Eerste indruk: Olympus OM-D E-M5

Eerste indruk: Olympus OM-D E-M5

20-02-2012 16:34 Laatste update: 28-04-2018 19:44

Olympus komt na de PEN-serie opnieuw met een compacte camera met retro-design. Maar dan wel geavanceerder en met de allersnelste autofocus.

De digitale spiegelreflexcamera (DSLR) gaat volgens Olympus een slechte toekomst tegemoet. Dit komt door de opmars van de compact system camera: kleine, allround camera's die steeds beter en handzamer worden, voornamelijk door het gebruik van het zogenaamde Micro Four Thirds-systeem. In Taiwan en Hong Kong worden op dit moment meer compact system camera's verkocht dan DSLR's. Volgens Olympus gaat Europa, waar DSLR's nog steeds erg populair zijn, ook deze kant op en het Japanse bedrijf zet de aanval in met de OM-D: een echte allround camera voor de professionele hobbyist.

Het design van de OM-D doet denken aan Olympus' PEN-serie, die de mogelijkheden van een spiegelreflexcamera combineert met de compactheid van een normale camera. De OM-D is net wat geavanceerder en kan door het 5-assige beeldstabilisatiesysteem scherpe foto's maken zonder dat je een vaste hand hebt. Daarnaast beweert Olympus dat de OM-D over de snelste autofocus ter wereld te beschikt, wat de fabrikant ook al bij de PEN E-P3 claimde.

Retro
Olympus houdt van een retro design. In 2009 introduceerde ze dit met de PEN. De OM-D is een remake van de OM-1, Olympus' analoge spiegelreflexcamera uit de jaren zeventig. De OM-D komt in de kleuren zwart en grijs en met name laatstgenoemde, waar ik een dag mee in Amsterdam heb gefotografeerd, ziet er robuust en enorm sexy uit. De zwarte grip aan de voorkant van het toestel draagt bij aan de looks en biedt stevigheid tijdens het vasthouden. De knoppen op het toestel, waarvan je er acht naar eigen wens in kunt stellen, zijn groot en geven een fijne klik tijdens het draaien.

De van magnesiumlegering gemaakte behuizing voelt met zijn 373 gram erg licht aan. Door het gebruik van dit materiaal is de OM-D stof- en spatbestendig, waardoor je er gewoon in de regen mee kunt fotograferen of 'm ongestraft kunt meenemen tijdens een ruige woestijntrip of een dagje strand.

Hardware
De belangrijkste vernieuwing in de OM-D is de nieuwe 16,1 megapixelsensor. De firmware van de testcamera was nog niet helemaal voor de sensor geoptimaliseerd, maar de uitkomt was al zeer positief. Dit komt voornamelijk door de uitstekende beeldstabilisatie. Tijdens het lopen of zelfs joggen is de OM-D nog steeds in staat om scherpe foto's te maken. De kwaliteit van de beeldstabilisatie merk je vooral als je een video (1080p) schiet: zelfs je trillerige handen tijdens het lopen vallen niet meer op.

Olympus prijst de OM-D om de snelle autofocus. Het autofocussysteem valt positief op bij de burst modus, waarmee je negen foto's per seconde kunt maken. Als de autofocus het onderwerp blijft volgen, maakt de OM-D nog steeds maximaal 4,2 beelden per seconde. Dit werkt in de praktijk uitstekend, waardoor je in de kortste tijd je eigen stop-motionfilm kunt maken. De gemaakte foto's worden verwerkt door de snelle TruePic VI processor, waar ook de PEN E-P3 over beschikt. Deze processor beschikt over twee cores, waarvan er één wordt gebruikt voor de beeldverwerking. De andere core zorgt ervoor dat je tijdens het schieten zonder haperingen blijft zien wat je fotografeert.

Scherm
Het verstelbare 3 inch OLED-scherm is een echte aanwinst. Je kunt bijvoorbeeld tijdens een concert het scherm zo kantelen dat je de camera boven je hoofd houdt en precies ziet welk shot je neemt. Het zijn geen wereldschokkende eigenschappen, maar dit soort kleine handigheden maken de OM-D tot een echte allround camera die voor meerdere situaties geschikt is.

Het OLED-scherm is tevens een touchscreen. Je kunt filters, de grootte, lichtwaarde en de focus gewoon met je vingers instellen. Het is ook mogelijk om een foto te maken door op het scherm te tikken. Het touchscreen is ook handig wanneer je foto's bekijkt en inzoomt, aanpast of verwijdert. In principe werkt dit net als bij een smartphone: zelfs het swipen tussen foto's is hetzelfde.

De lens
Als je de OM-D met lens aanschaft, verandert de compactheid van de behuizing (121x89.6x41.9 millimeter) enorm. De M.Zuiko Digital ED 12-50 millimeter-lens is namelijk een flinke jongen vergeleken met de camera zelf. Hoewel de lens gemakkelijk is los te koppelen, past de OM-D niet zo snel meer in de jaszak of zelfs je tas. Dat is vervelend, mede omdat Olympus de OM-D juist verkoopt als een compacte camera. Door de lens valt de OM-D qua grootte precies tussen de DSLR's en compact system camera's in.

Op de lens zijn drie opties aanwezig om te zoomen: handmatig, automatisch of macro. De macro-zoom spreekt voor zich, de automatische zoom werkt goed samen met de bediening via het OLED-scherm en de handmatige zoom werkt het fijnste. Het gevoel om zelf aan de ring te draaien om de lens van de OM-D scherp te stellen blijft in de praktijk het lekkerste werken, mede omdat de lens heel snel wisselt tussen de objecten waar hij op focust.

Alle Micro Four Thirds-lenzen, een fotografiestandaard geïntroduceerd door Olympus en Panasonic, zijn compatibel met de OM-D. Later dit jaar komen nog twee nieuwe lezen op de markt: de M.Zuiko Digital ED 75 millimeter en één van 60 millimeter die voornamelijk voor macro-fotografie geschikt is. Het wisselen van lenzen geeft de OM-D ook een soort van DSLR-gevoel, terwijl de camera met al zijn mogelijkheden toch echt een compact system camera is.

Flits + accessoire
De OM-D is echt een allrounder, maar mist wel een ingebouwde flitser. Dit is voor de gemiddelde fotograaf niet echt een probleem, maar tijdens een feestje in een donkere omgeving is de OM-D niet echt bruikbaar zonder de bijgeleverde externe flitser. Het is ook mogelijk om de speciale elektronische en draadloze flitser voor de OM-D aan te schaffen voor ongeveer 250 euro. Beide flitsers monteer je op de bovenkant.

Een andere handige accessoire is de verticale grip. Het maakt de OM-D een stuk groter, waardoor de balans met de lens wordt hersteld. Door de grip is het gemakkelijker om portretfoto's te schieten en de camera kan aan de linkerkant een stuk beter worden vasthouden. Op de grip zit zelfs nog een tweede ontspanknop zodat je wijsvinger geen acrobatische kunsten hoeft te vertonen om een foto te schieten.

Features
De OM-D beschikt over verschillende live effecten voor foto's en video. Bij video is het mogelijk om tijdens het filmen een echo te implementeren, waardoor het lijkt alsof een bewegend object in slow motion gaat ten opzichte van de rest van het beeld. Het lijkt een gave bijkomstigheid, maar meer dan een leuke gimmick is het niet. Deze optie werkt namelijk pas echt wanneer je over een witte achtergrond beschikt en de echo er echt uit kan springen. In de praktijk lijkt het vooral alsof het beeld gewoon even niet meer scherp was.

De live effecten voor foto's zijn een stuk beter. Hierdoor kun je tijdens het fotograferen al je eigen Instagram-foto's schieten, met een retro, manga of sepia-filtertje. Het effect dramatic tone (zie onder) is mijn favoriet, waarbij de kleuren en het contrast een stuk heftiger worden. Dit zijn de leuke bijkomstigheden van een digitale camera ten opzichte van een DSLR, want je kunt de effecten die je toevoegt live zien op het OLED-scherm terwijl je aan het fotograferen bent.


Foto geschoten met OM-D en dramatic tone-effect. Klik voor groot formaat.

De OM-D is uitermate geschikt voor de hobbyist die de gemakkelijkheid van een compact system camera en de mogelijkheden van een DSLR wil. Door het design en het gemak waarmee hij te bedienen is, spreekt de OM-D een grote doelgroep aan. Voor de professionele fotografen zal de OM-D niet meer zijn dan een hele fijne camera voor onderweg.

Je kunt de OM-D gebruiken als dagelijkse camera, die je zowel voor een verjaardagsfeest als je wereldreis of een eigen portretsessie gebruikt. Met een verkoopprijs van 1099 euro voor de body en 1299 voor de body met lens is de OM-D een reële optie voor mensen die graag net wat meer willen dan een normale camera, maar een spiegelreflex te groot en moeilijk vinden. De OM-D is vanaf april verkrijgbaar.