Eerste indruk: Lenovo Yoga Tablet

Eerste indruk: Lenovo Yoga Tablet

04-11-2013 16:19 Laatste update: 28-04-2018 09:24

De nieuwe consumententablet van Lenovo heeft een ingebouwde standaard en een batterijduur van 18 uur op één lading.

Lenovo is een merk dat het op de zakelijke markt goed doet met hun ThinkPad-laptops. In die ThinkPad-serie heeft de Chinese computerproducent ook twee tablets uitgebracht. De ThinkPad Tablet 2 is de goedkoopste van de twee, werkt met Windows 8, kost ruim 600 euro en heeft een schermgrootte van 10,1 inch. Lenovo drukt ook daar het business-stempel op. De Yoga Tablet die vorige week werd gelanceerd, valt echter in de Yoga-laptoplijn van Lenovo en is daarmee gericht op de consument die het apparaat niet per se zakelijk gebruikt.

Het scherm wat ik heb getest is 10 inch, maar er is ook een versie van 8 inch. Met de Yoga Tablet probeert Lenovo designwise iets anders te doen op de tabletmarkt. Dat komt omdat al het gewicht in een van de lange zijdes is verwerkt. Deze zijkant is cilindervormig. Hierin zitten de batterij, een camera en een standaard. Door eraan te draaien klap je de korte standaard uit. Je kunt de Yoga Tablet er op verschillende manieren mee neerzetten en dat werkt ook fijn op je schoot. De standaard is overigens van best scherp metaal, dus op een houten tafel moet je een beetje uitkijken voor krassen.

Een ander voordeel van de cilinder moet zijn dat je de tablet beter met één hand kunt vasthouden in portretmodus. Die vernieuwing is ten opzichte van andere tablets inderdaad prettig. De zwaarte van de Yoga Tablet ligt in je ene hand en dat maakt dat het apparaat verder licht aanvoelt. De zilveren behuizing is op de standaard na gemaakt van hard plastic. Het voelt niet aan als plastic en is behoorlijk solide.

Behalve de aan/uit-knop aan de cilinder en volumeknop aan de zijkant is het apparaat knoppenvrij. De ingang voor headphones zit aan de cilinder, evenals een 5 megapixelcamera aan de achterkant, die aardige foto's neemt. Aan de voorkant zit een camera van 1,6 megapixel. Achterop vind je onder de standaard nog een ingang voor micro-sd.

De cilinder is voorzien van een batterij van liefst 9000 mAh in de 10 inch versie. In het kleinere model zit een batterij van 6000 mAh. Dat zijn grotere accu's dan je in vergelijkbare tablets zoals de Galaxy Tab 3 vindt. Volgens Lenovo moet de batterij na volledig opladen 18 uur meegaan. In de kleine week dat ik de Yoga Tablet heb getest (paar uurtjes per dag surfen, Netflixen, Facebooken...), hoefde ik de accu geen enkele keer op te laden en ik ben nu pas over de helft.

Tegenover die indrukwekkende accu staat een wat gedateerd scherm. De resolutie van 1280x800 is pixelig en blurry in vergelijking met andere schermen. Wellicht dat dezelfde resolutie op het 8 inch model een mooier beeld geeft, maar dat heb ik niet in handen gehad. Daarbij komt dat Lenovo's software er niet zo chic uitziet. De Yoga Tablet draait op Android 4.2, maar het ziet er niet strak uit met die grote iconen en appnamen die halverwege worden afgebroken. Dat voelt ronduit goedkoop.

Wat ook goedkoop aanvoelt, is het keyboard dat je voor 99 euro bij de Yoga Tablet kunt kopen. Het heeft fysieke toetsen en een trackpad waarmee je een muis op het scherm tovert. Via bluetooth koppel je het apparaat aan de tablet. Het keyboard doet meteen dienst als cover, die de tablet automatisch in slaapstand brengt. Een magneet moet zorgen dat de cover op zijn plek blijft zitten, maar erg stevig zit het niet vast. In vergelijking met de tablet ziet het keyboard er als veel goedkoper plastic uit. Opladen van het keyboard moet via usb aan je laptop of pc en het klepje op het toetsenbord waar dat snoer in moet, is met geen mogelijkheid open te maken.

Al met al doet de Lenovo Yoga Tablet niet veel nieuws. Het zal de tabletmarkt niet op zijn kop gaan zetten. Of het afwijkend design echt mooi is, is een kwestie van smaak, maar de cilinder zorgt inderdaad voor een prettige houding. Het is een solide apparaat met minder afgewerkte software, maar alles werkt verder naar behoren. Lenovo's eerste échte consumententablet schaart zich niet tussen de toptablets op de markt en dat probeert het bedrijf ook niet. Dat gezegd hebbende krijg je toch waar voor je geld. De 10 inch versie kost 299 euro en is een mooie prijs voor wat je ervoor terugkrijgt. De 8 inch versie kost 229 euro.