Eerste indruk: LG Optimus 4X HD

Eerste indruk: LG Optimus 4X HD

11-07-2012 10:00 Laatste update: 28-04-2018 17:09

LG scoort punten met de quad-core smartphone Optimus 4X HD, maar is helaas op geen enkel vlak de beste Android-smartphone.

LG en smartphones vormen tot nu toe geen gelukkig huwelijk. Het marktaandeel van het Koreaanse merk is in Nederland miniem vergeleken met aartsrivaal Samsung. LG is meestal wel snel met nieuwe hardware, maar vaak laten het design en software te wensen over. Ook is LG traag met het leveren van Android-updates.

Met het vlaggenschip van dit seizoen, de Optimus 4X HD, is LG relatief laat met de introductie van een quad-core toestel met een groot touchscreen. De HTC One X en de Samsung Galaxy S III hebben immers ook dit soort snelle processors aan boord en die zijn al een tijdje op de markt. Die twee toestellen hebben 4,7 en 4,8 inch schermen met dezelfde resolutie als de LG-telefoon, 720p. De Optimus 4X HD heeft een 4,7 inch ips-scherm van het type 'true hd', wat staat voor eenderde meer subpixels dan het Samsung-scherm. Het LG-scherm is relatief helder, maar een nadeel is dat er meer lagen zitten over het scherm. Daardoor heb je vooral buiten de deur meer last van reflectie. Het beste scherm heeft LG dus niet.

Rechthoekig en plat
LG wijkt met zijn ontwerp wel af van de rest van de high-end Androids. De Optimus 4X HD is tamelijk rechthoekig en plat. Of je het toestel mooit vindt, hangt in grote mate af van of je gecharmeerd bent van dit design met scherpe hoeken en een achterkant met zacht plastic met een patroontje. Het is duidelijk anders dan de gladde, ronde vormen van de Galaxy S III. Hij lijkt eigenlijk meer op de S II. De unibody van de HTC One X vind ik persoonlijker mooier, maar smaken verschillen.

Bijzonder is ook de dubbele metalen rand aan de zijkanten van het toestel, met daar tussenin weer een kunststof randje. Zowel de achterkant, die bijna aanvoelt als rubber, en de dubbele metalen rand, zorgen ervoor dat het toestel anders aanvoelt. Hij glijdt minder snel uit de hand dan sommige andere smartphones, maar de vraag is of er niet snel vuil of zand in die zijkanten gaat zitten.

De touchknoppen aan de onderkant van het scherm zijn onzichtbaar, totdat je ze aanraakt, zodat je moet onthouden waar ze zitten. Links de back-knop, in het midden de home-knop en rechts de menu-knop, die LG net als Samsung blijft voeren hoewel Google in Android 4.0 liever de multitask-knop ziet. Een overzicht van geopende apps is op te roepen door de homeknop langer ingedrukt te houden.

Ondanks dezelfde processor als de HTC One X lijkt dat toestel toch iets sneller te werken dan de Optimus 4X HD, al scheelt het niet veel. Op papier heeft LG een goede accu in het toestel gestopt, maar daar merk je weinig van. De batterijprestaties zijn ook niet beter dan die van de concurrentie.

Autofocus camera matig
De 8 megapixel-camera maakt redelijke foto's, maar heeft tijdens onze test wel continu last van een langzame of zelfs foute scherpstelling. Misschien kan LG met een software-update nog de autofocus verbeteren, maar zoals gezegd, de Koreaanse fabrikant staat niet bekend om zijn rappe updates. De camera-app start sowieso minder snel op dan die van Samsung en HTC. De Galaxy S III lijkt de beste camera onder de Android-smartphones te hebben en daar kan LG niet tegenop.

LG heeft ook een eigen skin over Android, maar die is minder uitgebreid dan die van Samsung en HTC. De icoontjes zijn op Aziatische wijze vrolijk en fel gekleurd, erg lelijk dus. LG levert wat extra apps mee maar het is niet zo'n kermis als bij Samsung. Een fijne toevoeging is dat je extra knoppen krijgt voor onder meer wifi, geluid en Bluetooth aan de bovenkant van het notificatiescherm. Met een veegbeweging roep je deze snel op en dit soort schakelaars hoef je dan geen knopje te geven in het thuischerm.

QuickMemo
Een van de knopjes in het notificatiescherm leidt naar de extra LG-app QuickMemo. Daarmee kan je in elke app een screenshot maken en die voorzien van eigen aantekeningen, het resultaat kan je opslaan en delen via mail, messaging, sociale netwerken, Bluetooth en zelfs de Nederlandse fotosite NuFoto. QuickMemo kan best handig zijn als je iets ziet in een app wat je met een vriend of collega wil delen en daarbij opmerkingen of highlights wil plaatsen.

De Optimus 4X HD ondersteunt ook NFC en Wifi Direct. LG levert een paar NFC-kaartjes mee. Daarmee kan je de telefoon van instellingen laten veranderen door hem tegen het kaartje te houden, zoals een modus voor in de auto of op kantoor. Een paar kleinepunten nog: de speaker is vrij zacht en de volumeknoppen zijn niet erg prettig in te drukken. Wel goed is dat de accu verwijderbaar is en dat er een microsd-slot aanwezig is voor uitbreiding van de opslagcapaciteit.

Conclusie: goed maar het kan beter
De LG Optimus 4X HD heeft prima specificaties maar is op geen enkel punt de beste van de Android-smartphones. Het is allemaal goed, maar niet super. Een groot voordeel heeft hij wel: hij is zo'n 100 euro goedkoper dan zijn Samsung- en HTC-concurrenten. Hij is los te koop vanaf 480 euro. De Optimus 4X HD is vooral interessant voor wie die extra 100 euro niet over heeft of voor wie het rechthoekige ontwerp wel bevalt.