Eerste indruk: LG G4

Eerste indruk: LG G4

29-04-2015 09:31 Laatste update: 28-04-2018 00:38

LG's G4 probeert op diverse punten te innoveren, maar weet vooralsnog nergens écht indruk mee te maken.

Je hebt het maar lastig als je LG bent. Terwijl veel smartphonemerken zich focussen op bijvoorbeeld hardware (Samsung), design (HTC), features (Sony) of prijs (Huawei), is het voor de Zuid-Koreaanse fabrikant maar lastig om onderscheidend te zijn. Maar LG probeert het wel. Eerst door de volumeknoppen en powerknop naar de achterkant te verplaatsen, vorig jaar door als eerste een scherm met een zeer hoge qhd-resolutie te introduceren.

Leren achterkant

Dit jaar zet LG al zijn geld op de leren achterkant, die een unieke draai moet geven aan het normaliter ietwat saaie plastic design.

Het ietwat saaie plastic design is echter nog steeds aanwezig. De G4 komt standaard beschikbaar als plastic variant in de kleuren grijs, wit en goud, en kost 649 euro. Dat is 100 euro meer dan de adviesprijs van de G3 toen het toestel vorig jaar werd geïntroduceerd. Mocht je de leren achterkant prefereren: dat kost je nog eens 50 euro extra. Zo concurreert de G4 niet alleen qua hardware met de huidige vlaggenschepen, maar ook met zijn prijs. En dat kan LG beter niet doen.

Weinig veranderd

Er is namelijk helemaal niet zo veel veranderd aan de G4. De smartphone beschikt opnieuw over een 5,5 inch-scherm met een qhd-resolutie (2560 bij 1440 pixels), dat volgens LG een betere weergave van kleuren en contrasten biedt. Op het gezicht lijkt het scherm inderdaad te zijn verbeterd, waarbij de kleuren fel en aanwezig overkomen. Het verschil met de schermen van concurrenten en zelfs met die van de G3 is echter niet zo groot dat het zo’n prijsverschil rechtvaardigt.

Naast het scherm is ook het design grotendeels hetzelfde. Afgezien van de leren achterzijde en het reliëf van de plastic achterkantjes - dat je overigens alleen ziet en niet voelt - heeft LG weinig veranderingen doorgevoerd. De knoppen zitten opnieuw aan de achterzijde, wat in de praktijk best fijn werkt maar een klein beetje gewenning vergt.

De leren achterkant biedt wat nieuws, maar voelt en oogt een beetje goedkoop. Zo glinstert het leer, is het materiaal vrij glad en zorgen de opvallende stiksels ervoor dat er iets te veel nadruk wordt gelegd op het 'leer-zijn' van de achterkant.

Opvallend genoeg is de G4 licht gebogen, wat een knipoog is naar LG’s gebogen smartphone G Flex. Volgens LG zou dat de stevigheid van het design ten goede komen, maar vooralsnog heeft het naar mijn weten geen praktisch nut.

Meer kracht

Onder de motorkap heeft LG wel de nodige veranderingen doorgevoerd. De G3 kampt namelijk met een hardwareprobleem; de hardware is net niet krachtig genoeg om al die pixels van het hogeresolutiescherm aan te drijven. Dat zorgt bij het spelen van games en afspelen van video’s hier en daar voor haperingen. En als het toestel te warm is, wordt de helderheid zodanig naar achteren geschroefd dat de G3 praktisch onbruikbaar is.

De G4 heeft een snellere Snapdragon 808-chip van Qualcomm met een hexacore-processor en 3GB aan eveneens sneller werkgeheugen. De hardwareprestaties lijken in het halfuurtje dat ik de smartphone hebt uitgetest sterk verbeterd ten opzichte van de G3, en vergelijkbaar met die van de huidige concurrenten. Of de accu van 3000 mAh genoeg energie biedt om de dag door te komen, moet nog blijken. De accu van de G4 heeft wel direct twee voordelen: je kunt ‘m verwisselen - het achterkantje van de smartphone is te vervangen - en draadloos opladen via Qi.

'Material all the way'

De kleurrijke interface van de G4 is een fijne eigenschap van de smartphone. Het toestel draait vanuit de doos op Android Lollipop en hanteert enkele Material Design-elementen, zoals het gebruik van felle kleuren om onderdelen van de interface herkenbaar te maken. Hierdoor oogt de UX-skin van bijbehorende apps van LG, zoals de sport-app LG Health, als één geheel. Dat is bij de concurrentie wel eens anders.

Ook levert LG relatief gezien weinig bloatware mee met de G4. De enige app die eigenlijk niet thuishoort op de smartphone, is de antivirus-app McAfee Security. Helaas is de app ook niet te verwijderen of uit te schakelen. Andere apps, zoals LG Backup en QRemote, kunnen handig zijn voor gebruikers; eerstgenoemde laat je jouw instellingen en apps naar de servers van LG backuppen, QRemote gebruikt de infraroodblaster van de G4 om de afstandsbediening van je tv en settopbox te vervangen.

Een opvallend onderdeel van de software van Smart Notice, een soort Google Now dat gepersonaliseerde notificaties aan de gebruiker toont. Denk bijvoorbeeld aan het weerbericht of de actuele reistijd. Inderdaad: precies hetgeen dat Google Now nu al (goed) doet. Smart Notice zag er warrig en niet erg aantrekkelijk uit, en doet vooralsnog nog niets wat Google Now niet kan.

Lights, camera, action

De 16 megapixel-camera is één van de onderdelen waar LG kabaal over maakt. Zo is de optische beeldstabilisatie - de technologie waardoor trillingen tijdens het schieten van foto’s en filmen worden verminderd - verbeterd en heeft LG een nieuwe lichtsensor aan de G4 toegevoegd. Deze lichtsensor analyseert de rgb-waarden van het licht en bekijkt middels infrarood waar objecten zich in de ruimte bevinden. Door deze twee te combineren kan de G4 de beste witbalans voor een foto of video selecteren.

LG liegt niet over de camera: de prestaties zijn inderdaad indrukwekkend, met name bij het schieten van close-ups. Ook vangt de lens meer licht op dan de concurrentie. Dat zie je bijvoorbeeld bij bovenstaande overzichtsfoto, waar het wit iets te overduidelijk aanwezig is. De selfiecamera aan de voorzijde is met 8 megapixels eindelijk voldoende om een selfie in hoge kwaliteit te maken.

Een handigheidje van de G4 is dat de camera-app met twee drukken op de achterste knop op te starten is. Ook kunnen gebruikers voortaan kiezen voor een nieuwe manuele cameramodus en zelf alle camera-instellingen bepalen. Dit geeft gebruikers bijvoorbeeld de mogelijkheid om de iso-waarden en sluitertijd aan te passen of een foto in RAW-bestand op te slaan.

Euro's of leer

LG nam tijdens de presentatie van zijn smartphone enkele concurrenten op de hak. Zo liet het duidelijk weten dat de G4 wel een verwijderbare accu had (HTC/Samsung/Sony/Huawei), micro-sd-kaarten ondersteunt (Samsung/HTC) en dat je gemakkelijker de camera-app kunt opstarten dan bij andere toestellen (Samsung). Dit zijn de dingen die LG opnoemt om de concurrentie af te troeven. Het laat vooral zien dat het anno 2015 lastig is om nog écht te innoveren in de smartphonemarkt.

Dat wil niet zeggen dat de G4 geen goed toestel is. De smartphone heeft een fraai scherm, krachtige hardware, een opvallend goed presterende camera en software die Android eer aan doet.

Toch weet de G4 minder indruk te maken dan zijn voorganger. De G3 was een aantrekkelijk toestel omdat het dezelfde specs als de concurrentie aanbood, alleen dan voor 150 euro minder. De G4 is gewoon net zo duur al zijn directe concurrenten, en leunt vooral op de lederen achterkant die je voor 50 euro extra aan kunt schaffen. De totaalprijs bedraagt dan 699 euro. Daar moet de consument toch wat minder enthousiast van worden.

Lees ook:

Huawei komt met dunne metalen smartphone en phablet