Eerste indruk: LG Optimus 3D

Eerste indruk: LG Optimus 3D

18-07-2011 07:57 Laatste update: 28-04-2018 22:19

De LG Optimus is de eerste smartphone met een brilloos 3D-scherm. Voegt de derde dimensie werkelijk iets toe?


Smartphone-fabrikanten proberen van alles om hun toestellen van de concurrent te onderscheiden. In navolging van Nintendo, dat eerder dit jaar de Nintendo 3DS uitbracht met een stereoscopisch 3d-schermpje op een gamedevice, volgen nu de eerste smartphone-fabrikanten. De LG Optimus 3D is de eerste die de brilloze derde dimensie op een smartphone biedt en HTC komt in augustus met een Europese versie van de HTC Evo 3D.

De LG Optimus 3D is met zijn 4.3 inch 480 x 800 pixel stereoscopisch touchscreen een forse telefoon en dat is mede het gevolg van de twee 5 megapixelcamera’s waarmee je 3D foto’s en video’s kan schieten. Hij is 4mm breder, 2mm dikker en 30 gram zwaarder dan de zijn twee dimensionale broer de LG Optimus 2X. Het is echt een mannentelefoon en ik vermoed dat het forse formaat weinig vrouwen zal aanspreken.

De hardware onder de motorkap is ook echt voer voor de techboys. De LG Optimus 3D huist 'tri-dual architecture', dat is 'geek speak' voor dual-core, dual-channel en dual-memory. Kortom, de bitjes en bytjes kunnen via meerdere kanalen praten tussen dual-core 1Ghz chip en de twee geheugen chips voor een totaal van 512 mb. Het eindresultaat moet een aanzienlijk snellere smartphone opleveren en dat merk je. De LG Optimus 3D ervaar je als super-snappy op alle fronten van gaming tot het pinchen van foto's. Prettig. Merkwaardig genoeg draait de LG niet op de laatste incarnatie van Android maar op 2.2.2. Het toestel heeft 8GB aan opslag uitbreidbaar met een microSD kaart tot 32GB en kost los 495 euro.

Maar genoeg over de specs die je hier in volle glorie kan bestuderen. De beleving van 3D op een smartphone is immers het verkoopargument. Je kunt onmiddellijk aan de slag om de 3D-mogelijkheden van de LG te ontdekken. Een dedicated 3D-knop aan de zijkant brengt je meteen naar ‘3D Space’, een drie dimensionale carrousel met shortcuts naar de 3D-mogelijkheden die de smartphone biedt zoals 3D YouTube, gallery, gids, camera en games. Je hoeft niet door de Android-apps te waden op zoek naar 3D-opties.



Open bijvoorbeeld 3D YouTube en je krijgt een selectie van 3D video's voorgeschoteld. Het 3D-effect van zo'n filmpje is net zoals op een Nintendo 3DS duidelijk te zien zonder bril. Maar waag het om de telefoon in landschap modus van links naar rechts te bewegen. Dan verspringt het beeld en dat vindt je brein onplezierig. Verticale bewegingen in landschap modus zijn daar minder gevoelig voor.

Je ziet overigens wel het 'ribbeltjesplastic', à la de oude 3D-postkaarten van weleer, die ervoor zorgt dat je brilloos 3D kan kijken. Het maakt het beeld in 3D ook fletser dan in 2D. Kortom, of je nou een 3D-game speelt of een 3D-video kijkt, je moet de telefoon vanuit een kijkhoek bekijken en de smartphone stilhouden. Gamen of filmpjes bekijken in de trein, bus of tram wordt dan een misselijkmakende uitdaging die ik al binnen een minuut opgaf. Overigens kan je het 3D effect in de meeste games uitzetten.

De LG Optimus 3D heeft overigens vier 3D games meegeleverd: Nova, Asphalt 6, Let's Golf 2 en Gulliver's Travel. Via Gameloft kun je nog een handjevol extra 3D-games kopen maar het aanbod is zeer beperkt.

Naast games spelen en video’s bekijken kan je uiteraard je eigen content in de vorm van 3D-filmpjes en foto’s schieten. Hoewel je 3D-foto’s en -filmpjes kan maken in portret- of landschaps modus, zie je alleen 3D als je de smartphone in landschap modus houdt. Dat is inherent aan stereoscopische schermpjes. Als je filmt of fotografeert biedt een slider de mogelijkheid de mate van 3D aan te passen. Normale 2d-foto’s in de gallery kan je bovendien kunstmatig '3D' oppeppen.

Met een touch op scherm upload je je 3D-video's naar het YouTube 3D-kanaal maar het leukst is het om de filmpjes op je 3D-televisie te bekijken als je die tenminste hebt. Overigens moet je dan wel weer een 3D-bril opzetten. De LG Optimus 3D sluit je aan via HDMI en hij ondersteunt tevens DLNA voor het draadloos streamen van bestanden. De camera schiet in 2D 1080P en 720P in 3D.

De vraag of 3D een smartphone werkelijk naar een hoger plan tilt is sterk afhankelijk van de gebruiker. In de eerste instantie moet je er 'tegen kunnen'. De brilloze derde dimensie is niet voor iedereen weggelegd. Dat bleek al onmiddellijk na de introductie van de Nintendo 3DS. Veel mensen klaagden dat ze 'naar in hun hoofd werden'. De Nintendo 3DS waarschuwt de gebruiker dat je vooral niet te lang moet gamen.

Hetzelfde geldt voor de LG Optimus 3D. Zodra je de derde dimensie binnen treedt, verschijnt er een melding dat je vooral moet kappen zodra je ogen moe worden of je je naar gaat voelen. De een zal daar minder last van hebben dan de ander. Ik persoonlijk word er heel naar van in mijn hoofd en aan mij is het totaal niet besteed. Dat betekent in mijn geval dat de rappe LG Optimus 3D op zich wel een prima powerhouse van een Android-smartphone is, ware het niet dat is hem te groot vindt vanwege de 3D-mogelijkheden die ik nooit zou gebruiken.

Wat mij betreft kleven er op dit moment nog te veel nadelen aan de brilloze 3D-technologie. Het is voor mij nog op een mobieltje een gimmick die niets toevoegt. Dat is echter geheel een kwestie van smaak en voor de 3D-liefhebber die niet onmiddelijk misselijk wordt, is dat wellicht een non-argument. Die liefhebber neemt dan ook het forse formaat van dit toestel wel voor lief.