Eerste indruk: Nokia Lumia 920

Eerste indruk: Nokia Lumia 920

10-12-2012 09:47 Laatste update: 28-04-2018 14:34

Een bijzonder en stijlvol toestel met functies even opvallend als het design. Maar de Lumia 920 is niet de smartphone voor iedereen.

Sinds Nokia en Microsoft samenwerken, moeten de Lumia telefoons het vlaggenschip voor Windows Phone 8 vormen. De Lumia 800 en 900 verkochten niet denderend, het is vanaf januari aan deze Lumia 920 daar verandering in te brengen. Het toestel draait Windows Phone 8, na de HTC 8X het tweede toestel met WP8 dat we testen.

Wat uiterlijk betreft is de Lumia 920 een evolutie op het design van de Lumia 900. Dezelfde stevige maar glanzende polycarbonaat unibody behuizing geeft het toestel een bijzonder en erg solide aanvoelend uiterlijk. Kleine verfijningen zijn te zien en te voelen: de knopjes aan de zijkant klikken fijner en vooral de tweetraps fotoknop voelt steviger aan. Voor nog meer symmetrie zit de koptelefoon-aansluiting nu precies in het midden bovenop. En het scherm loopt vanaf de ronde randen van de unibody naadloos over in een lichte bolling. De Lumia 800 had dit ook, bij de 900 was het weg. Ik ben blij dat het weer terug is; het maakt dat de forse maar ronde Lumia net dat beetje lekkerder in de hand ligt.

Want groot is de Lumia 920 zeker. Met zijn 13 centimeter net wat korter dan een Samsung Galaxy S III maar precies even breed: 7 centimeter. Wel is de 920 in vergelijking met eigenlijk alle recent verschenen smartphones redelijk dik: 10,7 millimeter. Flink dikker dan de 8,6 mm van de S III of de 7,6 mm van de iPhone 5. Met 185 gram is de 920 bovendien bepaald niet de lichtste. En hoezeer het opvallende ontwerp me esthetisch gezien ook aanstaat, de recht afgesneden boven- en onderkant maken dat de Lumia 920 veel groter aanvoelt dan een praktisch even grote S III. Wel voelt de Lumia 920 door het gebruikte materiaal, het ontwerp en de uitstekende bouwkwaliteit als een telefoon die wel tegen een stootje kan.

Zet je de telefoon aan, zie je een prachtig 4,5 inch display. Het LCD-IPS scherm met een resolutie van 1280 x 768 is haarscherp en kleuren zien er uitstekend uit, nooit overtrokken. Voor het scherm heeft Nokia ook hun ClearBlack technologie gebruikt: een polariserende laag die de zwarttinten dieper moeten laten ogen. Voor een lcd zijn die inderdaad mooi diep. Een andere eigenschap van het scherm is in de praktijk beter merkbaar: het scherm is zelfs bij fel licht namelijk uitstekend te lezen.

De camera is naast het beeldscherm een ander stokpaardje van Nokia, het heeft niet voor niets hun premium fotografie-predikaat PureView meegekregen. Ook is het een reden waarom het toestel net wat dikker is. De lens 'zweeft' namelijk, waardoor de camera stabieler beeld kan opnemen. Dat heeft ontzettende voordelen. Zo gaat filmen tijdens lopen, rennen of vanuit bijvoorbeeld een hobbelende auto stukken stabieler. Maar vooral de prestaties in het donker spreken voor zich. Omdat de zwevende lens minder last van schokjes en lichte beweging heeft, kan de sluiter langer open blijven staan. Dat levert flink lichtere foto's op dan camera's van de concurrent.

Ik schoot wat plaatjes in het donker met de iPhone 4S, de Samsung Galaxy S III en deze Lumia 920. Het verschil is overduidelijk; in de afbeeldingen gemaakt met de Lumia 920 is simpelweg meer te zien, bij de andere valt dat weg in het donker. Het beste resultaat krijg je trouwens in gevallen waar andere telefoons je altijd in de steek laten: niet in het donker maar bij net te weinig licht. De manier waarop de foto's na het nemen op lijken te lichten door zowel de zwevende lens als door Nokia's nabewerking, is indrukwekkend.

Onder gunstige omstandigheden is het een heel ander verhaal. Dan maken voorgenoemde iPhone en Galaxy S III beduidend scherpere foto's dan de Lumia 920. De hoek van de Lumia 920 is dan wel wat groter, maar bij licht is het om de een of andere reden verdraaid moeilijk foto's te maken die niet licht wazig zijn. Wel leuk: de 'lenzen' die je met de fotocamera kunt gebruiken. Het zijn extra opties in de camera zoals bijvoorbeeld de panorama-modus of Smart Shoot. De camera maakt dan meerdere foto's snel achter elkaar, daarna kun je dankzij gezichtsdetectie voor ieder gezicht de juiste expressie uitkiezen en de perfecte groepsfoto maken.

De verdere prestaties van de Lumia 920 zijn erg netjes. Windows Phone 8 voelt altijd erg snel en reageert vlot zonder ook maar ooit een hapering. Internet Explorer 10 doet het zeker niet slecht, afhankelijk van de site is de browser qua gevoel ongeveer zo snel als Safari op iOS of Chrome op Android. Ook de extra apps die Nokia voor de Lumia-telefoons heeft gemaakt werken erg fijn. Nokia Drive bijvoorbeeld, de navigatie-app van Nokia, kan zich zonder meer meten met Google's navigatie op Android. Of Nokia Music, een gratis muziek-streamingdienst waarbij je aan de hand van genres luistert.

Het zijn uitstekende apps die prima aanvullen op het redelijk solide Windows Phone 8. Het probleem zit 'm in het aanbod van andere apps. Dat is toch nog steeds wat minder dan voor iOS of Android. Veel van de usual suspects zijn er wel, maar zijn zoals bijvoorbeeld Whatsapp toch een stuk minder dan op iOS of Android. Een populaire app als Instagram is er nog steeds niet voor WP8, al zou daar wel aan gewerkt worden. Het maakt dat Windows Phone 8 toch minder compleet aanvoelt dan iOS of Android.

Ook het ontbreken van een notification center in Windows Phone 8 valt op. En vrij van vreemd gedrag is de Lumia 920 ook niet. Waar de batterij in de meeste gevallen even lang meegaat als andere recente premium-smartphones, is die soms ineens leeg. Vaak gaat het goed, maar soms is de telefoon na een paar uur stand-by onverklaarbaar ineens leeg.

En toch, de Lumia 920 is een boeiend toestel. Het is zonder meer een van de meest markante smartphones die er nu zijn. Hij is er in zwart, wit en grijs, maar in het rood en zeker felgeel is de Lumia 920 op z'n minst een blikvanger. De manier waarop je de kleur van het meer veelzijdig in te delen Window Phone 8 Live Tiles scherm perfect kunt afstemmen op de kleur van je toestel, maakt de telefoon toch speciaal. Smaakvol en een beetje gewaagd maar vooral erg stijlvast. De hardware van de Lumia 920 had haast niet beter bij Windows Phone 8 kunnen passen.

De foto's die de Lumia in het donker maakt blijven ook een pluspunt, al zijn de middelmatige foto's bij daglicht jammer. De telefoon met alle soorten handschoenen of bijvoorbeeld lange nagels te kunnen bedienen zijn een erg handige toevoeging en het werkt goed. En het draadloos opladen is een stuk fijner dan telkens inpluggen. Al zal de toevoeging van de functie wel hebben bijgedragen aan de dikte van de telefoon. En dat forse formaat van de telefoon is toch de reden dat ik de meeste mensen aan zou raden de aankoop van deze telefoon goed te overwegen. Zeker gezien de niet geringe prijs van 599 euro.

Koop je de Lumia 920 wel, krijg je een prachtig, tot op de details afgewerkt toestel. Een telefoon waarvan zowel Nokia als Microsoft beseffen dat het een underdog is. Dat is misschien een gok, het is ook minder saai dan weer een Android-telefoon of iPhone. Windows Phone 8 is een levensvatbaar systeem waar Microsoft vol op inzet en het uiterlijk en de stijlvastheid zijn aanstekelijk. En de Lumia 920 is het toestal dat daar in vorm en functie het best en meest smaakvol op aanvult.