuren als apparaat binnen het netwerk.

Een voordeel is dat de reader van iRex epub-bestanden kan lezen. Je kunt ebooks gekocht bij Bol.com of Selexyz.nl dus ook lezen. Dat kan de Kindle niet. Een applicatie voor het iRex-platform dat toegang geeft tot de 1 miljoen Google Books in epub-formaat lijkt ook een logische stap.

Van de Kindle DX verliest de iRex 800SG het nog wel op functies: Amazons reader heeft bijvoorbeeld wel een text-to-speech functie en rss-feeds. Maar met een prijskaartje van 399 dollar is hij ook 90 euro goedkoper. Bovendien zegt iRex dat de prijs nog kan dalen zodra een telecombedrijf, net zoals bij mobieltjes, besluit de reader goedkoper te maken in combinatie met een abonnement.

Uiteindelijk bepalen de deals met grote andere partijen het succes van deze iRex-reader. Zien zij het open platform als een goed alternatief voor de Kindle? Het apparaatje zelf is degelijk maar niet wereldschokkend, en zeker niet de mooiste reader. Dat is voorlopig die van Sony, terwijl de Kindle het beste koopproces heeft. Kortom: de 800GS is van buiten 'doe maar gewoon' en de inhoud staat of valt met onderhandelingen, polderen dus. Ja, dit is echt een Nederlands product.