Eerste indruk: Jabra SPORT bluetooth headset

Eerste indruk: Jabra SPORT bluetooth headset

15-02-2012 14:28 Laatste update: 28-04-2018 19:44

Koptelefoons met draadjes zijn verre van ideaal tijdens het sporten. De Jabra SPORT bluetooth stereo headset biedt uitkomst.

Een muziekje tijdens het rennen, snowboarden of fietsen kan de sportervaring een stuk aangenamer maken of je op te zwepen. Alleen die draadjes van de koptelefoon naar je smartphone of mp3-speler zijn irritant en zitten soms in de weg. Ik zoek dan ook al een tijdje naar een betere oplossing, lees draadloos. In september introduceerde Jabra, bekend van de mono bluetooth headsetjes voor je telefoon, de Jabra SPORT bluetooth stereo headset.

Het persbericht was destijds aan me voorbij gegaan. Ik heb namelijk niets met bluetooth headsetjes. Zo’n ding half verborgen achter je oorschelp ziet er in het dagelijks leven niet uit. Maar de drang naar draadloos sporten was zo sterk dat ik voor die paar uur per week dat ik sport bereid was om een concessie te doen.

Het eerste wat opviel, is hoe licht het setje is dat je achter je oorschelpen bevestigt. Na een minuut vergeet je al dat je ze draagt. De speakertjes liggen op je gehoorgang in plaats van erin en dat helpt mee aan dat je ze al snel niet meer voelt zitten. De twee koptelefoons zijn onderling verbonden met een soepel draadje van een centimeter of dertig dat je in je nek legt.

Uiteraard verbindt je de SPORT via bluetooth met je smartphone. Pairing is een fluitje van een cent en na de eerste keer gaat dat automatisch. Het is een waar genot om bevrijd te zijn van een draad die je met je speler moet verbinden, maar helemaal perfect is het niet. Binnen werkt de bluetoothverbinding vlekkeloos maar als je buiten aan't lopen bent en je smartphone zit bijvoorbeeld in een jaszak dan wil de verbinding nog wel eens een seconde onderbroken worden.

Jabra levert dan ook een armband bij de SPORT waar je je smartphone in kan doen om rond je biceps te dragen. Ik vermoed dat de bluetoothverbinding buiten iets minder goed werkt om dat er geen muren zijn om het signaal te weerkaatsen.

De bediening is even wennen omdat je de knopjes die in de rechterkoptelefoon zitten op gevoel moet bedienen. Het kleine aan- en uitknopje dient tevens als pauze en playknop en door de volumeknop eventjes vast te houden kan je tracks skippen. Dat went wel snel maar tijdens het rennen lukt het me niet deze te bedienen zonder even pas op de plaats te doen.

Een vrouwenstem geeft je feedback zoals Power On en Off, pairing etc. Wel zo handig. De batterij laad je op via micro-usb en gaat zo’n vier uur mee. Genoeg voor de meeste workouts tenzij je een lange wielrentocht gaat maken.

De SPORT geeft een prima, neutraal stereogeluid tijdens het afspelen van je muziek. Verwacht echter geen highend audio. Dat heb je ook niet nodig tijdens het gehijg van het sporten of om telefoongesprekken te voeren De SPORT heeft overigens ook een FM-zendertje ingebouwd met redelijk ontvangst. Volgens Jabra biedt de SPORT Military Grade bescherming tegen regen, stof en stoten. Hij kan dus tegen een beetje zweet maar je moet er niet mee zwemmen.

Het leuke van de Jabra is dat hij ook samenwerkt met de Endomondo Sports Tracker, een hardloopapplicatie voor smartphones die à la de Nike+ app je runs bijhoudt en updates over je snelheid en afstand geeft. Er is een betaalde versie van de app maar die voegt nauwelijks iets toe. De gps tracking van de app is niet altijd even nauwkeurig, tenminste, ik kan me niet herinneren 500 meter over het water van IJ in Amsterdam te hebben gelopen. Hopelijk lossen ze dat op met een update.

De Jabra SPORT kost 99,99 euro. Een fors bedrag maar je krijgt wel waar voor je geld. Eindelijk ben ik verlost van het beruchte draadje, hij is zeer comfortabel en in combinatie met de Endomondo Sports Tracker app is de SPORT meer dan het zoveelste bluetooth headsetje. Wellicht dat lezers ervaring hebben met soortgelijke koptelefoons van concurrenten? Dan Dat hoor ik graag!