Eerste indruk: Nike+ FuelBand

Eerste indruk: Nike+ FuelBand

08-11-2012 14:59 Laatste update: 28-04-2018 15:05

Corrie Gerritsma

De FuelBand registreert je dagelijkse bewegingspatroon en deelt dat met vrienden. Ga je er echt meer van bewegen?

Met Nike+ heeft Nike sporten sociaal gemaakt. Hardlopers houden hun afgelegde kilometers, snelheid en routes via een chip in de schoen, een sporthorloge (Nike+ Tomtom) of via apps op de iPod of iPhone bij. En deze resultaten delen ze graag via sociale media. Met de Nike+ Fuelband richt Nike zich niet meer op sporters, maar op iedereen.

De FuelBand is een armband die bijhoudt hoe actief je bent. In de band zit een versnellingsmeter verwerkt die in drie richtingen meet. Deze bewegingen worden omgezet in het aantal afgelegde stappen, verbrande caloriën, de tijdsduur dat je actief was en je score 'NikeFuel', waarover straks meer.

De armband is aan de buitenkant uitgevoerd in zwart rubber en heeft een zilveren sluiting. Aan de bovenkant zie je slechts een zwart knopje, ook in zwart rubber. Pas als je hierop drukt zie je dat in de zwarte band ook ledjes zijn verwerkt. Bij een druk op de knop komt de informatie als een soort tickertape voorbij in witte ledlichtjes, zoals het aantal afgelegde stappen en de tijd. Naast de cijfers geeft een serie van twintig gekleurde lampjes aan in hoeverre je op de goede weg bent om je vooraf ingestelde doel te halen. Zijn de lampjes rood, dan is het tijd om te gaan bewegen, bij oranje zit je halverwege en bij groen ben je al dicht in de buurt van je dagelijkse doel.

Dat instellen van een doel doe je via je profiel op Nike+, waar je ook je dagelijkse resultaten, vrienden en behaalde badges vindt. Daarvoor sluit je de armband via een snoertje aan op de usb-ingang van je computer of je synct via bluetooth met de speciale iPhone-app. Bluetooth activeren doe je door de knop net zo lang in te drukken tot het bluetooth-icoon verschijnt. En dan op tijd loslaten, anders kom je in de volgende menu-stap terecht, en dat is 'reset'.

De aansluiting voor het snoertje is overigens mooi weggewerkt in de sluiting van de armband. Ook opladen van de armband doe je door hem met usb aan te sluiten op je computer. Voor een armband die je geacht wordt 24 uur per dag te dragen (je kan 'm zelfs aanhouden onder de douche) vind ik een batterijduur van 2,5 dag aan de korte kant. Maar waarschijnlijk ligt dat aan mijn exemplaar, want online lees ik dat sommige mensen wel een week met de FuelBand kunnen doen voor ze hem hoeven op te laden.

De FuelBand waarschuwt pas met een knipperend icoontje dat je moet opladen als de batterij al bijna leeg is. Na een paar weken ben je daar vast aan gewend, maar in mijn eerste test weken liep ik geregeld de halve dag met een lege FuelBand om mijn arm.

Nike adverteert de FuelBand als een gadget die je activiteiten vergelijkbaar maakt met die van vrienden, of het nu om basketballen, rennen, voetballen op straat of dansen gaat. Dat vergelijken kan omdat alles in een hoeveelheid 'NikeFuel' wordt omgezet. Het is echter een mysterie voor welke activiteit je nu precies hoeveel Fuel krijgt.

Een paar voorbeelden. Op een thuiswerkdag verzamelde ik in totaal 2953 NikeFuel, waarvan 1385 met 7 km hardlopen (dat getal komt aardig overeen met de 1489 NikeFuel die ik er in de Nike+ hardloop-app voor kreeg). Op een weekenddag zonder sport maar met boodschappen doen in de stad, voor een peuter zorgen en een verjaardagstaart bakken, verdiende ik 3435 NikeFuel. Een gemiddelde werkdag op de Bright-redactie laat een krappe 2000 zien, en dat terwijl ik in totaal wel 12 km moet fietsen.

Links: hard werken voor Bright.nl levert wel pageviews op, maar geen NikeFuel. Op een vrije dag (rechts) ben ik veel meer in beweging.

Uiteindelijk is de FuelBand natuurlijk gewoon een stappenteller. En ja, die geeft een indicatie van je activiteiten, maar ook niet meer dan dat. Wat dat betreft zou je een stappenteller natuurlijk beter aan je been kunnen bevestigen dan aan je arm, vooral als je dagelijks veel fietst maar niet zo veel loopt.

Softwarematig en sociaal zit NikeFuel net als alle andere onderdelen van Nike+ mooi in elkaar. Je kunt je resultaten in mooie grafiekjes terugzien, je resultaten delen en vrienden volgen. NikeFuel is vooral voor dat laatste geschikt. Al je vrienden een dagelijks doel van 3000 NikeFuel? Dan ben je met je 2000 maar een watje en word je gestimuleerd om een stapje extra te doen.

Met hardlopen ben ik dol op Nike+, omdat ik graag weet hoe snel en hoe ver ik heb gelopen en hoe dat zich verhoudt tot eerdere loopjes. Maar met de FuelBand ben ik niet trouw, merk ik. Ik vergeet hem 's morgens om te doen en stoor me eraan dat hij mijn fietsactiviteiten niet goed meet. NikeFuel voegt voor mij weinig toe. Nou, misschien toch iets: ik ben me er nog meer van bewust dat een dag achter de computer zitten heel passief is. Je ziet echt een soort flatline in je grafiek. Maar ik weet ook dat ik dat met twee keer sporten per week en op de fiets naar werk wel aardig compenseer. Daar heb ik geen stimulans van een stappenteller voor nodig. Eerder porbeerde ik ook al de Jawbone plus, maar die belande na drie weken ook al ergens in een la.

Dashboard van NikeFuel in de browser.

In mijn omgeving heb ik aardig wat mensen die de FuelBand gebruiken. Twee dingen vallen op. Ten eerste, ze gaan vaak kapot of vertonen bugs. Ten tweede, de helft is eraan verknocht en draagt 'm elke dag en loopt 's avonds nog een extra ommetje om aan genoeg punten te komen. Missie geslaagd! De andere helft vind het een leuke gimmick waar de lol na een paar weken vanaf is. (That's me!)

De armband is verkrijgbaar in drie maten (s, m/l, xl) en drie kleuren: zwart, transparant zwart (black ice) en transparant wit (white ice). Bij de armband zitten overigens ook nog twee tussenstukjes van 8 en 16 mm waarmee je de armband preciezer op maat kunt maken. De Fuelband bestaat al ruim een jaar maar wordt nog steeds niet officieel in Nederland verkocht. Een reden wordt daar niet voor gegeven, wellicht komt dat toch door de vele bugs die mensen ervaren? In de UK koop je hem voor 129 pond, zo'n 160 euro.